Annonce
Horsens Posten

En æra slutter: Det Gule Pakhus begår 'selvmord' til oktober

Til oktober bliver Det Gule Pakhus omdannet til "Institut For Subkulturel Grundforskning". Arkivfoto: Morten Pape
Efter 27 år trækker ungdomshuset på Madevej stikket ud for at trække vejret inden planlagt fusion med KulisseLageret. Stedet fortsætter under nyt navn i en mellemfase.
Annonce

Horsens: Det skete for berømte musikere som Kurt Cobain, Jimi Hendrix, Jim Morrison og Janis Joplin. Og nu kommer det også til at ske for ungdomshuset Det Gule Pakhus i Horsens: Død i en alder af 27 år.

En initiativgruppe i huset på Madevej, der står foran en fusion med spillestedet KulisseLageret, oplyser, at Det Gule Pakhus, som man kender det i dag, bliver lagt i graven 3. oktober i år. På stedets 27-års-fødselsdag.

Dermed slutter en æra i horsensiansk kulturhistorie, og for huset, der opstod på Horsens Havn i 1993 og i 2008 flyttede til sin nuværende placering på Madevej.

Baggrunden for det, initiativgruppen beskriver som et ”planlagt selvmord”, er sammenlægningen med KulisseLageret. ”Ægteskabet” mellem spillested og ungdomshus er politisk besluttet og ventes at ske inden for et par år. Det skal bane vej for et nyt musikalsk kraftcenter på Madevej, og den proces bakker Det Gule Pakhus op om, understreger gruppen. For mange af stedets brugere er det imidlertid vigtigt, at de selv får lov til at vælge, hvornår navnet Det Gule Pakhus skal begraves, forklarer Niller Friborg, der er med i initiativgruppen.

- Når vi lægges sammen med KulisseLageret, bliver Det Gule Pakhus aldrig det samme igen, konstaterer han.

- Markeringen 3. oktober går derfor ud på, at vi selv vil bestemme, hvornår vi skal dø. Man skal igennem en form for bearbejdning, når man mister noget. Man skal igennem forskellige faser, inden man når frem til noget nyt, og det gør vi ved at lave den her ”dødsdag” for huset, forklarer han om ”selvmordet”, der kommer til at ske med en stor koncert. En koncert, hvor der primært skal spilles musik af musikere i den såkaldte Klub 27, der rummer en stribe kendte personer, der alle gik bort som 27-årige.

- Man skal igennem en form for bearbejdning, når man mister noget. Man skal igennem forskellige faser, inden man når frem til noget nyt, og det gør vi ved at lave den her ”dødsdag” for huset.

Niller Friborg, Det Gule Pakhus

Annonce

Fortsætter under nyt navn

Lisbeth Ivanhoe, som også er med i initiativgruppen, uddyber, at selv om navnet Det Gule Pakhus afgår ved døden, så lukker og slukker selve huset på Madevej ikke.

Både øvelokaler, koncerter og øvrige aktiviteter, for eksempel uddannelsesforløbet Rabbit-inspiranterne, kører videre, indtil sammenlægningen med KulisseLageret bliver til virkelighed.

Det kommer dog til at ske under et andet navn, der skal flage, at Det Gule Pakhus går ind i en mellemfase.

Det ny navn bliver det mindre mundrette ”Institut For Subkulturel Grundforskning”. Ideen er at signalere, at nogle af husets brugere fremover vil bruge tid og kræfter på at undersøge og forske i, hvordan det ny musikhus kan komme bedst ud over rampen. For eksempel ved at se på, hvordan den type steder fungerer andre steder i landet.

”Forskningsresultaterne” gives videre til Det Gule Pakhus leder, Simon Lundvig, som er med i en kommunal arbejdsgruppe, der inden sommerferien skal have et udspil til en køreplan klar til politikerne. På den måde håber brugerne at påvirke planlægningen positivt.

Annonce

Det er ikke en langemand

Selv om beslutningen om stikke kniven i hjertet på Det Gule Pakhus kunne ligne en langemand til fusionsprocessen, er det da heller ikke tilfældet, understreger Lisbeth Ivanhoe.

