Annonce
Horsens Posten

Beder borgerne om hjælp til bedre biodiversitet - men kommunens vilde ambitioner bliver klippet i stykker på Bollerstien

Kommunen har en biodiversitetsstrategi, der foreskriver bedre vilkår for planter og insekter, og derfor undrer en læser sig over, at der alligevel bliver klippet på Bollerstien. Foto: Morten Pape
Horsens har ambitioner om at være Danmarks vildeste kommune og efterlyser nu lokale biodiversitets-ambassadører, der skal hjælpe naturen på vej. Samtidig bliver grønne områder ved cykelstier klippet. "Der er mange hensyn at tage", lyder det fra kommunen.

Horsens: Der skal være mere natur og liv i grøftekanterne, alt sammen til gavn for både insekter, fugle, dyr og mennesker. Det er noget af det, som Horsens Kommune slår på i sin nye biodiversitetsstrategi.

Men hvordan harmonerer det med virkeligheden i Horsens Kommune? Det har en læser undret sig over og stiller spørgsmålet gennem "Spørg redaktionen".

Marianne Lykkeberg Ørsnes spørger "hvorfor bliver kommunen ved med at slå kanterne på Bollerstien - uden at fjerne det afklippede? Der gror efterhånden ikke andet end græs og brændenælder. Det gavner da ikke biodiversiteten."

Annonce

Vilde ambassadører

Og det skorter ellers ikke på ambitioner om et grønnere Horsens. Senest er Horsens også tilmeldt konkurrencen om at blive Danmarks vildeste kommune. I den anledning søger kommunen frivillige borgere, der vil være ambassadører for biodiversiteten.

Dagens spørger

Marianne Lykkeberg Ørsnes står bag dagens spørgsmål:

"Hvorfor bliver kommunen ved med at slå kanterne på Bollerstien - uden at fjerne det afklippede? Der gror efterhånden ikke andet end græs og brændenælder. Det gavner da ikke biodiversiteten."

I den nye strategiplan skriver kommunen: "Slå kun græsset ofte, der hvor der er behov for kort græs til f.eks. boldspil, solbadning og leg. Øvrige arealer plejes med slåning eller høslæt én til to gange om året. Når græs og vilde urter får lov til at gro og blomstre, skabes der skjulesteder og fødegrundlag for planteædere, bestøvende insekter, smådyr og fugle. Afslået græs fjernes, for at fjernes næringsstoffer fra arealet. Det fremmer væksten af vilde blomstrende urter og nedsætter væksten af græs".

Annonce

Mange forskellige hensyn

Og hos kommunen erkender man, at en klipning på Bollerstien kan virke skør - set i forhold til den nye biodiversitetsstrategi.

- Vi har også selv fået den slags forespørgsler. Men der er et stykke vej fra strategi til at få det udført, så vi skal også have lavet en ny driftsplan, der passer til strategien, siger Malene Steen Simonsen, en af kommunens projektledere for biodiversitet.

Der er altså forskellige hensyn, der spiller ind i forhold til, hvad vi vil, må og kan gøre i vores arbejde for en vildere natur,

Malene Steen Simonsen, projektleder for biodiversitet, Horsens Kommune

Hun fortæller dog, at kommunen ikke bare kan lade alting vokse vildt, da der er mange forskellige hensyn at tage, blandt andet trafiksikkerhed:

- Om vandet kan løbe af vejen, afhænger af, at vi får klippet rabatter og grøfter. Og ud over at man skal kunne se skiltningen, striber på vejen og kantpæle, så har høj og vild beplantning betydning for udsynet i kryds, rundkørsler og visse sving. Der er altså forskellige hensyn, der spiller ind i forhold til, hvad vi vil, må og kan gøre i vores arbejde for en vildere natur, siger hun.

Malene Steen Simonsen, der er en af kommunens projektledere for biodiversitet, fortæller, at kommunen naturligvis forsøger at leve op til den nye biodiversitetsstrategi, men at trafiksikkerhed så som frit udsyn og regnvands mulighed for at løbe af vejen vejer tungest. Foto: Morten Pape
Annonce

Slå på det rigtige tidspunkt

I forhold til det konkrete spørgsmål om Bollerstien oplyser hun, at stien bliver slået en gang årligt, nemlig sidst i august/først i september.

- Det er netop for at tage hensyn til de sensommerblomstrende urter. Hvis man vil fremme dem, skal de kun slås én gang årligt, siger hun.

