Annonce
Horsens Posten

Gemt under græsset i Lunden: Horsens Museum har åbnet for et af krigens gamle beskyttelsesrum

Museumsinspektør Nick Schaadt kan blandt andet fortælle, at der under anden verdenskrig var plads til 50 i beskyttelsesrummet, og at der var en wc-spand og 50 liters vanddunke, da man kunne risikere at skulle bruge et par timer dernede. Foto: Morten Pape
Horsens Museum har i forbindelse med sin udstilling om anden verdenskrig åbnet for et af de beskyttelsesrum, der gemmer sig under jorden i Lunden. Bunkeren er måske lille i størrelsen, men det er historierne ikke.
Annonce
Horsens: Under anden verdenskrig blev der opført 93 bunkere rundt i Horsens, som skulle være tilgængelige, når sirenerne lød, og der skulle søges beskyttelse.
75 gange gik luftalarmen over Horsens under besættelsen, men der blev ikke kastet bomber over byen. Til gengæld blev der uddelt bøder til dem, der ignorerede sirenerne og ikke søgte mod nærmeste beskyttelsesrum.
Bunkeren er en af flere i Lunden. Helt gemt væk er den ikke, og nu har Horsens Museum i samarbejde med Horsens Kommune åbnet op for, at man kan kigge derned, hvis man tilmelder sig museets tur. Foto: Morten Pape
Det er nogle af de ting, som museumsinspektør Nick Schaadt fortæller om til de gæster, der besøger Horsens Museum og gerne vil vide mere om deres udstilling "Besæt Befri", som er lavet i anledningen af 75-året for befrielsen.
Det særlige er, at man hører dem, mens man står i et af beskyttelsesrummene.
Annonce

Ikke et stort tysk anlæg

Horsens Museum har åbnet op for en af bunkerne, så man kan komme ned og opleve det rum, som op til 50 mennesker skulle søge tilflugt i. I denne coronatid er der dog kun plads til at lukke fem mennesker derned per tur, for der er kun tale om et lille kuppelformet rum.
- Bunkerne var "bare" til beskyttelse, og så er der en væsentlig forskel i, at de er lavet til danskerne og ikke til tyskerne, som jo lavede store anlæg, der var forbundne, havde kontorer og opbevarede proviant nok til, at man kunne leve dernede i flere måneder. Sådan en som den her er lillebitte og kun tiltænkt de horsensianere, der var i nærheden og ikke kunne nå hjem til deres egne beskyttelselsrum, siger Merete Bøge Pedersen, der er museumschef.
Størrelsen til trods mener Merete Bøge Pedersen, at der er god grund til at få et kig ind i en efterhånden gammel verden.
- Vi har haft åbnet bunkeren før og gør det nu igen i forbindelse med vores udstilling om befrielsen for at markere, at det er 75 år siden. Man ser jo ikke bare en kuppel, men man får også historien med, og det er den, der er interessant, siger hun.
Annonce

Stadig en vigtig historie

Museumschefen mener, det er vigtigt at kende til, hvordan det var at være dansker under anden verdenskrig.
- Jeg er en del af den første generation, som er vokset op udelukkende i fredstid. Anden verdenskrig viser, hvor privilegerede vi er i forhold til fredsperspektivet. Det er vigtigt at fortælle om kontrasterne til det, siger hun.
Der er begrænset med adgang til bunkeren, og man kan forbløffes over, at den var tiltænkt 50 mennesker. Foto: Morten Pape
Ud over en tur i bunkeren har museet også hentet en masse genstande - primært fra Bjarne Dalgaard Jensens samling - ind til en udstilling på museet, hvor man kan blive klogere på krigen fra et horsensiansk perspektiv.
- Horsens lå strategisk godt i forhold til afstandene mod nord og syd og adgangen til vands, så der var en stor andel tyskere i byen, men også mange modstandsfolk, fordi området omkring Horsens var ideelt til nedkastning af materiel. Flere ikoniske modstandsfolk, der drog mod København, kom fra Horsens og de bevægelser, der startede på statsskolen, siger Merete Bøge Pedersen og peger særligt på Kieler-familien.
Udstillingen viser blandt andet flere tyske uniformer. Her kan man følge med i, hvordan det gik tyskerne under krigen. I de sidste år er uniformerne af væsentlig dårligere kvalitet og ikke lige så detaljerede. Foto: Morten Pape
Besæt Befri-udstillingen kan opleves inden for museets åbningstider, mens bunkeren vises frem tirsdage klokken 13-15 og onsdage 10-12 i juni og juli. Turen tager omkring en halv time, og der skal bookes tid på 76 29 23 50, da der er begrænset med plads.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Skovbørnehave på vej

Annonce