Annonce
Horsens Posten

En ansat og ny idé skal få smeden Ole Dahl godt gennem corona

Ole Dahl åbnede 3. oktober sidste år Dahls Industri ApS, der har adresse på Lokesalle 10. Med en ansat til firmaet umiddelbart inden corona er han nu klar med en ny designafdeling, der skal supplere firmaet. Foto: Line Kyed
Det etårige gamle enkeltmandsfirma Dahl Industri ApS har udviklet sig trods corona. I februar ansatte indehaver Ole Dahl sin første medarbejder, og om en uge åbner han en ny designafdeling i sit smedefirma.

IHorsens: Smed Ole Dahl, 30, er indehaver af Dahls Industri ApS på Lokesalle 10.

Smedefirmaet åbnede 3. oktober sidste år, og bag sig har indehaveren 12-års erfaring.

- Smedefagets opgaver falder mig let i modsætning til min folkeskoletid. Jeg er ordblind, og skolen var langt fra let. Vendepunktet kom efter et ophold på julemærkehjem og to år på ordblinde-efterskolen Vrigsted Efterskole, fortæller han.

Annonce

Bestod med topkarakterer

Siden er det gået godt fremad. Ole Dahl bestod sin svendeprøve i 2011 med karaktererne 12 for både opgave og præstation.

Han har været ansat hos sin mester i adskillige år efter, han var udlært. Men da mesteren døde i 2017, besluttede han sig to år senere for at åbne sit eget i stedet for at fortsætte som lønmodtager.

I dag råder Ole Dahl over en 400 kvadratmeter stor værkstedshal med kontor i den ene side. Nederst i hallen står en 11 ton stor kantbukker, og derforuden rummer værkstedshallen en saks- og savmaskine samt arbejdsbord til mindre opgaver.

Det betyder, at Ole Dahl kan udføre stort set alle de smedeopgaver, kunderne måtte ønske, forklarer han.

Iværksættere

Mens antallet af nyetablerede virksomheder er faldet på landsplan, er det modsatte tilfældet i Region Midtjylland. Her er der derimod tale om en stigning på iværksætterfronten på 12.6 procent.

Den kommende periode sætter avisen fokus på nogle af de nyetablerede iværksættere her i byen ved at høre deres historie og baggrund for at etablere sig.

Det gør vi med serien "Iværksættere".

- Jeg arbejder med aluminium, rustfrit stål og sort jern. Desuden reparerer og opbygger jeg hydraulik og har også erfaring i blandt andet at designe og bygge borerigge, forklarer han.

Annonce

Ansat og nyt design

Ole Dahl er netop ved at lægge sidste hånd på en ny satsning til firmaet - Dahls Design. Idéen opstod under corona. Opgaverne til den del samt til det øvrige firma får han hjælp til at udføre fra firmaets medarbejder, som Ole Dahl ansatte i februar i år - lige inden corona lukkede landet.

- Da corona kom, døde telefonen fra den ene dag til den anden. Men i stedet for at gå i panik begyndte jeg at udvikle firmaet. Jeg købte en masse jern, og så gik jeg og min ansatte i gang med at lave udendørsdesign; pejse, plantekasser og bænke - alt sammen i cortenstål, fortæller han.

- Jeg fik en mere eller mindre ufrivilligt tænkepause. Nu håber jeg, min idé vil kunne supplere firmaets øvrige aktiviteter. Og jeg håber, det kan være med til at bære firmaet godt gennem corona, siger han, der har brugt 18 måneder på at istandsætte den båd, han nu bor i nede ved Horsens Marina.

Ole Dahl blev ansat hos en lokal smedevirksomhed lige efter sine år på efterskole. I begyndelsen som fejedreng.

- Min gamle mester tilbød mig en læreplads efter 14 dage i firmaet. Det var også med til at give mig selvtillid, siger han.

I dag har kunder fra store dele af landet - private og store og små virksomheder.

Gennem sin daværende arbejdsplads har Ole Dahl været på opgave i såvel Norge, Sverige, Polen, England og Tyskland - erfaringer og netværk han er glad for at kunne trække på i dag som selvstændig.

Ole Dahl, Dahls Industri ApS udfører smedeopgaver til både private og erhverv. Her grill til Horsens Marina. Privatfoto: Ole Dahl
En opgave udført for en svensk koncern med fabrikker i Danmark - en sættevogn med bundramme, som Ole Dahl selv har opbygget og monteret. Privatfoto: Ole Dahl


Min gamle mester tilbød mig en læreplads efter 14 dage i firmaet. Det var også med til at give mig selvtillid.

Ole Dahl
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Lærte at flette af købmanden på Endelave:  Nu har Lene demonstreret fletteteknik i mange lande

Horsens Posten

Kor synger i Tobaksgården

Horsens Posten

Borgmester bliver bademester for en dag: Peter Sørensen springer i bølgerne til officiel indvielse

Annonce