Annonce
Horsens Posten

20 år og allerede sommelier på et historisk hotel

Sofie Bundgaard startede på Jørgensens Hotel i begyndelsen af juni og tager uddannelsen som sommelier sideløbende med fuldtidsjobbet. Hun er færdig i november. Foto: Thomas Baden Sørensen
Sofie Bundgaard får papir på sin uddannelse som sommelier i november, men hun er allerede i gang i jobbet på Jørgensens Hotel. Vintjenere er typisk lidt ældre mænd, men giv den endelig gas, piger, lyder opfordringen.
Annonce

Horsens: 20 år og sommelier. Det er der ikke mange, der kan prale af herhjemme.

Hvis ikke Sofie Bundgaard er landets yngste i sit fag, er hun i hvert fald en af dem. Hun får officielt titlen i november, når hun er færdig med Dansk Sommelier Uddannelse, som hun er i gang med i Aarhus, men allerede nu er Sofie i fuld gang med jobbet på Jørgensens Hotel.

Sofie Bundgaard skjuler ikke, at hun blev mødt af en vis skepsis, da hun skrev til restaurantchef Trine West på Jørgensens/Eydes med meldingen: Jeg skal være jeres sommelier!

- Det var et longshot. Trine havde nok mere tænkt, at det skulle være en "Preben på 50 år". Jeg insisterede på, at vi skulle mødes, og jeg gav den max gas. Efter en prøveweekend i starten af juni blev jeg ansat, fortæller Sofie Bundgaard.

Hun slår klart og tydeligt fast, at sommelier-faget ikke kun er for mænd. Hun opfordrer piger og kvinder til at ikke holde sig tilbage. Ud med albuerne, lyder det fra Sofie - om det gælder tjenerfaget, uddannelsen som sommelier eller noget helt tredje,

- Det er ikke mændene, der skal bestemme, siger hun.

Annonce

Yngst af alle på holdet

Hendes hold i Aarhus tæller fem kvinder blandt i alt 25, og Sofie er med afstand yngst af dem alle.

Enkelte gæster møder en ung, kvindelig sommelier med en smule skepsis.

- Men så opdager de: Hun ved faktisk noget, siger Sofie Bundgaard.

Hun arbejder typisk fra onsdag til lørdag på 14-01-vagter og er Jørgensens vinansigt udadtil.

Det kan være spisende gæster i restauranten, store selskaber, hvor der skal sættes vine sammen med tre-fire retter, eller dem, der kommer ind for at købe en rødvin, som passer godt til et lam, der skal i ovnen derhjemme samme aften. Og så hjælper hun til med udendørsserveringen, når det giver bedst mening.


Jeg har søde kolleger, jeg oplever søde gæster, og jeg niver mig selv i armen over at få lov at stå her.

Sofie Bundgaard


Kombinationen vinhandel/hotel/restaurant er ny i Horsens, og det kræver benarbejde at få folks øjne op for den mulighed. Et lokkemiddel er smagninger jævnligt inde i de historiske gemakker på Jørgensens.

Sofie Bundgaard er også inde over, når der snakkes vinsortiment på stedet - også selv om det ikke er hende, der nikker endeligt ja til aftaler med leverandører.

Annonce

Niver mig selv i armen

Hvordan har den første tid så været?

- Det har været helt vildt godt. Jeg har søde kolleger, jeg oplever søde gæster, og jeg niver mig selv i armen over at få lov at stå her. Det er fedt, at kolleger kommer og spørger: Kan du ikke lige anbefale noget?

Nok er Sofie Bundgaard kun 20 år, men vininteressen er ikke pludseligt opstået. Hun tog på sin første deciderede vinrejse til et vinslot som 16-årig - og det var vel at mærke uden forældrene, for det er ikke en familietradition, hun fører videre.

Annonce

Tænder på mennesker

Sofie Bundgaard er fra Hadsund, men flyttede til Aarhus for at læse på handelsgymnasiet. Hun elsker at gå i skole og lære noget, men det var ikke lige hende at gå der.

Hun har hele tiden vidst, at det var kontakten med mennesker, der tændte hende, og den fik hun masser af som rejseguide hos Bravo Tours. Det inkluderede uddannelse i Spanien og et halvt år i Bulgarien.

