Horsens: Marianne Højer Andersen giver Freja på fem måneder et lille støttende puf, så hun kan trille rundt på det spraglede babytæppe i glade farver. For enden af tæppet sidder Frejas mor, Laura Antoft, og får svar på de spørgsmål, hun har. Blandt andet får hun en forklaring på, hvordan hun kan støtte sin lille datter med motoriske øvelser på det udviklingstrin, Freja befinder sig på lige nu.
Det er i babyloungen i Bytorv Horsens, det foregår. Forældre på barsel og deres små børn kan hver onsdag formiddag søge råd og vejledning hos den private sundhedsplejerske Marianne Højer Andersen.
Laura Antoft kom tilfældigt forbi babyloungen og benytter sig af muligheden for at få sundhedsplejerskens bud på, hvorfor hendes lille piges ben nærmest kan gå i krampe. En anden mor får sundhedsplejersken til at kigge på en eventuel skævhed i ryggen på datteren.
I Marianne Højer Andersens hænder virker babyerne tilpasse, og sundhedsplejersken er tilfreds med det, hun ser. Alligevel har hun den indstilling, at mødrene for en sikkerheds skyld skal få det tjekket hos henholdsvis læge og kiropraktor.
- Lav eventuel en video og skriv ned, hvornår disse kramper forekommer, inden du går til læge, råder hun Frejas mor.
10-15 mødre dukker op
Andre mødre har slået sig ned i de græsrønne loungemøbler for at stille sulten hos deres babyer med en ammetår eller en lunet flaske, mens de lytter med og diskuterer den usikkerhed, man som nybagt mor kan gå med. Marianne Højer Andersen vurderer, at der i snit dukker 10-15 mødre op i den halvanden time, hvor hun har træffetid.
Marianne Højer Andersen er med i et netværk under AC Horsens, og det var på den måde, hun mødte repræsentanterne for Bytorv Horsens. Her blev de enige om, at hun foreløbig frem til sommer er at finde en gang om ugen i babyloungen. I denne uge holder hun dog fri.
Marianne Højer AndersenDer er forældre, som prioriterer at bruge penge på at vælge den sundhedsplejerske, de gerne vil have.
- Jeg ser mig selv som et supplement til den kommunale sundhedspleje. I nogle kommuner er der skåret ned på sundhedsplejen - også til førstegangsfødende. Der er også forældre, som prioriterer at bruge penge på at vælge den sundhedsplejerske, de gerne vil have, siger hun.
Mor til otte med masser af erfaring
Hun driver virksomheden "Family Health", der tilbyder privat sundhedspleje med tilbud som "Tryg & Sund Start", hvor hun besøger familier under graviditeten, og når baby er født. Temapakker til eksempelvis mødregrupper og pakker med babymassage er også blandt mulighederne.
Da hun af en mor bliver spurgt, om hun selv er mor, lyder svaret:
- Ja, jeg har otte børn i alderen 14 til 33 år, smiler hun, der udover at være uddannet sygeplejerske og sundhedsplejerske også kan skrive pædagog på sit cv.
Hun mener, at pengene til sundhedspleje burde følge det enkelte barn.
- Vi har opdraget vores unge til at vælge individuelle og selvstændige løsninger. Jeg kan mærke, at der er et stort behov blandt familierne for selv at bestemme, hvordan deres liv skal være, siger hun og understreger, at hun naturligvis har stor respekt for sine kolleger i den kommunale sundhedspleje.