Annonce
Horsens Posten

Borgmester uenig med butiksdrivende: -Jeg har meget svært ved at genkende den påstand

Erhvervsdrivende i midtbyen Carsten Møller fra Holst Sko, caféejer Benjamin Blender og pladeforhandler Jesper Bowman fra The Square, Kim Tindbæk fra tøjforretning Standley & Co og Mette Frost fra Femina Lingeri & Skrædder stiller hvert et spørgsmål til borgmester Peter Sørensen (S) og borgmesterkandidat for Venstre Martin Ravn i anledning af det forestående kommunalvalg.
Byens liv er under afvikling sammenlignet med vores østjyske naboer. Hvis ikke handelslivet er en succes, så er bosætningen det heller ikke på sigt. Hvad kan I gøre ved det, spørger byens handlende Peter Sørensen (S) og Martin Ravn (V).

Horsens: Udvikling frem for afvikling. Det er hovedfokus for de handlende Mette Frost fra Femina Lingeri & Skrædder i Hestedamsgade og The Square-indehavere på Torvet, Benjamin Blender og Jesper Bowman.

Mette Frost ønsker mere samarbejde med Horsens Kommune. Hun ser, at der her er en stor muskulatur at trække på og vil vide, om politikere, borgmester Peter Sørensen (S) og borgmesterkandidat Martin Ravn (V), har et svar på følgende:

"Hvordan sikrer vi kontinuitet i udviklingen af handelslivet i Horsens i samarbejde med Horsens Kommune?"

Annonce

Mette Frost uddyber:

- Hvis ikke handelslivet er en succes, så er bosætningen det heller ikke på sigt. Der er flere muskler i kommunalt regi end hos os i handelslivet, og jeg ville ønske, at handelslivet derfor havde et endnu bedre samarbejde med kommunen. Vi skal ikke kun være bundet op på én forening, cityforeningen, og et medlemskab dertil for de, der vil. Der burde være noget, der favner alle handlende, og som også kan interagere mere med kulturlivet omkring os.

- Som jeg ser det, er det kun kommunen, der kan lave sådan en konstellation.

Handelslivet frem for PR

Til Mette Frosts spørgsmål svarer Martin Ravn:

- Forvaltningen bruger 21,5 millioner kroner om året på kommunikation, strategi, arrangementer og PR. En langt større del af de midler kunne investeres i et aktivt og sprudlende handelsliv.

- Første skridt er at sikre og udvikle en spændende og smuk bymidte. Det er lykkedes rigtig godt med fornyelsen af Søndergade, og jeg har de samme forhåbninger til Åkvarteret.

- Derefter skal rammerne udnyttes fuldt. Nu skal vi give detailhandelen mulighed for at bruge Søndergade og sidegaderne langt mere. Der skal være aktivitet og liv. Der må ikke sættes så stramme regler for brugen af vores gågader, at det kvæler initiativet og i sidste ende måske handelen. Derfor er det vigtigt, at initiativer, der kommer fra detailhandelen og cityforeningen, understøttes af kommunen. Det er handelslivet, der ved, hvilke tiltag der virker bedst.

Annonce

Forslag til bedre rammer

Peter Sørensen er enig med Mette Frost i, at bosætning og handelsliv går hånd i hånd. Han siger:

- Øget bosætning styrker handelslivet, og et stærkt handelsliv er én af flere faktorer, som kan tiltrække nye borgere til vores kommune. Horsens Kommune har et rigtig godt samarbejde med cityforeningen om at skabe liv og aktivitet og gode rammer for detailhandlen, men der er også løbende dialog med mange andre aktører og erhvervsdrivende i midtbyen. Det handler blandt andet om at lytte til hinanden, inspirere hinanden og få gode ideer.

- Hvis der er er behov for, at vi som kommune faciliterer et bredere samarbejde, ser jeg positivt på det. For helt overordnet vil jeg rigtig gerne samarbejde med alle handlende i Horsens, og jeg mener, der har været og er, et rigtigt godt samarbejde mellem kommunen, kulturlivet/ kulturarrangørerne og handelslivet bredt.

Annonce

Skal vi blot stille os tilfredse

The Square-indehavere Jesper Bowman og Bejamin Blender har følgende bekymring:

- Kulturen og byens liv er de facto under afvikling sammenlignet med vores østjyske naboer. Vi har en stor vækst i antallet af tilflyttere, men en regulær minusvækst i borgernes vilje til at tage del i kulturen og bylivet.

De har derfor følgende spørgsmål til Peter Sørensen og Martin Ravn:

"Kan kommunen gøre noget? Eller skal vi blot stille os tilfreds med, at vi er blevet til en satellitby til Aarhus?"

Annonce

Genkender ikke påstand

Borgmester Peter Sørensen svarer til spørgsmålet, at han ikke kan nikke genkendende til Jesper Bowman og Bejamin Blenders påstand om afvikling.

- Jeg har meget svært ved at genkende den påstand, at kulturen og byens liv er under afvikling her i Horsens. Tværtimod har der - trods corona, nedlukning og restriktioner - været meget stor aktivitet, og det vil der fortsat være i fremtiden.

