Annonce
Horsens Posten

Ølsted Bryglaug syder af aktivitet og forventning - julens store fællesbryg skal snart sættes over.

Hver onsdag er der laugsaften, hvor bryggerne samles om deres aktiviteter. Nu er der også friskt øl i hanerne, efter at sommerens store blonde-bryg på over 300 liter er kommet på fustage. Næste bryg i den store tank bliver juleøllet. Foto: Jørgen Hasseriis

Ølsted Bryglaug syder af aktivitet og forventning - julens store fællesbryg skal snart sættes over.

Annonce

Ølsted: Inden længe vil duften af juleøl brede sig i det gamle mejeri på Ølstedbrovej. Fem håndbryggere fra Ølsted Bryglaug er lige nu i gang med de sidste detaljer i forberedelserne af julens store fællesbryg.

Bryggerne glæder sig til at komme i gang med brygget, som er efterårets første bryg. Det er julebryg af smag, men "julebryg" bliver ikke betegnelsen på øllen.

- Nej, vi kalder den "winter warmer". Interessen for juleøl udløber 24. december, men winter warmer er i princippet uendelig, smiler formand Karl Trier Nissen.

Han var med til at stifte lauget i 2010, og stort set hvert år har lauget lavet et fællesbryg til jul, hvor en håndfuld bryggere går sammen om et stort bryg.

Undtaget var sidste år, da den gamle plastictank skulle udskiftes.

- Bryggene blev uens. Øllet kunne blive surt, og det gik ikke. Vi måtte skifte den tank, forklarer han.

Nu har lauget så investeret i en ny 500-liters ståltank, og bag fællesbrygget i år står udover formanden selv Claus Poulsen, Lennart Jensen, Jacob Koch og Jan Kristoffersen.

De fem ølhunde kan godt mærke, at tiden tikker, for julens bryg skal være klar fredag 9. november.

Da holder lauget sin egen J-dag for medlemmer og støttemedlemmer - normalt en hyggelig omgang med 30-40 deltagere, både mænd og kvinder, mad og smagning af 10 forskellige juleøl med karaktergivning - og derfor prestige om, hvem der laver det bedste bryg.

Folkene bag fællesbrygget er fra venstre: Claus Poulsen, Jacob Koch, Lennart Jensen, Karl Trier Nissen og Jan Kristoffersen. Foto: Jørgen Hasseriis
Annonce

350 liter bryg

Blandt disse er så fællesbrygget, men for de fem bryggere handler det ikke om at slå rekorden for vildeste og stærkeste juleøl.

Tværtimod.

Det handler om at ramme bredden - at lave en let drikkelig juleøl med en styrke lige over seks procent. Fællesbrygget bliver derfor også i år en engelsk inspireret sag. En såkaldt britisk brown ale med brun sukker, honning og appelsinskal.

Men ikke sådan en sød sag, der klistrer i munden.

- Nej, vi vil ikke tung julekage. Det får man, hvis man kommer kanel, nelliker, stjerneanis og kardemomme i, så det gør vi ikke, betones det enstemmigt fra håndbryggerne.

Brygget sættes over lørdag 29. september, hvor bryggerne mødes fra morgenstunden og bruger det meste af dagen på at koge det hele igennem, mæske det og hælde det over på ståltanken.

Men inden da skal udstyret lige løbes igennem, og det er bryggerne i gang med denne aften i begyndelsen af september, da vi kigger forbi.

Der skal rengøres og klargøres kar og tanke og findes redskaber frem. Slanger kigges efter, værktøj dobbelttjekkes, og gas, som bruges til at opvarme kogekarrene, tjekkes af.

Desuden skal der før selve brygdagen vejes af og valses malt. Vand skal forkoges, og så ikke mindst - opskriften skal løbes igennem.

Den nye, store ståltank kan rumme 500 liter. Foto: Jørgen Hasseriis
Annonce

Hov, vi mangler gær

Og ja, ingen overraskelser, det bliver samme opskrift som sidste gang. Ingen grund til at ændre på en succes...

Til sådan et fællesbryg skal der bruges 97 kg malt - og det bliver fordelt på seks forskellige typer, hovedsageligt den klassiske pilsnermalt, en basismalt, der ikke er brændt.

Og når det hele er mæsket og masket, og når gærcellerne er blevet færdige med at gnaske i sig og lave bygkernerne om til alkohol i ståltanken, skulle der gerne være omkring 350 liter bryg til øltørstige, julestemte ganer.

Hele processen fra brygstart til tapning løber over en lille måned, men jo længere tid det får, desto bedre.

Så bryggerne skal nok nå det, siger de - hvis bare de lige husker gæren også. For da Lennart hiver bakken med gærtyper ud af køleren, så de kan undervise journalisten lidt i de 12 standardtyper af forskellige gær, får Karl pludselig øje på en mangel.

- Hov, vi har da ikke mere M7. Det var den, der skulle i, udbryder han.

Og så kommer der alligevel lidt adrenalin i blodet.

For er der noget, der kan give en anden smag, er det en anden gær. Det ved bryggerne alt om...

Anlægget tjekkes igennem af bryglaugets formand Karl Trier Nissen. Foto: Jørgen Hasseriis
Alle opskrifter gemmes i et program på nettet, Beer Calculator. Og printes ud, så man har dem lige ved hånden, når der skal måles op næste gang. Foto: Jørgen Hasseriis
Byg er hovedingrediens i øl. Basismalten her er en pilsnermalt, der udgør cirka halvdelen af ingredienserne i Ølsted-bryggernes vintervarmer. Foto: Jørgen Hasseriis
Cara Aroma hedder denne karamelmalt, som udgør en mindre del af ingredienslisten. Den udmærker sig ved sin fylde og søde karamelsmag. En oplagt julebrygmalt. Foto: Jørgen Hasseriis
Malt indeholder stivelse, og det er den, gæren omdanner til alkohol. Foto: Jørgen Hasseriis
Humle fås frisk, tørret eller i pilleform. Det bliver den tørrede, der indgår i årets julebryg. Foto: Jørgen Hasseriis
Der findes mange typer gær, og de har stor betydning for, hvordan en øl kommer til at smage. Foto: Jørgen Hasseriis
Tørret appelsinskal er en ufravigelig ingrediens i juleøl. Foto: Jørgen Hasseriis
Lauget deler gerne ud af sin viden - som her på brygget fra 2016. Foto: Jørgen Hasseriis
Holdbarheden var ikke ret lang i forrige års bryg: "Indtil den er drukket"... Men typisk kan øltypen sagtens gemmes i nogle år uden at tage skade. Snarere tværtimod. Foto: Jørgen Hasseriis
Årets julebryg bliver igen engelsk inspireret. En britisk brown ale med samme ingredienser som forrige år. Alkoholstyrke 6,5 er målet, for den skal ikke være så tung, mener bryggerne. Eller som de også kalder det: "den skal være let drikkelig", "bare sådan en bælleøl", "en lys øl"... Foto: Jørgen Hasseriis
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Kulturdage i Gedved er tilbage

Annonce