Annonce
Horsens Posten

Bekendelser fra en forårstosse: En morgentur på Søndergade er som at befinde sig i Paris

Blomstrende træer - kan man andet end at blive i godt humør. Foto: Marianne Husted

Jeg er en "forårs-tosse". Det indrømmer jeg gerne. Jeg propper ikke noget i ørerne i denne tid. Ikke noget med at lytte til musik eller podcast. Jeg kan høre om Ukraine, storpolitik og faldende aktiekurser, når jeg går i krig med skidtet i min bolig eller kører på motorvej. Men ikke på mine daglige gåture.

Nej, i stedet fryder jeg mig som et lille barn, der har fået forårets første softice, over, hvordan jeg hver eneste morgen bliver taget imod her i Horsens.

Lige nu er det de lyserødt-blomstrende Brunus Sargenti-træer, som en kollega har fortalt mig de hedder. De møder mig som det første på Jessensgade. Sahkalin-kirsebærtræer, som de også bliver kaldt, skulle stamme fra det østlige Rusland. Men sig det ikke til nogen. Vi skulle meget gerne blive ved med at kunne nyde dem i strøggaderne. De kan jo i hvert fald ikke holdes ansvarlige for Putin og hans kumpaners modbydelige krig.

Annonce

Endnu flere lyserøde blomstrende træer pryder Søndergade. Det er først nu - efter et læserbrev i Horsens Folkeblad - at jeg har opdaget, at der også står "nøgne" træer, som ikke er sprunget ud. For min skyld må de gerne tage sig god tid om at trække i den lysegrønne forårsdragt. Jo, længere tid, foråret varer, jo bedre. Ikke noget med voldsom blæst og regnskyl, der gør de spæde blade mørkegrønne, inden vi har nået at nyde dem.

Jeg passerer også Vitus Berings Park, og som en anden detektiv holder jeg øje med, om der titter noget lyserødt eller lilla frem fra skoven af rhododendron. Selvfølgelig skal jeg også se, om de buttede Kvium-babyer har fået fortæret kunstværkets røde pølser, mens jeg lommefilosoferer over, hvad kunstneren vil sige med denne usædvanlige sammenstilling.

Og da jeg er i gang med forårs-fjollerierne, ja, så lad mig komme med denne tilståelse: Jeg kommer i pariser-stemning, når jeg passerer det efterhånden lange sammenhængende fortovs-café-stykke på Søndergade.

Set gennem mine solbriller er det et stykke oplevelse, som man ikke støder på i hovedgaden i mange andre danske provinsbyer. Gran Bar er genåbnet med fisk på menuen og med palmer og andre skønne planter i højbedene. Café Vivaldi står på nippet til at springe ud. Om det bliver de nøgne træer eller cafeen med den enorme overdækning, som kommer først, vides ikke.  Derefter det smukke Jørgensens Hotel med sit store udeområde, igen indrammet af flot beplantede kasser. Et lille slip, hvor butikken Mary har ligget - forhåbentligt er der noget nyt og spændende på vej. Og så igen - Café Corfitz, der heller ikke er fedtet med beplantningen i de rustrøde cortenkasser.

Og så er det ikke kun på hovedstrøget, det foregår. Hestedamsgade har lagt mange kræfter i at gøre deres gade indbydende. Grønnegade er allerede den lille intime oplevelses-gade. Graven er på vej til at blive det samme. Mens disse linjer skrives, er butiks- og restaurantfolket i gang med at feje gaden. Siden bliver den måske gaden, der hylder berømthederne inden for musikkens verden. Hvem ved?

Og ja. Der er restauranter, der ikke klarer sig, træer, som måske ikke springer ud, og  nybyggerier, som ikke imponerer. Og alt for meget elendighed i denne verden.

Men på en solrig forårsmorgen i Horsens har pessimismen svære vækstbetingelser. Og tak for det.

På en solrig forårsmorgen i Horsens har pessimismen svære vækstbetingelser.

https://modules.wearehearken.eu/horsens-folkeblad/embed/9714.js

Annonce
Horsens Posten

Bar røv i 60’erne og Giro 413: Kom med på en tidsrejse gennem tre årtier med musik, mennesker og mad

Annonce
Horsens Posten

Hvad laver de i City Horsens?

Annonce
Horsens Posten

Har du også prøvet det? At have en klassekammerat, som på trods af svære odds har klaret sig godt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Ny type butik i bytorvet har fået særlige vilkår: Centerdirektør ser det som en håndsrækning og et bidrag til både nytænkning og variation for centret

Horsens Posten

Slip væk fra zombier på Fængslet: 'Løvens Hule'-deltagere spærrer dig inde bag lås og slå

Horsens Posten

Sleepbag rykker ind i nye gamle lokaler: Vi udvikler os og kigger ud i Europa

Horsens Posten

Fødselsdagsfest i fangernes gamle fort: Se hvad Fængslet har skabt gennem 10 år

Horsens Posten

Evan Blender nyder at komme på byens beværtninger: Nu vil han og sønnen skrive en bog om de brune værtshuse i Horsens

Horsens Posten

Som barn flygtede Admir med sin familie fra krigens rædsler i Bosnien - nu er deres integrations-succes endt på museum

Horsens Posten

Vise mænd fejrede 100 år med en gave, der vokser: 100 børn og borgmesteren har givet nyt liv til byens gamle losseplads

Horsens Posten

Farvel og tak: Nedrivningen af Fakta er i gang, men byggetilladelsen til Coop365-discount er endnu ikke på plads

Annonce