Duften afslører meget for en vinkender. Sofie Bundgaard afbrød sin læretid som kok for at kaste sig over vinen i stedet. Hendes kendskab til både mad og vin kommer hende til gode, kan hun mærke på det mandagshold af sommelier-elever, hun går på i Aarhus. Foto: Thomas Baden Sørensen

Siden kom hun i kokkelære på Ruths Hotel i Skagen, men efter lidt over et halvt år fyldte vininteressen mere og mere, og Sofie tænkte: Det ska' jeg bare! Hun stoppede derfor læretiden i utide i september 2019 og tog hul på sommelieruddannelsen i januar 2020 i Aarhus - på det første hold dér.

Annonce

"Den store vinbog"

Vinen åbner mange verdener for hende. Hun har smagt på meget og læst utallige sider. Lige nu er hun i gang med "Den store vinbog" - en bibel for en sommelier.

- Det siges, at man skal igennem den tre-fire gange, siger Sofie Bundgaard, der er i gang med anden gennemlæsning.

Hun har "Alsace i hjertet", men går ellers til vinen med et åbent sind - også i forhold til økologiske mærker, som er på kraftig fremmarch.

Sommelier

Sommelier er en ubeskyttet titel og er en fransk betegnelse for en specialuddannet vintjener.

Dansk Sommelier Uddannelse blev oprettet i 2016 i København. I januar i år startede det første hold i Aarhus - heriblandt 20-årige Sofie Bundgaard fra Jørgensens Hotel.

Allerede i 1989 blev Dansk Sommelier Forening stiftet. Man skal igennem en optagelsesprøve for at komme med dér. Prøven minder ifølge Sofie Bundgaard om den eksamen, der venter hende på uddannelsen i november.

"Sommelier bør være den, der kombinerer menu og drikkevarer til en perfekt harmoni", lyder det bl.a. på Dansk Sommelier Forenings hjemmeside.

Ellers lærer hun om lande som Frankrig, Italien, Tyskland, Australien og mange flere.

- Vi skal igennem alt, forklarer hun.

Uddannelsen er bygget op om teori, praktisk træning og smagning, og Sofie får værdifuld erfaring med fra sit job i Horsens.

Hun drager erfaring af kokkeelev-tiden, da en sommeliers fornemste opgave er at matche mad og vin. Der kan Sofie mærke et forspring i forhold til sine medstuderende.

Annonce

Gode vinminder med kæresten

Yndlingsvinen? Det er en hvid Lou Dumont Bourgogne.

- Og det handler om den megagode oplevelse, for da mødte jeg min kæreste. Jeg bliver glad indeni, når jeg ser den vin.

Allerede som 16-årig tog Sofie Bundgaard på vinrejse og boede på et vinslot - uden forældrene. Foto: Thomas Baden Sørensen

Sofie bor i Vejle sammen med Nicolaj Møller, der er køkkenchef på Restaurant Treetop på Munkebjerg Hotel. Parret kigger i øjeblikket på bolig i Horsens.

Det virker nærmest overvældende, at hun som 20-årig har nået så meget, men det fremgår tydeligt i samtalen, at Sofie Bundgaard er målbevidst, og hun slår fast, at hun altid har befundet sig bedst med mennesker, der var ældre end hende selv.

Vinhandel og vinbar har en wauw-effekt på folk, når de træder ind i stueetagen på Jørgensens Hotel. Hos Sofie og kollegerne kan man købe vinen med hjem til en hyggestund - eller få et glas eller flere skænket i smukke lokaler. Foto: Thomas Baden Sørensen

- Jeg har drukket de shots, jeg skulle, som hun siger - og får på den måde markeret, at weekenderne altså går med arbejde og ikke byture.

Og hvad så med fremtiden?

- Jeg regner ikke med, at jeg skal være sommelier, til jeg går på pension. Måske kunne jeg åbne mit eget, måske skal jeg være skolelærer. Det er altid godt at drømme.

Vinhandel og vinbar har en wauw-effekt på folk, når de træder ind i stueetagen på Jørgensens Hotel. Hos Sofie og kollegerne kan man købe vinen med hjem til en hyggestund - eller få et glas eller flere skænket i smukke lokaler. Foto: Thomas Baden Sørensen
Sofie Bundgaard har også styr på charcuterie-skæreren, så der kan serveres en god skinke eller pølse til vin eller bobler. Foto: Thomas Baden Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Horsens-borgmester glæder sig over lempelser - men havde håbet og troet på mere

Horsens Posten

Jublende citychef: Det bliver som at lukke køerne ud på græs

Horsens Posten

En dobbelt danmarksmester, to dygtige fodboldtrænere og enhver svigermors drøm: Unge horsensianere hyldet hver for sig

Annonce