Annonce
Horsens Posten

Den følsomme rockstjerne

Nikolaj Christensen er debutant som forfatter med sin nye bog. Foto: Maria Bruun Fanø.
Mange kender ham nok bedst som "ham med læderbukserne". Jeg kender ham mest for at "sidde på en raket" i højtalerne på diverse diskoteker i mine unge år. Derfor er det også med en stor spænding, jeg møder rockstjernen Nikolaj Christensen på årets Bogforum. Mødet skal dog vise sig at blive noget anderledes, end jeg havde forventet. Se video nederst i artiklen.
Annonce
Annonce

"Pilot"

Horsens: Da jeg lukkede sidste side af Nikolaj Christensens bog, "Pilot", sad jeg forundret tilbage. Jeg troede jo egentlig, at jeg kendte den smilende og velsyngende 53-årige musiker. Det skulle dog vise sig, at der var meget mere gemt bag den polerede facade fra bladene. For i 2013 gik det rigtig galt for ham, da han fik slem angst og blev indlagt på psykiatrisk afdeling.

Nikolaj Christensen har valgt at være åben omkring det i sin bog, selv om indholdet egentlig skulle have været noget helt andet.

- Jeg ville egentlig bare have skrevet om øl, fisse og hornmusik. Der var bare næsten intet, og det der var, var kedeligt, siger han med et glimt i øjet og fortsætter: - Det her var nemmere, og det virkede rigtigt at gøre det.

Da jeg læste bogen slog det mig, hvor ærlig han var omkring sin angst. Noget der måtte kræve et enormt mod, da det af mange anses som et tabu. Derfor er det helt naturligt at spørge, hvor han fandt modet til det.

- Jeg har mødt mange med angst. Derfor tør jeg godt, siger han ærligt:

- Jeg er "folkets mand". Det, jeg kan, er, at jeg kan være ærlig.

Generelt er mod noget, der kendetegner ham. Uanset om det har med musikken eller bogen at gøre. Det giver "Pilot" et indgående indblik i.

- Jeg ville egentlig bare have skrevet om øl, fisse og hornmusik. Der var bare næsten intet, og det der var, var kedeligt

Nikolaj Christensen, musiker

Annonce

Angst

Nikolaj Christensen fortæller ærligt og intenst om den angst, der slog ham så meget ud, at han fik sig indlagt på psykiatrisk afdeling. Da angsten var på sit højeste, blev selv det at være sammen med sine børn til noget smerteligt.

Det viser sig da også, at det har krævet en del for ham at skulle mødes med mig denne dag.

- Jeg har set det for mig, at vi mødes, forklarer han:

- Det er noget med at fokusere og visualisere. Det har jeg gjort hele livet. Set det for mig uden at få ondt i maven.

Det er også en charmerende og velafbalanceret Nikolaj, jeg møder. Det er tydeligt, at han er forberedt på vores møde. Noget som nye venner med samme livspræmis ikke kan forstå, han kan, med den angst, han konstant lever med.

- De føler, jeg har snydt dem. Men det her kan jeg, smiler han.

Modsat de mange forfattere, jeg tidligere har interviewet, er det tydeligt for mig, at han kommer fra en helt anden branche, hvor man ikke tager sig selv så højtideligt. Han er godt selskab, selv når snakken går på de alvorlige emner.

Annonce

Skriveprocessen

Bogen er skrevet i samarbejde med journalist Jakob Fälling. Et samarbejde, der er gået nærmest gnidningsløst. Han ser skriveprocessen som en af de sjoveste og mest kreative, han har været med til. Men hvilket indtryk vil læseren sidde med, efter sidste side er vendt, tænker jeg. For Nikolaj Christensen kommer med nogle holdninger og udtalelser, som fans af musikeren måske ikke er helt enige i?

- Læserne vil blive ked af det. Jeg har været hård ved mig selv og har ikke været tilfreds med nogen af mine plader, siger han alvorligt og tilføjer lettet:

- Vi har faktisk streget en masse - det værste selvpineri.

At Nikolaj Christensen er hård ved sig selv, er der ingen tvivl om, når man læser bogen. For det første har hans tilgang til musikken været præget af, at han blev anset for at være en popdreng. Mere end en gang har han følt det nødvendigt at sætte sig op mod store navne som f.eks. Steen Jørgensen fra Sort Sol. For det andet er han en mand, der arbejder hårdt og ikke tillader sig de store fester og lange nætter. Det er da også noget, han ville ændre på, hvis han mødte sin eget 15-årige jeg, hvor karrieren begyndte.

- Jeg kunne godt have tålt ikke at tage mig selv så alvorligt. Jeg har næsten ikke drukket, og jeg har passet på mig selv. Jeg var modig, og det skal man også være, fortæller han.

Nikolaj Christensen har skrevet en ærlig bog om sit liv. Foto: Maria Bruun Fanø.
Annonce

Tilbage

Nu er Nikolaj Christensen tilbage i spotlightet. Først og fremmest med bogen. Derudover skal han hele foråret turnere med sit band "Nikolaj og Piloterne". Han føler sig tryg bag guitaren, og den er da også med til vores møde. Da jeg et øjeblik ryger ud af fatning, griber han den straks og spiller en sang. Det er tydeligt, at her er han tryg.

Bogen har efterladt mig med et indtryk af, at Nikolaj Christensen har været privilegeret. Han har gennem hele sit liv kunnet leve af de ting, han holder allermest af, også selv om omkostningerne til tider har været høje.

- Ja, jeg føler mig privilegeret, men det er fordi, jeg er stædig. Jeg har arbejdet hårdt og har ikke brændt mine broer til min familie eller ekskone.

Jeg var begejstret for bogen, der får mine varmeste anbefalinger. Både på grund af den musiske gennemgang af hans karriere, men i særdeleshed for den ærlige beretning om hans livs op- og nedture.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce