Annonce
Horsens Posten

Redaktøren: Det bliver en ægte julesøndag

Damernes landholdstræner, Klavs Bruun Jørgensen, kan godt gå hen at blive danskernes foretrukne julemand under VM. Men der er også andre ting at tænke på i julen. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Annonce

JØRGENS HJØRNE - På søndag bliver det en af årets travleste og smukkeste søndage.

Ikke nok med, at vi først skal ned til inderhavnen og hente julemanden op af bassinet, han skal også synges ind til byen, så vi kan få skubbet den jul i gang.

Men vi skal også pakke kalendergaver op - og give kalendergaver (husk det nu).

Og så skal vi julehygge med hinanden, klippe-klistre, gå tur i skoven, bage vanillekranse, læse juleeventyr for hinanden og så videre...

JØRGENS HJØRNE

Det er første gang i umindelige tider, at første søndag i advent falder 1. december, men når julemanden kommer til Horsens, er alt, som det plejer.

På sin godmodige, men bestemte facon vil han kaste karameller ud til børnene efter at have spurgt, om de har været artige.

- Har I mon fortjent en julegave i år, spørger han undersøgende.

- Jaaaaa, råber børnene, fulde af løgn.

Men gode hensigter og glade, glatte ansigter er jo ikke til at stå for, og børnene har forlængst opdaget, at når man langt med de gode intentioner over for en stor mand med karameller.

Og så flyver karamellerne om ørerne på børnene, for det ER det jo jul, og vi har dog endnu aldrig set en julemand vende om og kravle tilbage på skibet og sejle væk, fordi børnene råbte "Neeeeej!"

Julen blev opfundet for netop at glæde børnene, men den er også familiens jul, de barnløses jul, de hjemløses jul, vores allesammens jul.

Ligegyldigt hvem vi er, bør vi tænke på andre end os selv og vores børn.

Ligesom resten af året bør vi hjælpe hinanden og interessere os for hinanden, men det er som om budskaberne lyser klarere i julemåneden.

Og så er budskabet i julemandens kritiske spørgsmål, at tingene bare ikke kommer af sig selv.

Vi skal gøre os fortjent til dem, og det kræver en indsats.

Et sundt budskab nu, hvor økonomien buldrer derudad, og hvor vi har råd til at købe en ny mobiltelefon, en ny tablet og et nyt fjernsyn. Hvert år.

Og oven i hatten have abonnement på både tv-pakker og streamingtjenester - og måske endda også på den lokale avis, som jo er det allervigtigste. Hvis man spørger mig...

Det er desværre også en tid, hvor flere og flere voksne går ned med stress.

Selv børnene er begyndt at gå ned med stress, få diagnoser, lide af angst, skam og sorg.

Verden er af lave, og nu må vi se at rette op. Det kan julen også bruges til. Snakke sammen om, hvad vi gør forkert, og hvad vi gør rigtigt.

Hvilken vej skal vi gå?

Og så må vi minde hinanden om, at selv om julen er opfundet for børnenes skyld, skal de ikke dænges til i gaver.

De må gerne lære, at det koster lidt at få, hvad man gerne vil have.

Og apropos det, sidder der nogle håndboldfans derude og føler, at de har kæmpet længe nok. Hvert år er der slutrunde i damehåndbold, og det er blevet en god juletradition, hvor vi kan abstrahere lidt fra virkelighedens stress og jag.

For er der nogen, der har slidt og slæbt for at komme frem til det store juletræ, er det danske håndboldkvinder.

De har i årevis været en skuffelse, men nu er de på vej tilbage. I over fire år har jernmanden Klavs Bruun Jørgensen jaget rundt med de danske piger og råbt og skreget af dem.

Nu skal det være.

Søndag aften 1. december kan man derfor runde af med Danmarks anden puljekamp. Det er mod Sydkorea, og her vil jeg for en stund koncentrere mig om skudfinter, kontraløb og pareringer i håbet om, at denne jul på alle mulige måder kommer godt fra start.

Tænk sig, at det allerede er jul igen.

Jeg håber, at alle læserne får tid til at mærke den og får brugt den til noget, der giver værdi.

Og så starter det hele endda med en ægte jule-søndag.

God jul!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Vil du med på stadion?

Horsens Posten

Fællessang på Endelave

Horsens Posten

Fem fra politirapporten

Horsens Posten

Loppemarked i Pipkvarteret

Horsens Posten

Fire komikere i ét show

Annonce