- Vi har selv været med til at pege på sammenlægningen som en mulighed for at understøtte vækstlaget i Horsens, og vi synes på papiret indtil videre, at det er en rigtig god idé. Vi har selvfølgelig følelser omkring det, for alt hvad der er her i huset - fra trommesæt til stole - har vi selv betalt for med vores arbejde, og vores initiativer har skaffet penge til huset. Derfor har vi en form for privatejeforhold, og derfor er vi selvfølgelig nervøse for, om slutresultatet bliver, som vi håber. Men vi tror på, at en samlet indsats for musik- og kulturlivet er supergodt for Horsens og kommende generationer, siger hun.

Afskeden med navnet Det Gule Pakhus er derfor mest af alt et signal fra stedet om, at det har en stærk identitet, der skal respekteres og føres videre. At ”selvmordet” falder sammen med 27-års-dagen og muligheden for at skrive sig ind i Klub 27, er heller ikke uvæsentligt, forklarer Lisbeth Ivanhoe.

- Hvis vi nu kun blev 26 år, gjorde vi det nok ikke, siger hun og griner.

- Men vi synes, at det er en god ramme om historien om et sted, der har været forrygende for enormt mange mennesker i byen. Vi får lov til at stoppe på toppen, og derefter er vi klar til at tage arbejdshandskerne på og gå i gang med noget nyt, siger hun.

Ud over afskedskoncerten, som initiativgruppen håber, at mange af Det Gule Pakhus brugere og venner gennem årene vil bakke op om, planlægger gruppen udgivelse af en bog samt en hyldest-lp med nogle af de mange bands, som har haft deres gang i huset siden begyndelsen i 1993.

Det Gule Pakhus

- Siden 1993 har Det Gule Pakhus eksisteret i Horsens som tilholdssted for kreative unge i Horsens. Huset rummer øvelokaler, arrangerer koncerter og forskellige aktiviteter.

- Stedet blev etableret af KFUM's Sociale Arbejde i samarbejde med lokale unge. Efter tre år tog kommunen over.

- Frem til 2008 lå Det Gule Pakhus i et gult pakhus på Horsens Havn. Da bygningen skulle rives ned, flyttede huset til sine nuværende lokaler i den tidligere senneps- og salatfabrik på Madevej.

- Huset har en daglig leder. De første mange år John Lundvig, siden 2013 hans søn Simon Lundvig, som i sin tid var med til at etablere huset. Linjen i huset er, at de unge er meget selvstyrende. På arbejdsgruppemøder diskuteres og fordeles opgaverne. De unge står selv for tilrettelæggelse af den praktiske udførelse af aktiviteter.

- Det Gule Pakhus stod i flere år bag Rabbit Hole Festival, som dog blev sat på pause efter 2019-udgaven. Den finder dermed ikke sted i år.

- Musikken udgør en stor del af livet omkring Det Gule Pakhus. Der er øvelokaler, studie, scene, instrumenter og i det hele taget et kreativt miljø, hvor man kan udfolde sig. Mange Horsens-musikere og kulturelle iværksættere har haft deres gang der.

- Med Horsens Kommunes budgetforlig i efteråret 2019 blev det besluttet, at Det Gule Pakhus og spillestedet KulisseLageret skal lægges sammen. Målet er at skabe et nyt kraftcenter for musikken i Horsens. Det ny sted skal ligge på Madevej i et kvarter, hvor der er udsigt til omfattende byudvikling i de kommende år. Der er ikke sat dato på etableringen af det ny sted, men en arbejdsgruppe, der blandt andre består af Det Gule Pakhus leder og Jeppe Vind, leder på KulisseLageret, skal komme med et udspil til fusionen inden sommerferien. Det udspil skal politikerne så forholde sig til.

Medlemmer fra initiativgruppen og rabbit-inspiranterne i Det Gule Pakhus melder ud, at stedet lukker under sit nuværende navn. Det kommer til at ske med en afskedskoncert 3. oktober. - Vi håber, at folk allerede nu vil sætte et stort kryds i kalenderen den dag, siger Lisbeth Ivanhoe, der er med i initiativgruppen. Foto: Jakob Hedegaard-Høgh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Fem fra politirapporten

Horsens Posten

Loppemarked i Pipkvarteret

Horsens Posten

Fire komikere i ét show

Horsens Posten

Nabokrigen raser i ny bog

Annonce