Annonce
Horsens Posten

Caféindehaver tager hul på nyt kapitel: Den selvudnævnte æstetiker, der har en særlig passion for kaffe og jazz, takker af

Efter fire år som indehaver af café La Vie i Thonbogade har Martin Egholm nu valgt at lukke sit caféprojekt, der blev sat til verden for at byde på jazz og kunst og skabe rum for samvær og samtaler. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Martin Egholm fra café La Vie i Thonbogade har valgt at lukke sin café 1. august. Underligt, lyder det fra indehaveren. Men tidspunktet kan ikke være bedre, siger han også.

Horsens: - La Vie lukker sammen med mig, for La Vie er lig med mig. Jeg har valgt hver en stikkontakt til cafeen, farverne, bardisken og billederne på væggene.

Ordene er Martin Egholms. Han åbnede for fire år siden, 1. juni 2017, byens mindste café La Vie i Thonbogade, der primært bød på kaffe, vin, croissanter og jazzmusik - og senest også på kunst med Galleri L i nabolejemålet.

Men nu har han valgt at lukke sin café og galleriet.

Annonce

Sidste dag er 1. august. Dermed er fire arbejdsomme år med weekendarbejde og lange arbejdstider i midtbyen passé for den horsensianske frankofil med hang til jazz-musik og æstetik samt den gode diskussion.

Snarere verden omkring kaffen

Gennem årene har Martin Egholm budt gæsterne på kaffe for at skabe relationer og et samspil mellem mennesker.

Han har aldrig været kaffenørd, indrømmede han tidligt efter åbningen:

- Det er snarere den verden omkring kaffen, der interesserer mig - præcis som jazz binder mennesker sammen på kryds og tværs.

Af samme grund bød Martin Egholm på diverse jazz-musikere, duo- og kvartet-arrangementer.

I 2018 stablede han et Festival de Jazz-initiativ på benene, og i 2020 åbnede han et galleri, Galleri L, ved siden af La Vie. Også tiltag som Morgenklubben har været en del af La Vie-livet. Her mødtes 10-15 mænd onsdag morgener i en periode for at dyrke samtalens ædle kunst med diskussioner om udvikling af midtbyen - naturligvis tilsat en kop kaffe.

- Jeg har knoklet løs med lange arbejdsdage. Jeg har ikke kunnet være der meget for min kæreste Christina og vores nu etårige søn Albert Tage - eller for vores venner og familier. Her i slutningen af corona-nedlukningen blev jeg overbevist om, at det ikke længere er La Vie, jeg skal beskæftige mig med, selvom det selvfølgelig er en underlig fornemmelse efter godt fire år med det her skønne projekt. Men jeg er helt afklaret. Tiden er inde til noget andet, fortæller Martin Egholm.

Han havde ellers overvejet at udvide sin lille café med et overdækket orangeri i baggården og at lægge kvadratmeter fra lejemålet ved siden af til stedets køkkenområde. Men refleksioner i coronatiden har gjort, at han forkastede idéen.

- Så ville jeg igen skulle investere økonomisk i caféen, og for at nå en udvidelse af stedet skulle jeg igen vente med at få løn nogle år frem. Jeg ville stå et sted, hvor jeg er dybt afhængig af mange arbejdstimer, blandt andet hen over weekenderne, forklarer han og tilføjer:

- Jeg arbejder ikke med mersalg og rabatter. Det er ikke den mission, jeg er på, og jeg må konstatere, at det er svært at være en mindre forretningsindehaver i Danmark. Landet er lavet til industri og stordriftsfordele, synes jeg. Det koster blandt andet stadig for mig at have en konto i banken. Jeg kunne godt forestille mig at gå i gang med at kæmpe for flere og bedre muligheder for de små erhverv.

Annonce

Ikke konkurs

Lejemålet i Thonbogade 16 udløber 1. januar 2022. Men Martin Egholm har alligevel valgt at stoppe nu.

- Rygtet har lydt, at jeg er gået konkurs. Det er jeg ikke. Derimod skylder jeg lige nu intet til kreditorer og til banken og kan komme ud af La Vie uden gæld. Det er årsagen til, det ikke skal være om et halvt år, men 1. august jeg lukker. Dermed slutter jeg også med min integritet i god behold, forklarer han.

Der er mulighed for at gæste café La Vie hver fredag i juli. Derefter lukker stedet - per 1. august. Foto: Line Kyed

Martin Egholm ved dog med sig selv, at han ikke helt kommer til at slippe jazz-musikken og kunsten.

- Jeg vil gerne fortsætte med at være arrangør af  jazz-koncerter i byen og med at samle og vise kunst fra lokale kunstnere - præcist som Galleri L gjorde. Det skal alt sammen præsenteres på mindre kendte lokationer, som folk ikke nødvendigvis kender så meget til. Jeg fører også La Vies Jazzforening videre, og her skal bestyrelsen på et tidspunkt have konstitueret sig igen, siger han.

Annonce

Flere interesserede

La Vie-indehaveren oplever lige nu en større interesse fra personer, der gerne vil åbne café eller lignende på La Vie-adressen.

- Jeg skal i gang med at tale med hver enkelt af de interesserede. Jeg håber, der åbner en ny café på adressen. Nogle har også ytret, at de gerne vil overtage La Vie, som den er, siger han. Og så er vi tilbage til Martin Egholms indledende forklaring.

- Jeg kan sagtens se for mig, at der kommer nye til, der vælger at drive café herfra. Men La Vie, som den er i dag, vil altid følge med mig. Alle tanker og indretning i den lille cigaræske (læs: cafeen, red), er jo mine. Kommer der en ny, kommer der et andet afsæt, og sådan bør det også være, siger Martin Egholm.

Som en afrunding på La Vie holder Martin Egholm hver fredag i juli fra klokken 12-22 cafédøren åben.


Rygtet har lydt, at jeg er gået konkurs. Det er jeg ikke. Derimod skylder jeg lige nu intet til kreditorer og til banken og kan komme ud af La Vie uden gæld.

Martin Egholm
Annonce
Annonce
Horsens Posten

Coronasmitten sætter flere ny rekorder i Horsens: Aldrig har der været så mange smittede på én uge eller på ét døgn

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Den søde ventetid - og den trælse ventetid

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Fravalgte et arbejde som bygningskonstruktør og har i stedet kastet sig over kagebutik: - Jeg kæmper det bedste, jeg kan, for at holde gang i min lille forretning

Horsens Posten

Organisationer om julehjælp: Rekordmange ansøgere i år - men lokalt er det langt fra så ensidig

Horsens Posten

Coronasmitten stiger stadig i Horsens: Tiltag på skolerne kommer til at fortsætte mindst en uge mere

Horsens Posten

Pølsevogn skifter fra friture til feldsalat

Horsens Posten

Statistik kan give dig øjne i nakken

Horsens Posten

Coronaen vil ikke slippe os

Horsens Posten

Kom til Tyskland, min ven, så skal du se restriktioner

Kultur

Rock i Lunden smider første navn på 2022-plakaten - og han kan 'måske overraske nogen'

Horsens Posten

Huset skulle renoveres og lejemålet blev opsagt - men hvor blev frisøren i Nørregade 6 af?

Horsens Posten

Lille hobby-virksomhed er blevet stor og professionel på blot fem år

Horsens Posten

Citychef ude med klar opfordring: "Sørg så for at få det stik"

Horsens Posten

Coronasmitten i Horsens krydser kritisk grænse: Nye tiltag træder i kraft

Horsens Posten

Særtilbud til pensionister: Kør videre på dit gratis kort til busserne et år efter udløbsdatoen

Horsens Posten

Juta Ost-indehaver om rygte: Hvor kommer det fra - og hvorfor lige mig og min butik?

Horsens Posten

9728 seniorer har talt: Afgående venstrepolitiker blev den store stemmesluger ved valget til det nye seniorråd

Horsens Posten

Hun står med fostervand i skoene og moderkager i hænderne: Nu er hun valgt til byrådet, selv om hun stod nederst på listen

Horsens Posten

Ugens anbefaling: Det er sundt at kede sig

Horsens Posten

Se billederne: Julemanden landede i Horsens med sang og julelys

Horsens Posten

Hestedamsgade inviterer på skattejagt til black friday

Horsens Posten

Wall of Sound vender tilbage med nye datoer - og de første store navne på plakaten

Horsens Posten

Kendt sengebutik flytter: Blev opsagt og har fundet nye og større lokaler

Annonce