Annonce
Horsens Posten

Dafniers hjerteslag afslører, hvad cola gør ved kroppen

Insero har inviteret børn til at komme og lave videnskabelige forsøg. De undersøger her, hvordan dafniers hjerteslag bliver påvirket af koffein, og at det faktisk rammer mennesker ligesådan. Foto: Morten Pape
Insero holder igen i år Science Camp for 5. og 6. klasseelever, hvor fokus er at vække interesse for det naturvidenskabelige felt - også på nationalt plan. Coronakrisen har ikke påvirket campen hårdt, men myndighedernes retningslinjer bliver naturligvis fulgt.
Annonce

Horsens: I lokalerne ved Engineering Lab på Kollegievænget er børnene i fuld gang med at kigge i mikroskoper for at undersøge, om de kan se koffeins påvirkning på kroppen. Det gør de ved se på dafnier, et mikroskopisk lille dyr, hvor de kigger på dets hjerteslag, efter at dyrene har været i forskellige vandopløsninger af koffein.

Blandt andet bliver cola og Red Bull efterlignet.

Selvom de sidder stille og roligt på stolene, er energiniveauet højt på årets Science Camp for 5. og 6. klasseeelever, da man kan mærke, at børnene er meget interesserede i at lære nyt. Især på en anderledes tænkende måde, end man har mulighed for i skolen. Det siger Katrine Læssøe Mikkelsen, chef for Inseros uddannelsesaktiviteter.

- Vi har med campen andre muligheder, end skolerne har. Børnene kan prøve helt andre eksperimenter, hvor de oplever, hvor bredt science-begrebet faktisk er. Vi prøver at give et indblik i, hvad der er af felter på området, siger Katrine Læssøe Mikkelsen.

Det er August Zard Hartdorff, som for anden gang deltager på Science Camp, helt enig i.

- Det er fedt at få lov til at se dafniernes hjerteslag, når jeg ikke lige har tænkt på tidligere, hvordan det at drikke en cola kan påvirke mig selv også.

Dafnierne bliver undersøgt for påvirkningen af koffein. Her ses en af dem på objektglasset, inden det bliver sat under mikroskopet. Foto: Morten Pape
Annonce

Coronaen rammer - men ikke så hårdt som frygtet

På den modsatte side af vejen i VIA's lokaler er den anden gruppe af campen i gang med at se, hvem der kan bygge den stærkeste bro. Det sker ved at se, hvilken bro der kan bære flest mursten.


Det er fedt at få lov til at se dafniernes hjerteslag, når jeg ikke lige har tænkt på tidligere, hvordan det at drikke en cola kan påvirke mig selv også.

August Zard Hartdorff, deltager på Science Camp


Insero og VIA har samarbejdet lidt om campen, hvor en bygningsingeniørstuderende hjælper børnene med at bygge broerne. Først ved et oplæg, og derefter kommer han rundt og hjælper.

Der er her gang i at bygge den stærkest mulige bro. Håbet er, at den kan bære en hel kasse mursten. Foto: Morten Pape

Grunden til, at børnerne er delt op i to grupper, er af hensyn til restriktionerne, som myndighederne har pålagt sådanne camps. Der er 20 børn tilmeldt campen i Horsens - delt op med 10 på hvert hold. Man forsøger at holde børnene sammen med de venner, som de har tilmeldt sig sammen med, og som de har set tidligere på sommerferien.

Alligevel finder de også nye venner, fortæller Katrine Læssøe Mikkelsen.

- Der bliver dannet venskaber inde i grupperne, hvor man måske har fundet nogle venner, som har de samme interesser som en selv, og som man gerne vil udforske sin interesse med, siger hun.

Dog kunne op mod 40 børn være kommet med til kampen, hvis der ikke havde restriktioner med pladskrav, og Insero har sørget for masser af håndsprit og vaskning af brugte materialer.

Børnene er heldigvis glade for campen, og det har i følge Katrine Læssøe Mikkelsen heller ikke påvirket campen meget, at der har været restriktioner.

Science Camp forsætter i Hedensted og Vejle henholdsvis torsdag og fredag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce