Annonce
Horsens Posten

Daniel har boet mange år på gaden - nu er han uundværlig i sit første rigtige job hos Meny

Daniel Bergmanns tilværelse har ændret sig fuldstændigt efter, at han har fået sit første faste job hos Meny i Horsens. Foto: Marianne Husted
Meny og købmand Søren Hansen har fået overrakt CSR-stafetten. Her har Daniel Bergmann, som er tidligere hjemløs og misbruger, skabt sit eget job. Og han har gjort det så godt, at købmanden siger, han er uundværlig.

Horsens: For første gang i sit 38 år lange liv har Daniel Bergmann haft et job i en længerevarende periode. Han har været hjemløs i en årrække, misbruger i dele af sit voksenliv, og forskellige småjob har sjældent varet mere end få uger.

Nu står han for at skære frugt ud i sirlige stykker, fylde det i bakker og løse andre opgaver i frugt- og grøntafdelingen hos Meny på Jenny Kammersgårds Vej. Jobbet har han selv været med til at skabe, og købmand Søren Hansen erklærer, at han i dag ville have svært ved at undvære Daniel Bergmann i sin butik.

Søren Hansen har netop fået overrakt CSR-stafetten fra Mustafa Øzbek fra Øzbeks Logistics, der kører med pakker for GLS, og som også er kendt for at tage socialt ansvar.

Annonce

Fast job i snart et år

Efter en prøveperiode kunne Daniel Bergmann 15. januar sidste år skrive under på et fleksjob med 20 ugentlige timer, en ny tilværelse med indhold og ikke mindst et liv, hvor han tjener sine egne penge.

Det stod ellers ikke skrevet i kortene, at hans livsbane skulle blive fyldt med forhindringer. Daniel Bergmann har haft en normal opvækst i Næstved. Hans forældre blev skilt, da han var dreng, og på et tidspunkt fornemmede Daniel Bergmann, at hans far mistede interessen for at holde fast i kontakten med ham, men ellers var barndommen tryg og god.

Købmand Søren Hansen var glad for at få overrakt det gyldne rør, CSR-stafetten, for at tage socialt ansvar hos Meny i Horsens, hvor blandt andet Daniel Bergmann med sin ansættelse har fået et helt nyt liv. Det var Mustafa Øzbek fra Øzbeks Logistics i Gedved, som kunne give stafetten videre.  Foto: Marianne Husted

- Først og fremmest var jeg en møgknægt, lyder Daniel Bergmanns egen forklaring på, at han skulle prøve kræfter med hash og stoffer.

En anden forklaring er måske den adhd-diagnose, som han først har fået som voksen. Det har heller ikke gjort det nemmere, at han har kæmpet med ordblindhed.

Annonce

Det forkerte selskab

Som ung havnede Daniel Bergmann i et ungdomsmiljø, hvor der blev røget hash. Siden kom de stærkere stoffer til, som han som en urolig og søgende sjæl også lige skulle prøve.

De hårde stoffer sagde han dog farvel til, da han var 22 år, og for fem-seks år siden holdt han også op med at ryge hash, som han ellers havde gjort på daglig basis.

- Det blev for dyrt og for besværligt, siger han.

Det var også i disse år, han rykkede fra Næstved til Fyn, hvor han levede i en del år som hjemløs.

Jeg boede på gaden i Odense, fra jeg var 22 til jeg var 30 år.

Daniel Bergmann

- Jeg boede på gaden i Odense, fra jeg var 22 til jeg var 30 år, fortæller han, der på et tidspunkt blev efterlyst som en af "de forsvundne danskere".

Annonce

Kom til Sølyst i Horsens

En kort overgang flyttede han sammen med en kæreste i Ringe. Da det gik i stykker, blev det næste stoppested i hans liv Horsens efter opfordring fra en ven. Han tog direkte til Sølyst, da han fortsat var hjemløs. Hjemkommunen var Ringe, som dog ikke ville betale for hans ophold på forsorgshjemmet i månedsvis. I stedet lykkedes det Daniel at finde en lejlighed, hvor han stadig bor.

- Lejligheden er gammel og slidt. Men den er min, som han siger.

Annonce

Horsens vendte op og ned på hans liv

Det var ikke det eneste, der skete i Horsens. Kommune og jobcenter tog ham alvorligt.

- De gav ikke op, som jeg føler, de har gjort mange andre steder.

Daniel Bergmann blev sendt på den økologiske produktionsskole Hanstedholm. I starten forsøgte han at binde sin mentor nogle historier på ærmet, men den gik ikke. Han blev konfronteret med det og endte med at lægge alle kort på bordet om sit liv.

- Og så blev det meget sjovere at være der. Jeg blev faktisk ret glad for det.

Også sagsbehandleren havde han en god støtte i. De samarbejdede om at finde frem til, hvad han skulle udfylde sit liv med. Han blev sendt ud til alt fra at være graver på en kirkegård til at skulle ordne pakker på en virksomhed på Norgesvej.

- Det var kedeligt, men så kunne jeg jo sidde med lydbøger i ørerne imens.

Annonce

Skulle ikke i butik

Det var dog først, da han blev sat i forbindelse med et privat firma, som jobcentret samarbejder med, at det blivende job dukkede op. Meny søgte nemlig en medarbejder, som skulle være stabil og til at stole på.

I første omgang var Daniel Bergmann lidt afvisende. Han har altid sagt, at han ikke skulle arbejde i butik. Men han gav det en chance.

- Kvinderne i min familie arbejder med mennesker. De er sygeplejersker, sosu-assistenter eller handicapmedhjælpere.

Og da Daniel Bergmann tilbragte hele sin barndom med bedstevennen, som sad i kørestol, tænkte han, at det kunne være noget for ham at blive handicapmedhjælper. Men han fik at vide, at det ville han nok have svært ved at håndtere.

Annonce

Skærer frugt ud

Købmand Søren Hansen brugte en del tid på at tale med Daniel Bergmann og lære ham at kende.

- De menneskelige egenskaber er de vigtigste. De øvrige kompetencer kan man lære hen ad vejen, lyder det fra købmanden, som lægger vægt på, at der skal være overensstemmelse mellem virksomhedens og medarbejdernes mind- og værdisæt.

Det var også vigtigt for Søren Hansen med opbakning og forståelse blandt medarbejderne. Det er det hver gang, virksomheden tager et socialt ansvar.

- Selv en nok så god leder kan ikke gøre det alene, siger han.

Og Daniel Bergmann har da også kun oplevet imødekommenhed fra kollegerne.

Annonce

Fleksibel

- Jeg begyndte midt i efteråret i 2020,  men lagde ud med næsten ti dages influenza. Derefter gik det godt, og jeg var så heldig at få min prøveperiode forlænget.

Arbejdsgiveren fandt ud af, at han var stabil og til at stole på. Og så besidder han flere vigtige egenskaber: Han er fleksibel og har den holdning:

- Det kan godt være, jeg ikke har prøvet det før, men jeg kan sikkert godt finde ud af det.

Annonce

Tjener selv mine penge

Daniel Bergmann må næsten knibe sig selv i armen over sit første faste job efter de mange år som arbejdsløs og hjemløs.

- Jeg har ikke længere en kedelig hverdag. Jeg føler, jeg bidrager til samfundet ved at tjene mine penge selv, og jeg har da også fået flere penge på kistebunden.

Denne jul blev det ligefrem til julegaver til hele familien.

- Det er dyrt at blive voksen, lyder det fra ham, hvor de rappe replikker nærmest står i kø.

Han er taknemmelig for, at hans liv er kommet på ret kurs. Han har haft venner, som er døde af misbrug. Han har også venner, der er kommet ud af det og har klaret sig godt.

- Horsens er den første kommune, der har lyttet til mig. Det var også her i Horsens, jeg fik åbnet for mig selv.

Så ned på ham

Daniel Bergmann har igen fået kontakt til familien. I en periode på otte år droppede han og hans mor kontakten til hinanden. Dog fulgte de med i hinandens liv på Facebook.