Malene Steen Simonsen medgiver, at det kan se underligt ud, at kommunen fortsætter med at klippe vejkanter, samtidig med at den bryster sig af en biodiversitetsstrategi.

Spørg Redaktionen

Har du et spørgsmål eller en undren, som du gerne vil have redaktionen til at undersøge?

Send det til os via spørgeboksen på spoerg.hsfo.dk eller brug boksen i den digitiale udgave af denne historie. Så er du med til at præge, hvad avisen går i dybden med.

Vi vil jævnligt kigge på spørgsmålene, tage dem op på redaktionsmøder og se, om vi kan lave en historie ud af dem.

- Vi ønsker netop, at vilde urter og andre blomsterrige planter får lov til at vokse vildt - også i grøftekanter - hvilket er med til at sikre levesteder til for eksempel bier og sommerfugle. Biodiversiteten forbedres dog sjældent ved, at man helt undlader at slå vej- og grøftekanterne. Det er derimod vigtigt, at man slår på det rigtige tidspunkt – alt efter plantesammensætning, jordbund og næringsbelastning, forklarer hun.

Annonce

Ny klipning på forsøgsbasis

Kommunen er derfor nu ved at kortlægge alle de grønne arealer, lige fra skove og parker til vejkanter og de grønne områder i byerne, og det kræver noget benarbejde at få lagt den rigtige strategi for pågældende områder.

- Vi skal kende forholdene på de forskellige typer arealer for at være sikre på, at en ny og mere differentieret klipning vil øge biodiversiteten. På udvalgte strækninger har vi på forsøgsbasis ændret vores klipning allerede nu. Men mange steder vil man altså fortsat opleve, at for eksempel grøftekanterne fortsat bliver slået som hidtil, siger hun.

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Vejarbejdet er slut på en af de mest trafikerede veje i Horsens: Fri bane på fire spor

Annonce
Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Loge i Horsens har fået ny ledelse

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Ved du ikke, hvad du skal lave med børnene i efterårsferien? Her er en kæmpe guide til, hvad der sker i Horsens

Horsens Posten

Masser af liv på banen og tilskuerpladserne: Her er vinderne af skolefodboldturneringen 2021

Horsens Posten

Små trekanter skal sprede glæde i gaden - men det trækker ud

Horsens Posten

Så er det nu, Horsens - hvem vil du indstille til Byens Bedste?

Horsens Posten

Hav indflydelse på Horsens' skulpturelle fremtid

Horsens Posten

Horsens mister to skobutikker: Den ene er lukket - den anden er på vej til det

Horsens Posten

Facebook-trold chikanerer Bytorv Horsens - stjæler profilbillede og indhold

Horsens Posten

Klumme: Bare rolig - der er stadig varer på hylden, men måske kan du ikke lige få den kjole, du havde udset dig

Horsens Posten

Så åbner vi for indstillinger til Byens Bedste - brug dette skema

Horsens Posten

Så går vi i luften: Indstil dine favoritter til Byens Bedste 2021

Horsens Posten

Se foredrag i naturvidenskab fra Aarhus Universitet

Horsens Posten

- Når jeg står her, hvor jeg er nu, fatter jeg ikke, hvor tiden er blevet af

Horsens Posten

Horsens' eneste vaccinationscenter er lukket: Nu kan du blive vaccineret blandt Blædel-krimier og kulturkanoner

Horsens Posten

En smadret hånd førte dem sammen: Lotte havde brug for hjælp til administration -  Tanja havde brug for et fleksjob

Horsens Posten

Ugens anbefaling: Et besøg på og langs Horsens Fjord

Horsens Posten

Derfor er kommunalvalg vigtigt - læs om det i Horsens Posten

Horsens Posten

Han er selvstændig med to forretninger - nu åbner Abdul sin tredje og denne gang i Horsens-midtby

Horsens Posten

Nyt takeaway-sted på vej - der er ifølge indehaverne tale om juices, sandwiches og super service

Horsens Posten

Olivias far får fremtidens madtjans på Gasvej: Muligheder og en fed legeplads lokkede

Horsens Posten

- Min oplevelse var, at portvin var sådan noget, der lå i mormors skab - nu kan jeg finde på at købe en flaske til 1000 kroner

Horsens Posten

19-årige Clara og pigespejderne løb med stor pris

Annonce