Annonce
Horsens

1,3 millioner til "Herreværelser": Skal få enlige, ældre mænd uden for dørtærsklen

Projektet mod ensomhed er forløbig berammet til to år. Forhåbningen er, at tilbuddene også vil fortsætte efter 2021. Arkivfoto: Mads Hansen
Et nyt toårigt projekt skal hjælpe kommunens enlige mænd på 65 år og opefter med at finde nye fællesskaber. Horsens Kommune har fået 1,3 millioner kroner fra Sundhedsstyrelsen til projektet.
Annonce

Horsens: Kvinderne er overrepræsenteret på aktivitetscentrene, og alt for mange ældre mænd sidder alene tilbage i boligen, når tilknytningen til arbejdsmarkedet forsvinder, eller ægtefællen går bort.

Sådan lyder dommen fra Horsens Kommune, der i september søsatte ”Vi løfter i flok - indsats mod ensomhed blandt ældre mænd", som skal forebygge og bekæmpe ensomhed, mistrivsel og depression blandt enlige mænd over 65 år.

Det skal blandt andet foregå gennem en række nye mandeklubber i regi af Ældresagen og Horsens Provsti, som er med i projektet.

- Det, jeg håber, kan komme ud af projektet, er, at flere ældre mænd kan komme ud og genfinde følelsen af at være en del af et fællesskab. I nogle tilfælde vil det være bundet op på aktiviteter, men førsteprioriteten er det sociale samvær. Ud over møderne er det er meningen, at grupperne skal være en platform til, at de kan skabe sig et netværk, siger Dorte Betina Lee, der er projektleder.

Hun fortæller, at der er tilknyttet 17 frivillige, som skal fungere som tovholdere på grupperne til at starte med.

Vi har nogle idéer med og laver noget inspiration, men i virkeligheden er tanken, at de her grupper skal forme sig, som det giver mening for borgerne. Der er rig mulighed for, at de selv kan komme på banen.

Dorte Betina Lee, projektleder

Annonce

”Herreværelser” skal få mændene hjemmefra

Der er lige nu tilsagn om 10 grupper fordelt over kommunens sogne og 14 grupper under Ældresagen, der kommer til at hedde "herreværelser".

- Oprindelig var der lagt op til, at det skulle være grupper af otte mænd. Ældresagen har dog valgt at sætte loftet på 15, så det ikke bliver for intimt. Det handler om at få aktiveret så stor en del af målgruppen som muligt, siger Dorte Betina Lee og fortæller, at grupperne på sigt kan blive åbnet op for andre end målgruppen.

Mandeklubberne under Horsens Provsti kommer til at have base i Søvind, Torsted og Tyrsted-Uth, mens herreværelserne får hjemme på Ceres Centret, Åpark Centret og i Lund, Gedved og Brædstrup. De to sidstnævnte med start i december.

I starten vil møderne være bundet op på frokost og samvær, og med tiden er der lagt op til fællesaktiviteter som foredrag, spil, håndværk, film og virksomhedsbesøg.

- Vi har nogle ideer med og laver noget inspiration, men i virkeligheden er tanken, at de her grupper skal forme sig, som det giver mening for deltagerne. Der er rig mulighed for, at de selv kan komme på banen. Det er det at snakke med hinanden, komme hjemmefra og opleve noget ud over det sædvanlige, siger Dorte Betina Lee.

Annonce

Skal leve videre, når projektet er slut

”Vi løfter i flok - indsats mod ensomhed blandt ældre mænd" er støttet med 1,3 millioner kroner fra Sundhedsstyrelsen, og i Søvind Sogn har mandeklubben allerede holdt de to første møder - med henholdsvis 15 og 18 deltagere, hvoraf nogle har meldt sig til at være en del af styregruppen.

- I forhold til byens størrelse synes jeg, det er rigtig fint. Mænd har også brug for at snakke, selvom de nok er lidt dårligere til det, og tilbagemeldingerne har været gode indtil videre, siger præst i Søvind Troels Bering.

Siden projektets start har kommunens opsøgende medarbejdere gjort et stort arbejde for at gøre opmærksom på det nye tilbud. I første omgang ved at sende breve ud til borgerne i målgruppen.

- De kan fravælge at få hjemmebesøg, men ellers er det her, vi introducerer dem for mandeklubberne i deres område, siger Dorte Betina Lee.

- Først og fremmest skal vi forebygge depression og medvirke til, at færre ældre ender med at sidde alene derhjemme. Samtidig taler det ind i projektet Sikkert Seniorliv, som Horsens Kommune var en del af, og de indsatser, der er lavet over for ensomme unge, siger Ellen T. Schmidt, der er formand for sundhed og velfærd i Horsens Kommune.

Selvom der i første omgang er tale om et toårigt projekt, er planen, at Horsens Kommune vil arbejde for at integrere tilbuddene, så de kan leve videre, når projektet er slut.

Det anslås, at der er knap 2000 enlige mænd over 65 år i Horsens Kommune.

Vi løfter i flok - indsats mod ensomhed blandt ældre mænd

Projektet, der er støttet med 1,3 millioner kroner fra Sundhedsstyrelsen, skal hjælpe enlige ældre mænd i Horsens Kommune til at blive en del af sociale fællesskaber.

Inden for de to år, projektet varer, er målet at oprette 14 "herreværelser" under Ældresagen og 10 mandegrupper i Horsens Provstis sogne.

Herunder følger en oversigt over grupperne.

Ældresagen

Brædstrup: Opstart 11/12-19 i Tinghuset

Gedved: opstart 11/12-19 på Gedvedhus

Lund: Opstart 20/1-20 på Tamdrup Centret

Området omkring Åpark Centret: Opstart 7/2-20 på Åpark Centret

Området omkring Ceres Centret: Opstart 12/2-20 i Den Gyldne Hest på Ceres Centret.

Horsens Provsti

Søvind: Er startet. Mødes hver anden mandag i Søvind Kirkehus

Torsted: Opstart 11/12-19 i Sognehuset i Torsted Kloster

Tyrsted-Uth: Er startet. Mødes hver anden onsdag i Tyrsted-Uth Sognehus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Mini med maxi køreglæde

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Anne Dorte Michelsen - solo

Horsens Posten

Biblioteket: Vild med kaniner

Annonce