Annonce
Horsens Posten

Det giver ro at se verden fra vandsiden - Sam Laursen hopper med glæde på et paddleboard

Med sit paddleboard oplever Sam Laursen naturen på tætteste hold. Han skipper gerne skærmtid i sin lejlighed i Horsens-midtby for at komme ud på vandet og stresse af efter endt arbejdsdag og i weekender og er dermed en af de mange, der er faldet for den populære aktivitet. Arkivfoto: Morten Pedersen
Sam Laursen anskaffede sig for godt et år siden et paddleboard. Livet på vandet kan give en ro, som han i dag har svært ved at undvære, fortæller han.

Hatting: 32-årige Sam Laursen fra Hatting er en blandt mange danskere, der det seneste år har prøvet kræfter med et paddleboard.

For Sam Laursen har paddleboardet vist sig at bidrage til et stykke livskvalitet. I dag bruger han vandet til at skabe ro og koble af fra det pulserende byliv.

- Jeg elsker alle årstider og har også været på mit board i vinter. Jeg oplever, at der er en helt anden form for ro på vandet, og det er rart, når man bor i byen, hvor der er fart på hele tiden. På vandet glemmer man stress og jag - jeg kobler af, og det føles bare rart at være afsted, siger Sam Laursen.

Annonce

Året rundt

På det år, der nu er gået, er interessen for at tage afsted på vandet med board og padle blevet en livsstil for Sam Laursen. Han har padlet både sommer og vinter.


Når jeg kommer ud på mit paddleboard, er der mange oplevelser at hente. Man smelter for en stund sammen med naturen derude, som jeg får lov at opleve på tæt hold. Der kan være fugle lige over mig, mens jeg også kan se, hvad der er under vandoverfladen af planteliv og fisk

Sam Laursen


Sam Laursen købte i februar 2020 et oppusteligt board hos Surf & Ski, og det har han ikke fortrudt. Siden har han været på sit board flere gange hver måned, hvor han padler ud på søer, hen over fjorde og på havvand.

Sam Laursen bruger vandet til at skabe ro og koble fra det pulserende byliv. I februar 2020 købte han sit første paddleboard og har siden været på vandet flere gange hver måned. Foto: Sam Laursen

- Jeg har altid sejlet lidt med min far, og jeg har været på efterskole, hvor vi roede i kajak. Som barn surfede jeg lidt ved Husodde Strand, hvor jeg var en del af stedets surfklub, fortæller Sam Laursen, der bor i lejlighed i Horsens-midtby.

- Jeg bor i byen og købte derfor et oppusteligt board. Så fylder det minimalt. Det er let og bekvemt og lige til at tage med, når jeg får lyst til at nyde naturen, siger han.

Annonce

Har format

Og netop natur er der rige muligheder for at opleve på vandet, fortæller Sam Laursen.

- Når jeg kommer ud på mit paddleboard, er der mange oplevelser at hente. Man smelter for en stund sammen med naturen derude, som jeg får lov at opleve på tæt hold. Der kan være fugle lige over mig, mens jeg også kan se, hvad der er under vandoverfladen af planteliv og fisk, forklarer han.

Første gang Sam Laursen fik øjnene op for paddleboarding var i 2018. Her præsterede Casper Steinfath fra Klitmøller at sætte verdensrekord ved at padle 138 kilometer fra Hirtshals i Nordjylland til Kristiansand i Norge.

- Jeg husker, jeg fulgte det på tv og tænkte, at det så fedt ud. Paddleboarding har format. Det er også god træning for kroppen udover at være fantastisk for sindet, siger han.

Annonce

Respekt og balance

Især det at kunne kigge ind på land i stedet for at kigge ud over vandet fra landsiden er en måde at skabe nye oplevelser for sig selv, siger Sam Laursen, der aldrig drager længere ud, end han stadig kan se eller skimte land.


Jeg vil betegne paddleboarding som mit pusterum. For mig er det langt bedre at komme ud i naturen end alternativt at sidde foran en computer eller mit tv. Det giver mig mere som menneske - jeg lader op derude.

Sam Laursen


- Jeg elsker vandelementet, men har også respekt for det.

- Første gang, jeg prøvede at paddleboarde, faldt jeg i - men kun en gang. Det er lettest at stå oprejst, når der ikke er så meget liv i vandet. Men kommer der bølger, hjælper det at spænde i lårbasserne og gøre sig stiv i benene. Man kan også vælge at sætte sig på knæ. Og så hjælper det at kigge lige frem for sig, råder Sam Laursen og sammenligner paddleboarding med et skateboard.

Annonce

Fra Spanien til paddleboard

Sam Laursen arbejder i dag som supervisor i Megascope.

Tidligere har han boet i Spanien i sammenlagt to år og tre måneder. I Spanien arbejdede han blandt andet som rejsearrangør og som supervisor for forskellige rejseselskaber og i lufthavnen ved Palma. Hverdagen var dengang anderledes for Sam Laursen, der oplevede den spanske kultur mere afstressende end den danske med mere tid til fordybelse i det daglige.

Da Sam Laursen fik sit paddleboard, fandt han et nyt frirum. I dag er en del skærmtid ligeså skiftet ud med tid på vandet.

- Jeg vil betegne paddleboarding som mit pusterum. For mig er det langt bedre at komme ud i naturen end alternativt at sidde foran en computer eller mit tv. Det giver mig mere som menneske - jeg lader op derude, siger Sam Laursen

Sam Laursen har indtil videre haft sit paddleboard med til Ringkøbing Fjord, Vejle Fjord, Trelde Næs og i farvandene omkring Skagen. Lokalt holder han af at køre til Kirkholm og prøve kræfter med vandet ved As Vig.

Ti gode råd

De 10 råd fra Dansk Surf & Rafting Forbund lyder:

1. Brug altid en leash (en line, der forbinder personen på SUP'en med brættet, red).

2. Husk svømmevest af sikkerhedsmæssige årsager. Den er desuden et lovkrav.

3. Medbring telefon i vandtæt etui.

4. Gå som udgangspunkt ikke alene på vandet.

5. Fortæl andre hvor du/I padler ud, og hvornår du/I forventer at være tilbage.

6. Tag på et introduktionskursus.

7. “If in doubt, don’t paddle out” – brug din sunde fornuft og kend dine begrænsninger.

8. Brug korrekt påklædning efter årstiden samt vind- og vejrforhold.

9. Undersøg altid vind- og vejrforhold inden du går ud. Gå ikke ud i fralandsvind, hvis du er nybegynder eller letøvet.

10. Brug padlen til at signalere, hvis du er i nød.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Lærte at flette af købmanden på Endelave:  Nu har Lene demonstreret fletteteknik i mange lande

Annonce