Nu tager han cirka hver tredje måned på familiebesøg i Næstved, og han frygter ikke længere stikpiller fra familiemedlemmer som "Det er jo os, der tjener din løn, Daniel."

- Nu kan jeg løfte hovedet. Jeg har et job, og jeg tjener mine egne penge.

Købmanden og kollegerne betragter ham som enhver anden ansat.

Som Søren Hansen udtrykker det, kan man som virksomhed sagtens få succes med at ansætte folk med udfordringer. Det handler om at skabe de rammer, som skal til. Daniel Bergmann har med sin adhd-diagnose brug for at kunne arbejde uforstyrret, og det gør han i det lille køkken,  som med en disk er adskilt fra grøntafdelingen.

Vil være et forbillede

Nu prøver Daniel Bergmann at være et forbillede for andre. Han har en ven, som er plaget af angst.

- Jeg fortæller ham, at man får overskud af at have et arbejde og  tjene sine egne penge. Selv fem timers arbejde om ugen kan gøre en stor forskel.

Han smiler stadig ved tanken om, at han skulle ende i en butik, som oprindeligt stod nederst på hans ønskeseddel.

Men nu er han en særdeles tilfreds medarbejder, der sørger for udskårne stykker til de færdige frugtbakker, og som har ansvaret for friskpresset juice i flaskerne, og at nøddebaren er fyldt op. Og er der behov for, at han en dag møder meget tidligt eller bliver lidt længere, ja, så gør han også det.

Den gyldne stafet gives for at tage socialt ansvar

  • CSR-stafetten inspirerer virksomheder til at tage socialt ansvar og få flere ind på arbejdsmarkedet.
  • Borgmester Peter Sørensen skød stafetten i gang ved nytårskuren i 2019. Siden er den blevet sendt af sted fra virksomhed til virksomhed.
  • For den enkelte virksomhed giver det anerkendelse, når den modtager stafetten for at tage socialt ansvar.
  • Med stafetten bliver social ansvarlighed samtaleemne virksomhederne imellem.
  • Indtil nu har 12 virksomheder haft stafetten.
  • Øzbek Logistics i Gedved har netop leveret stafetten videre til Meny i Horsens.
  • Initiativet er sat i værk af Jobtaskforcen i Horsens.
  • Chefkonsulent Sanne Ravn modtager gerne forslag til virksomheder, der kunne være oplagte modtagere af CSR-stafetten.
Annonce
Horsens Posten

Næsten 800 nye smittetilfælde: Nu har hver femte indbygger i Horsens Kommune haft covid-19

Annonce
Horsens Posten

Bytorvets logo er blevet meget større - og det kan skifte farver

Annonce
Horsens Posten

En times ventetid og 100 mennesker i kø: Testcenter i Horsens er presset af covid-19-smitten

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

20-årig tænkte: Det er et lortejob. Nu er arbejdet med ældre det fedeste, hun kan forestille sig

Horsens Posten

Svømmehal får livreddertårn indendørs - og alle badegæster kan få lov at prøve kræfter med det

Horsens Posten

Gør det ondt? Hvornår får man varmen igen? Hvorfor er I nøgne?: Stil alle dine spørgsmål om vinterbadning direkte til formanden for Horsens vinterbaderklub

Horsens Posten

Ny chef om omfattende renovering af stort varehus: - Det har været nogle kaotiske uger

Horsens Posten

27-årig tog en kølig beslutning: Nu overtager han to Paradis-butikker

Horsens Posten

Gør det ondt? Hvornår får man varmen igen? Hvorfor er I nøgne?: Stil alle dine spørgsmål om vinterbadning direkte til formanden for Horsens vinterbadeklub

Horsens Posten

Særudstilling om Pretty Maids forlænges et halvt år

Horsens Posten

Guirlanden har lavet et nyt "maskineri", der bringer smilet frem på Gasvej

Horsens Posten

Store skiftedag i vente hos Mr - og nej, der er ikke tale om nyt tøj

Horsens Posten

Coronasmitten fortsætter opad i Horsens og særligt teenagerne er ramt - men gymnasierne er ikke "affolket", og eleverne bliver ikke syge

Annonce