Annonce
Holstebro Onsdag

Vi er vilde med at læse med ørerne

17,4 procent af den voksne befolkning abonnerer på en bog-streamingtjeneste enten som direkte abonnement eller via deres telefonabonnement. Modelfoto
Forårets corona-nedlukning førte til en ny rekord i udlånet af digitale lydbøger, som i andet kvartal i 2020 steg med 58 procent sammenlignet med året før. Det viser nye tal fra kulturministerens Bogpanel, og tal fra Holstebro Bibliotek bekræfter tendensen.
Annonce

Holstebro/Danmark: Kan man læse med ørerne?

Ja, det kan man - og det er vi blevet helt vilde med. Altså at høre lydbøger.

Forårets corona-nedlukning har haft mange og alvorlige konsekvenser, men i den mere muntre afdeling lyder det, at mens mange biblioteker har været lukket og oplevet nedgang i fysiske udlån, er streamingen gået gevaldigt frem.

Det viser nye tal fra årsrapporten "Bogen og Litteraturens vilkår 2020", som kulturministerens Bogpanel står bag.

Her kan man også læse, hvor mange nye titler, der hvert år bliver udgivet i Danmark, hvem de flittigste læsere er og hvor mange lydbøger, der bliver udlånt fra landets biblioteker.

- Lån af lydbøger steg med 58 procent under forårets corona-nedlukning, hvilket vidner om, at danskerne søger nye veje og er klar til at møde litteraturen på andre måder. Det, synes jeg, er utroligt inspirerende, og det siger meget om, at vi ikke sådan lader os begrænse, når bibliotekerne bliver nødt til at lukke ned for en stund, siger kulturminister Joy Mogensen (S) i en pressemeddelelse.

Ministeren tilføjer:

- Det glæder mig også at se, at danskernes læsevaner har stabiliseret sig efter flere år med en faldende kurve. For mig er det en vigtig del af demokratiet, at man som borger har mulighed for at tilegne sig ny viden og nye perspektiver på verden, og man kommer ikke uden om, at gode læsevaner hjælper godt på vej i den sammenhæng.

Annonce

En bekvem måde

Tal fra Holstebro Bibliotek bekræfter tendensen.

- Der ses en tydelig stigning i antallet af udlån via e-Reolen fra 2019 til 2020, oplyser Trine Petersen, der er leder af PR, kommunikation, administration og it på Holstebro Bibliotek.

Hele sidste år udlånte Holstebro Bibliotek i alt 25.201 netlydbøger fra eReolen, og det tal er overgået i 2020 - selv om der i opgørelsen endnu mangler to måneder af året.

Fra januar til oktober 2020 lånte de lokale biblioteker i kommunen 28.069 netlydbøger ud til sine lånere.

Dykker man ned i tallene kan man se, at der for eksempel i maj 2020 blev lånt 3250 lydbøger ud mod 1912 i samme måned sidste år.

Lægger man tallene sammen for marts, april og maj, ses corona-tendensen tydeligt:

I 2019 blev der i de tre forårsmåneder i 2019 udlånt 5888 lydbøger - mod 9106 i de tre forårsmåneder i 2020, hvor coronaen fik os til at ændre vaner.

Tallene fra de fysiske lydbøger ser noget anderledes ud:

I 2019 har Holstebro Bibliotek registreret 4726 udlån. Frem til begyndelsen af november i år er der registreret 2936 udlån af fysiske lydbøger.

- Jeg tror, vi er blevet vilde med at høre lydbøger, fordi det er bekvem måde at tilgå skønlitteraturen på. Desuden er det igen blevet trendy at læse skønlitteratur, og lydbogsmediet er i vækst. Udbuddet af titler har aldrig været så stort som nu. Mange har en travl hverdag, men lydbogen kan kombineres med transport, rengøring, motion og så videre, siger Vita Debel, der er leder for Formidling, Læring og Udvikling på biblioteket.

Mere om eReolen

eReolen er bibliotekernes fælles portal, hvorfra du kan streame e-bøger og netlydbøger via en internetbrowser på din PC og Mac. Du kan også hente eReolen som app til iOS og Android og downloade e-bøgerne og netlydbøgerne til din smartphone eller tablet.

eReolen indeholder over 64.000 titler.

Sådan gør du:

For at benytte eReolen skal du være registreret som låner ved Holstebro Bibliotek, og du skal bo i Holstebro Kommune. Log ind med dit CPR-nummer/lånernummer og pinkode og vælg ”Holstebro” som bibliotek.

Find den eller de titler, du gerne vil låne. Når du har lånt en titel, har du adgang til den i 30 dage, derefter ophører e-bogen/netlydbogen med at fungere.

Du kan låne to e-bøger og to netlydbøger per måned. Selv om du har brugt dine lån, kan du stadig låne, da du på eReolen også finder et bredt udvalg af titler, der altid kan lånes, og som derfor ikke er begrænset af de øvrige låneregler.

Annonce

Litteratur finder nye veje

Udlånet af netlydbøger fra folkebibliotekernes digitale udlånstjeneste eReolen fortsætter med at stige år for år, og i 2019 var det med 2,9 millioner udlån væsentligt højere, end udlånet af fysiske lydbøger nogensinde har været.

Under forårets corona-nedlukning kunne der ses en yderligere stigning i de månedlige udlånstal, hvilket blot bekræfter, at mediet øger sin succes i disse år, oplyser Slots- og Kulturstyrelsen.

I andet kvartal 2020 steg udlånet af netlydbøger med 58 procent sammenlignet med året før, og e-bogsudlånet steg med 79 procent. Netlydbøgerne stod i 2019 for 31,5 procent af de danske forlags samlede digitale salg.

- Som formand for Bogpanelet synes jeg, at det er fantastisk spændende at følge de nye veje, litteraturen finder, når verden, som vi kender den, bliver sat på standby af en verdensomspændende pandemi, siger  Anne-Marie Mai.


Danskerne tager i stigende grad lydbogen til sig, og det bliver interessant at se, hvordan den udvikling fortsætter.

Anne-Marie Mai, formand for Bogpanelet


Formanden for Bogpanelet tilføjer:

- Danskerne tager i stigende grad lydbogen til sig, og det bliver interessant at se, hvordan den udvikling fortsætter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce