Annonce
Horsens Posten

'Død'-vigtigt Horsens-fund finder vej til arkæologiens top 10

- Det har været en enormt udfordrende udgravning, fordi fundene var mange og komplicerede. Til gengæld kan vi nu bidrage med helt ny viden om en ret særlig tid i danmarkshistorien, siger afdelingsleder på Horsens Museum Lone Seeberg, som erklærer sig "vildt stolt" over, at museet er med på årets top 10. Foto: Horsens Museum
Opdagelse i nybygger-område afslører, at datidens danskere for omkring 3000 år siden fandt nye måder at begrave deres døde på.
Annonce

Horsens: Arkæologer fra Horsens Museum har gjort en af de vigtigste arkæologiske opdagelser i Danmark i 2020.

Det fastslår Slots- og Kulturstyrelsen, der netop har udsendt sin årlige top 10 over unikke fund herhjemme.

Det lokale fund er gjort i nybyggerområdet Bygholm Bakker, hvor arkæologerne efter møjsommeligt arbejde med spader, skeer og pensler kan kaste nyt lys over, hvordan datidens danskere for omtrent 3000 år siden begravede deres døde.

Fundet, der ifølge en pressemeddelelse fra museet, blandt andet tæller fire rundhøje, en langhøj og 13 fladmarksgrave fra den tidlige bondestenalder, viser, at der dengang skete et brud med hidtidige traditioner.

Annonce

Nye begravelsesritualer

”I den tidlige bondestenalder brugte man store ressourcer på at bygge rundhøje til begravelser og rituelle ofringer. Men pludselig ændrede det sig”, skriver museet.

- Ud fra vores fund kan vi se, at rundhøjene ved Bygholm Bakker blev lukket af og i stedet ombygget til en langhøj. Samtidig ser det ud til, at der opstår nye begravelsesritualer. Blandt andet blev der anlagt 13 fladmarksgrave under stendynger ved siden af højene. Det fortæller om en afgørende kulturændring, hvor strømme udefra påvirkede vores måde at leve på, forklarer Per Borup, museumsinspektør ved Horsens Museum.

De 10 fund på årets top 10

Årets top 10 over arkæologiske fund i Danmark - i ikke-prioriteret rækkefølge:

- Museum Nordsjælland har gjort et usædvanligt fund af en cirka 7500 år gammel fiskeruse i Gilleleje, der fortæller om jægerstenalderfolkets fiskevaner.

- Viborg Museum har fundet rester af en sagnomspunden ødekirke i Hjermind.

- Museum Østjylland har udgravet et teglværk, som i begyndelsen af 1600-tallet leverede sten til udvidelser af Auning Kirke og en ombygning af herregården Gammel Estrup.

- Nordjyllands Historiske Museum har med metaldetektor afdækket et større helligområde med gravpladser i Vaarst i Himmerland.

- Havsmarken på Ærø var vikingernes Hjallerup Marked, viser fund af blandt andet udenlandske mønter, vægtlodder, smykker og våben, som Odense Bys Museer og Langelands Museum har gjort.

- Bornholms Museum har kortlagt 43 helleristningsskibe på højdedraget Hammersholm på den nordøstlige del af øen.

- Museum Lolland Falster har udbygget sin viden om et fæstningsanlæg på Trygge Slot på det centrale Falster.

- Københavns Museum har gjort fund, der antyder, at byens ældste voldgrav, som er fundet mellem Rådhuspladsen og Nytorv, måske slet ikke har været et forsvarsanlæg, hvilket man ellers antog.

- Arkæologer fra Svendborg Museum har fundet 64 velbevarede middelaldergrave på Klosterplads i det centrale Svendborg.

- Horsens Museum har på Bygholm Nørremark afdækket et gravkompleks, hvor man får et indblik i overgangen fra at begrave sine døde i massegrave som jættestuer og stendysser til at begrave dem i egne grave.

Krav for at komme på top 10

For at komme i betragtning til top 10 er det en betingelse, at fundene er fremkommet ved en arkæologisk udgravning eller på baggrund af nye videnskabelige resultater fra det forgangne år. Der skal også være tale om et fund, der tilfører betydelig, ny viden til arkæologien og danmarkshistorien.

Et krav for at komme på Slots- og Kulturarvsstyrelsens top 10 er, at fundene skal tilføre ”betydelig, ny viden til arkæologien og danmarkshistorien”.

Annonce

Kulturminister vil have flere på museum

Ud over den ny viden om begravelses-metoder, som Horsens Museum har gravet frem, finder man på listen blandt andet fund, der fortæller om jægerstenalderfolkets fiskevaner, et byggeboom i renæssancen, et gådefuldt voldanlæg i København og et metaldetektor-fund, som i Himmerland afslørede et gravfyldt helligområde.


Det har været en enormt udfordrende udgravning, fordi fundene var mange og komplicerede.

Lone Seeberg, afdelingsleder Horsens Museum


Kulturminister Joy Mogensen (S) håber, at de forskelligartede opdagelser kan være med til at lokke flere danskere ind på landets museer.

- Det er utroligt, hvordan vi år efter år kan blive overrasket, når nye arkæologiske fund afslører historier om, hvordan vi som folk levede for flere hundrede år siden – ja, måske tusinde år siden. Fundene giver os et sjældent indblik i, hvordan vores samfund og kultur har ændret sig gennem tiden. Fundene og fortællingerne er vi fælles om at eje.

- Der er desværre stadig mange danskere, som alt for sjældent eller slet ikke går på museum. Dem skal vi have bedre fat i. Mange museer er i fuld gang, og med årets top 10 venter der museernes gæster et væld af nye, spændende fortællinger om vores fælles historie, udtaler hun i en pressemeddelelse fra Kulturministeriet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Nu er Danmarks største bilvask klar i Horsens

Horsens Posten

Mette Frost og den nærmeste familie blev ramt af corona: Så sad jeg pludselig derhjemme med slægtsforskning og en bog

Annonce