Han oplever det modsatte af afvikling, siger han og forklarer:

- Der er stor efterspørgsel efter og tilslutning til al den kultur, som både kommunen og de mange forskellige kulturaktører udvikler og tilbyder året rundt. Det er lige fra gavlmalerier og byvandringer om kunst og historie til de mange forskellige Mærk Byen aktiviteter, man møder i Søndergade, på Langelinie og mange andre steder i byen.

- Også de store messer, festivaler og koncerter, hvor der både kommer lokale gæster og rigtig mange gæster udefra, understøtter på bedste vis vores handelsliv inklusive restauranter, caféer og hoteller.

Peter Sørensen vil derudover sikre byens detailhandlen og kulturtilbud. Der skal være noget for alle, fastslår han og nævner:

- Jeg kan faktisk ikke huske, hvornår jeg sidst har været i Søndergade, uden der har været liv, aktiviteter og mange mennesker. Når det er sagt, skal vi selvfølgelig blive ved med at sørge for, at der er gode rammer for detailhandlen og udvikle vores mange forskellige kulturtilbud, så der er noget for alle - i alle aldre.

- I Horsens er der eksempelvis Kulturstationen for vores børn, Platform K for vores unge, og teater og spillesteder for os andre. Jeg vil også nævne de mange forskellige kulturarrangementer, der arrangeres rundt omkring i vores levende og aktive lokalsamfund af foreninger, frivillige og ildsjæle, svarer han.

Annonce

Enig - tilbage til rødderne

Martin Ravn synes derimod langt mere enig med Vinöl-indehaverne.

- Vi skal tilbage til rødderne i kulturlivet. Før havde vi et spirende kulturliv med masser af frivillige, som alle bød ind med noget. Vi kom fra ingenting og fik sammen opbygget et fantastisk kulturliv, som satte Horsens på landkortet. Vi kunne noget helt specielt, som en af de eneste kommuner i Danmark.

Martin Ravn mener, at vi skal væk fra den kommunale topstyring af kulturlivet og det, han betegner som prestigeprojekter.

- Pengene kunne i langt højere grad bruges på at understøtte det kulturelle iværksætteri. Projekter som er lokalt forankret og som udspringer fra ildsjæle og frivillige, foreslår han, der forkaster idéen om en store arena.

- Nu vil alle arrangere store koncerter. Svaret på det er ikke at bygge en kæmpe arena til langt over 300 millioner kroner. For en kæmpe arena til 17.500 mennesker, der står tom 355 dage om året skaber ikke kultur, liv i byen og omsætning i dagligdagen, siger han.

Jeg har meget svært ved at genkende den påstand, at kulturen og byens liv er under afvikling her i Horsens.

Peter SørensenAnnonce
Annonce
Horsens Posten

Sidst manglede han én stemme - denne gang lykkedes det: Piratheep er første tamiler i Horsens Byråd

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Coronasmitten sætter flere ny rekorder i Horsens: Aldrig har der været så mange smittede på én uge eller på ét døgn

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Traditionen tro flytter nissen med

Horsens Posten

Den søde ventetid - og den trælse ventetid

Horsens Posten

Organisationer om julehjælp: Rekordmange ansøgere i år - men lokalt er det langt fra så ensidig

Horsens Posten

Afstemningen er åben: Nu kan du stemme på Byens Bedste 2021

Horsens Posten

Coronasmitten stiger stadig i Horsens: Tiltag på skolerne kommer til at fortsætte mindst en uge mere

Horsens Posten

Fravalgte et arbejde som bygningskonstruktør og har i stedet kastet sig over kagebutik: - Jeg kæmper det bedste, jeg kan, for at holde gang i min lille forretning

Horsens Posten

Statistik kan give dig øjne i nakken

Horsens Posten

Kom til Tyskland, min ven, så skal du se restriktioner

Horsens Posten

Pølsevogn skifter fra friture til feldsalat

Horsens Posten

Coronaen vil ikke slippe os

Kultur

Rock i Lunden smider første navn på 2022-plakaten - og han kan 'måske overraske nogen'

Horsens Posten

Huset skulle renoveres og lejemålet blev opsagt - men hvor blev frisøren i Nørregade 6 af?

Horsens Posten

Citychef ude med klar opfordring: "Sørg så for at få det stik"

Horsens Posten

Lille hobby-virksomhed er blevet stor og professionel på blot fem år

Horsens Posten

Særtilbud til pensionister: Kør videre på dit gratis kort til busserne et år efter udløbsdatoen

Horsens Posten

Coronasmitten i Horsens krydser kritisk grænse: Nye tiltag træder i kraft

Horsens Posten

9728 seniorer har talt: Afgående venstrepolitiker blev den store stemmesluger ved valget til det nye seniorråd

Horsens Posten

Juta Ost-indehaver om rygte: Hvor kommer det fra - og hvorfor lige mig og min butik?

Horsens Posten

Ugens anbefaling: Det er sundt at kede sig

Horsens Posten

Hestedamsgade inviterer på skattejagt til black friday

Horsens Posten

Hun står med fostervand i skoene og moderkager i hænderne: Nu er hun valgt til byrådet, selv om hun stod nederst på listen

Annonce