Annonce
Horsens Posten

Butikker holder i, men der er dystre toner: Vores sunde forretning smuldrer. Denne nedlukning er hårdere. Det kan næsten ikke blive værre

Butikkerne savner normale handelsdage, som City Horsens' mange skilte på de lukkede butiksfacader også fortæller. Foto: Nicolai Skovgård
Horsens Posten har talt med fem forretningsdrivende i fem forskellige brancher. Der er dystre toner fra flere, men de bevarer alle troen og optimismen - og lukningstruede er de ikke.
Annonce

Horsens: Det er svært at være en åben butik, når resten af gågaden er lukket.

Det er svært at være et åbent renseri, når der er lukket for fester, og ingen kommer hjem med pletter på kjolen.

Mange forretningsdrivende kæmper med omsætningen i denne tid - også nogle af dem, der må holde åbent under nedlukningen.

Horsens Posten har talt med fem forretningsdrivende i fem forskellige brancher. Ingen melder sig lukningstruede, men af forskellige årsager ser de gerne, at der snart kommer gang i landet igen.

Lukket butik lever af en åben webshop

Hos Effektlageret på Holmboes Allé er butikken lukket, men der er gang i webshoppen, og derfor er der arbejde nok for de otte ansatte.

- Støvler, strømper og godt vintertøj har vi større salg af, end vi plejer, med det helt store trækplaster er fiskegrej. Det er ligegyldigt, om der er is på vandet – der er bare mange, der er kommet i gang med at fiske, siger indehaver Niels Munk-Madsen.

Han vil dog ikke gå så langt og sige, at det går godt for tiden.

- Der er så mange historier om personer og butikker, der lider nød. Bare se på Søndergade. Vi er heldige at være i fritids- og outdoor-branchen, for når folk ikke kan komme på ferie, skal de ud at fiske eller sove i shelter, så vi er ikke ramt og holder skindet på næsen, siger Niels Munk-Madsen, der især på sine kolleger i andre butikker håber, at der snart kommer gang i genåbningen.

Cykelhandler rammes både af virus og vinter

Hos Horsens Cykler er man ikke kun ramt af nedlukning. Man er også ramt af vejrudsigten. Her kan horsensianerne købe cykler og cykeludstyr online, mens ”click and collect” er noget, der arbejdes på. Selve cykelbutikken er lukket.

- Vi har da nogen, som køber cykler, men det er de færreste, når det er sådan et vejr. Der er i forvejen nedgang, når det er vinter, og nu er der lige kommet en ekstra dyne, siger indehaver Kai Verner Andersen med henvisning til den store mængde sne - men også med henvisning til, hvordan coronavirus gør perioden sværere.

- Det er lidt det samme som sidste gang, der var nedlukning. Vi har kun værkstedet åbent, og det giver jo ikke det samme som at have helt åbent, siger Kai Verner Andersen, der sammen med en mekaniker er på arbejde, mens to ansatte er hjemsendte.

Kompensation kender han ikke noget til endnu, for det er først for nyligt, butikken har kunnet søge om det, og derfor er fremtidsudsigterne ukendte.

- Vi holder ved og krydser fingre for, at det bliver bedre snart, for det kan næsten ikke blive værre.

Renseri er ramt af et år uden fester

Når der ingen store fester er, bliver habitten og den lange kjole inde bagerst i skabet. Og når møderne klares online, får det fineste arbejdstøj også en pause.

Med andre ord har de færreste brug for at få renset tøj, og de tænker i hvert fald ikke over at få det sendt afsted nu, selv om renserierne har åbnet. Det mærker de hos Toprens på Smedegade.

- Vi skal helt tilbage til julen forrige år, hvor det var normalt. Så det er over et år, hvor det har været virkelig hårdt. Ens gode, sunde forretning smuldrer bare, siger Susanne Schaumann, der sammen med sin mand Jørgen Schaumann har renseriet.

Coronakrisen har kostet to arbejdspladser på det lille renseri, hvor hjælpepakker ikke er det, der skal redde omsætningen.

- Vi vil meget hellere have noget mere at lave. Vi har en masse faste kunder, som vi savner, siger Susanne Schaumann.

En selvstændig med renserier i Aarhus og Odder var tidligere i denne nedlukning ude med en bøn om, at hvis han ikke skulle lukke, blev kunderne nødt til at indlevere noget tøj. Det virkede.

Toprens vil ikke gøre det samme, men håber at kunne klare sig igennem, indtil verden bliver mere normal igen. Renseriet kører dog med rabat i denne måned.

Optiker holder åbent, selv om det koster

Det meste af butikslivet på Søndergade er lukket, men optikere må holde åbent, og det gør Hans Laursen Optik.

- Det er anderledes end sidste nedlukning, fordi vi må holde åbent, og det giver noget omsætning, men det er slet ikke, som det plejer, fordi der er tomt på gågaden. Det er kun dem, der har en tid hos os, der kommer ind, siger butikschef Birgit Norup.

Hun fortæller, at Hans Laursen Optik, der også har butik i Vejle, har valgt at holde åbent som normalt, selv om det kan ende med at koste på bundlinjen. Hjælpepakker er kun noget, der skal bruges, hvis det er absolut nødvendigt.

- Folk skal ikke gå herned og møde en lukket dør. Vi kunne godt sende personale hjem på kompensation, men det har vi valgt ikke at gøre. Hvis vi skal have åbent som normalt, skal vi også have samme bemanding på, så vi kan tilbyde den service, vi plejer, siger Birgit Norup, der håber på snarlig genåbning.

- Vi snakker også med mange naboer og kolleger i butikkerne på gågaden, og det kunne være dejligt, hvis de snart må åbne. Det er mærkeligt at komme ned på en tom gågade med tomme facader over det hele, siger hun.

Skomageren bøvler med to butikker under samme cvr-nummer

- Den første nedlukning var som en ferie for os. Her havde vi kun butikken i Odense, og der havde aldrig rigtig været tid til ferie, fortæller Allan Elstrøm, der sammen med Stina Bennedbæk Elstrøm har Skomageren Horsens på Ribersgade og Skomageren Rosengårdcentret i Odense.

Sådan er det ikke i denne omgang.

- Den her periode er længere, og den er mere træls. Nu har vi jo to huslejer at tænke på, siger Allan Elstrøm.

De to huslejer har vist sig at være en stor ulempe for muligheden for at holde åbent.

- Vi har folk, der ringer for at få ordnet sko og nøgler, og i teorien måtte vi godt holde åbent for indlevering i Horsens, fordi det er et værksted. Problemet er, at butikken i Odense hører under samme cvr-nummer, så har vi en indtægt i Horsens, mister vi hjælpepakke-muligheder i Odense, siger han.

Derfor kan det ikke svare sig at holde åbent i Horsens. Det håber Allan Elstrøm dog snart, at de må.

- Hvis lukningen forlænges, og hjælpepakkerne holder stik, så skal vi nok klare den, men det vil være godt at åbne 1. marts. Godt nok er noget af momsbetalingen udsat, men det skal jo stadig betales, så jeg vil helst i gang igen, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Horsens-borgmester glæder sig over lempelser - men havde håbet og troet på mere

Horsens Posten

Jublende citychef: Det bliver som at lukke køerne ud på græs

Horsens Posten

En dobbelt danmarksmester, to dygtige fodboldtrænere og enhver svigermors drøm: Unge horsensianere hyldet hver for sig

Annonce