Annonce
Horsens Posten

Det vælter ind med optimister i Horsens Sejlklub

15 børn er startet som optimistsejlere primo juni og lærer hver uge nyt om sejlerlivet. Torsdag skulle børnene ud af havnen for første gang, og forventningens glæde var stor.
Annonce

Horsens: - Det er sejt, at det er børn, der skal til at sejle ud.

Sagt med beundring i stemmen af et krabbefiskende barn torsdag eftermiddag på Langelinie.

Vi er på besøg i Horsens Sejlklub, hvor det vrimler med optimistsejlende børn, deres trænere, søskende, forældre og sågar bedsteforældre.

Mange af dem er beskæftiget med at få joller klargjort og det rigtige udstyr på.

Siden den coronaforsinkede start for en måneds tid siden er 15 nye sejlere i alderen 7-12 år kommet til, så der er fyldt op på holdet, der mødes hver tirsdag og torsdag.

Vi var forbi torsdag eftermiddag på en ikke helt almindelig træningsdag. Der var nemlig afgang mod sommerlejr på Borre Knob, og de spændte optimister skulle for første gang ud af havnen, hvor de hidtil har trænet.

- Jeg kan næsten ikke vente, lød det fra Asta Holm Frederiksen, mens hun, tvillingebroderen Aksel og et par andre sad og ventede ved jollen.

Der ventede noget af en ilddåb på de cirka seks sømil - godt 10 kilometer - i retning Snaptun.

- Det er en stor ting for dem. Der er egentlig lidt for meget vind til de nye, så de sejler cirka halvdelen af vejen. Vi bytter ud i jollerne, når de er trætte, siger 33-årige Jacob Nicolajsen, der - som tidligere omtalt i Horsens Posten - vendte tilbage som cheftræner i Horsens Sejlklub i foråret 2019.

Hjælpen i medfølgende motorbåde er nær, når børnene sejler ud, men de er alene i optimistjollen.

Annonce

Optur efter stille år

Efter et par år med dyk i interessen er der sket ting og sager i Horsens Sejlklub, når det gælder de helt nye - og yngste - sejlere.

I alt er der nu 30 optimistsejlere, og der er lukket for tilgang frem til uge 33, hvor det er håbet og planen at starte et hold op igen. Gerne med 15-20 nye ansigter, fortæller  Jacob Nicolajsen.

I uge 32 er der sejlerskole, hvor man uden at forpligte sig kan møde op som ny og tage livtag med sejladsen - under kyndig vejledning.

Optimistjollen er det første, man stifter bekendtskab med. Når man bliver ældre, kan man skifte til kølbåde.

Søskende, forældre og bedsteforældre så med stolthed på, at de nye optimistsejlere forlod havnen med retning Borre Knob. Tre dages sejlerlejr ventede. Foto: Thomas Baden Sørensen

Jacob Nicolaisen har prøvet det hele. Han har 25 år på bagen i sporten og er nærmest født ind i Horsens Sejklub. Hans morfar Poul Evers er æresmedlem og et kendt ansigt i sejlersammenhæng.

- Jeg har været træner i 15 år on and off. Jeg var i Middelfart som træner, men blev opsagt, da der ikke var økonomi til min stilling, siger han.

Optimistsejlads i Horsens Sejklub

Horsens Sejlklub har cirka 30 børn, der sejler optimistjoller to gange om ugen.

Halvdelen af dem er helt nye i sporten og startede primo juni.

Lige nu er der lukket for nye medlemmer, men fra uge 33 er det planen at starte op med 15-20 nye ansigter, hvis interessen er der. I uge 32 er der sejlerskole, hvor man uforpligtende kan få prøvet af, om sejlads er noget, der hitter.

Optimistjollen er standarden for enmandsjoller og generelt den mest udbredte og hurtigst voksende jolletype.

Oftest er man optimistsejler i 7-14 års-alderen, og man bliver delt op i b-, b-, og c-sejlere, hvor c-sejlere er de mindst øvede.

Traditionelt begynder man at sejle enten europajolle, laser, zoom8, eller 2-mands jollerne RS Feva eller 29'er, når man er vokset fra optimistjollen.

Den unge træner tog kontakt til Horsens Sejlklub sidste år med beskeden: Jeg er ledig! Og så faldt det i hak med en 25 timers-stilling i sommerhalvåret.

- Jeg supplerer med at arbejde i Horsens Surf & Ski og i restauranten. Det bliver til mere end en fuldtidsstilling, siger træneren og beretter om stor interesse for sejlads i denne sommer - måske hjulpet på vej af, at mange holder sommerferie hjemme i en coronatid.

Der har været træning siden april, men i starten var det med maksimalt 10 mennesker.

- Det er noget hyggeligere at træne i store hold, men jeg har omvendt kunnet mærke, at sejlerne er blevet mere selvstændige i perioden, hvor vi ikke måtte være så tæt på hinanden.

Annonce

Arbejde bag rekruttering

Generelt har der været fokus på rekruttering, mere aktivitet omkring sommertræning, bedre trænerdækning - og så handler det om, at tovholderne brænder for tingene, siger træneren, når han skal pege på årsager til øget interesse.

Jacob Nicolaisen tøver ikke, da avisens udsendte spørger til muligheden for at tale med en af de mere erfarne sejlere:

- Astrid derovre - hun er den bedste, siger han og peger.

Astrid Kjærskov er 12 år og A-sejler i optimistklassen. Hun stiller op for Horsens, men træner i Fredericia på baggrund af en stærkere elitetrup dernede. Foto: Thomas Baden Sørensen


Jeg træner to gange om ugen og sejler stævner to gange. Jeg er A-sejler og er rykket til Fredericia, hvor der er flere elitesejlere.

12-årige Astrid Kjærskov


12-årige Astrid Kjærskov, der bor i Hedensted, har fire et halvt år bag sig i optimistjollen.

- Jeg træner to gange om ugen og sejler stævner to gange. Jeg er A-sejler og er rykket til Fredericia, hvor der er flere elitesejlere, fortæller hun.

- Når du op på Anne-Marie Rindom-niveau (stjernesejler fra Horsens, red.)?

- Jeg vil gerne, siger hun med et smil.

Viljen til at lægge en indsats i sejladsen er der i hvert fald. Og så finder hun sommerlejren "superhyggelig". Hun har være med før på det, der er en tradition, som rækker 30 år tilbage i tiden.

Annonce

Aksel og Asta er helt nye

Aksel og Asta Holm Frederiksen på otte år er omvendt helt nye i optimistjollen.

- Jeg har været med til træning fem gange, fortæller Aksel, der har sejlet med far og farfar.

Tvillingerne Asta og Aksel Holm Frederiksen på otte år har sejlet med far og farfar og står nu på egne ben i optimistjollen. De har været til træning fem-seks gange og skulle først gang sejle ud af havnen på egen hånd. Foto: Thomas Baden Sørensen

Han og Asta har lært om knob, læns og mange andre sejlerudtryk - og de sidder lynhurtigt klar ved kajen. De vil bare gerne afsted - og de går meget op i det, fastslår tvillingernes mor, der er med for at sende dem godt afsted.

Andres forældre og bedsteforældre står også klar til at vinke, da børnene sejler afsted - og inden vi får set os om, er de et godt stykke ude på vandet.

Vinden er ganske frisk på en solrig torsdag eftermiddag. Forude venter lidt af et eventyr.

Asta Holm Frederiksen (i midten) kunne næsten ikke vente med at komme på vandet torsdag eftermiddag. Foto: Thomas Baden Sørensen
Astrid Kjærskov (tv.) har sejlet i fire et halvt år og hører til de dygtigste optimistsejlere. Hun bor i Hedensted og stiller op for Fredericia i år. Foto: Thomas Baden Sørensen
Vinden var for frisk til. at de helt nye sejlere kunne klare turen på cirka 10 kilometer fra Horsens til Snaptun, så halvdelen blev sendt afsted i gummibåde - og så kunne der byttes ud i optimistjollerne undervejs, når trætheden meldte sig. Foto: Thomas Baden Sørensen
Målet torsdag eftermiddag var tre dages sommerlejr på Borre Knob, så der blev pakket masser af gear til vandlege, surfing etc. Foto: Thomas Baden Sørensen
Klar til afgang! De nye sejlere glædte sig til debuten i fjorden. Hidtil havde de kun sejlet i havnen i Horsens. Foto: Thomas Baden Sørensen
Horsens Sejlklub har 30 sejlere på optimistholdet - heraf 15 helt nye. Først i august åbnes der for nye medlemmer. Foto: Thomas Baden Sørensen
Horsens Sejlklub har 30 sejlere på optimistholdet - heraf 15 helt nye. Først i august åbnes der for nye medlemmer. Foto: Thomas Baden Sørensen
Annonce
Annonce
Horsens Posten

Bronzealder Battle for to

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Sommerlæsning i hængekøjen

Horsens Posten

Mini med maxi køreglæde

Horsens Posten

Bliv klogere på klimaforandringer

Annonce