Annonce
Horsens Posten

Jern-fliserne på Søndergade er der ikke for syns skyld: - Hvis jeg havde været helt blind, så var jeg væltet over et åndssvagt træ

Oliver Kristensen tog dette billede for at vise, hvordan han var på vej til at følge ledelinjen direkte ind i juletræet. Foto: Oliver Kristensen
Oliver Kristensen nåede at bremse blindestokken, inden han vadede ind i et juletræ, som stod midt på den ledelinje, der skal hjælpe ham og andre blinde eller svagtseende nemmere gennem byen.

Horsens: "Fra os blinde i Horsens kommune - vær sød at tage hensyn, når I dasker rundt med kurve, og når I placerer jeres juletræer i gågaden. Og jeres tøjstativer."

Budskabet er sendt fra Oliver Kristensen, der efter et besøg i Løvbjerg og en spadseretur op og ned ad gågaden i Horsens følte, at han måske kunne gøre lidt gavn ved at gøre opmærksom på, hvorfor der på gågaderne er et par lange metallinjer, som bryder med flisebelægningen.

Det er nemlig såkaldte ledelinjer, som er lavet til, at blinde og svagtseende kan følge dem.

Annonce

Oliver Kristensen bruger dem selv, fordi det er mere sikkert at følge dem end at gå midt på gågaden, hvor der ingen hjælp er at hente.

Derfor er der i Horsens Kommunes gågaderegulativ også krav om, at ledelinjerne holdes fri - og faktisk må der heller ikke stå noget eller parkere biler inden for 80 centimeter til hver side. Det er bare ikke altid, det bliver overholdt.

- Næsten hver gang er der et eller andet, som står i vejen i løbet af turen. Ofte er det tøjstativer, hvor der står et ben inde på ledelinjen. Nogle gange holder der biler, eller det kan være folk, som står med deres kufferter, lyder det fra Oliver Kristensen.

Ikke et surt opstød

Han er selv det, man kalder socialt blind, hvilket vil sige, at han har under 10 procent af sit syn. Et par andre øjensygdomme gør, at han kun kan se silhuetter og nuancer, hvilket var nok, da han 21. december gik på ledelinjen og spottede et juletræ, som spærrede vejen.

Det fik ham til at skrive et opslag i Facebook-gruppen "Horsens", hvor øverste budskab er fra.

- Det var nok dråben for mig, for jeg kom til at tænke på, at hvis jeg havde været helt blind, så var jeg væltet over et åndssvagt træ. Blindestokken vil jo ikke ramme noget, før den når stammen på træet, så det kunne være gået galt, hvis jeg ikke kunne se nuancer, siger Oliver Kristensen og understreger:

- Det er ikke et vredt eller surt opstød, men et ønske om at informere folk - også dem, der har sat juletræet op. Ledelinjerne er jo ikke noget, man tænker over, når man ikke selv bruger dem, siger han.

Oliver Kristensens syn er meget lysfølsomt, og derfor går han med solbriller. Selv på en mørk og grå decemberdag er de nødvendige. Privatfoto

Opslaget har affødt mange positive kommentarer fra personer, som opfordrer til, at man gør butikkernes personale opmærksomme, hvis de har placeret ting på ledelinjen. En reaktion, der glæder Oliver Kristensen.

Annonce

Mere oplysning er vigtigt

Reaktion kom der også andetstedsfra. 22. december var juletræerne fjernet fra de stativer, de stod på. Stativerne var placeret foran en lukket butik for at skabe lidt julestemning, og det ene stativ stod stadig for tæt placeret på ledelinjen, hvis man skal følge gågaderegulativet.

Dagen efter var juletræerne væk, men stativet stod stadig tæt på ledelinjen, som altså er blinde og svagtseendes hjælpemiddel til en sikker gåtur gennem gågaden. Foto: Nicolai Skovgård

Det er City Horsens, der har taget initiativ til at opstille juletræerne foran den mørke butiksfacade, og city manager Michael Kongsmark kender godt til ledelinjerne og reglerne for dem.

- Jeg tror, vi hver især er nødt til at gøre hinanden opmærksomme på problematikken. Hvis man ser noget, så tag fat i os eller den butik, det står foran, lyder det fra citymanageren, som flere gange har fortalt medlemsbutikkerne om ledelinjerne.

- I vores gruppe af detailhandlende slår vi det op løbende, og byens handicapforeninger holder øje og er flinke til at gøre os opmærksomme på udfordringerne. Vi prøver i fællesskab at holde linjerne frie, men vi kan jo gå ind i en butik og sige det til ekspedienten, og næste morgen er det en anden, der sætter stativerne ud. Men vi bliver ved med at oplyse – jeg tror, det er vejen frem, siger han.

Således oplyst.

Annonce
Horsens Posten

Coronasmitten fortsætter opad i Horsens og særligt teenagerne er ramt - men gymnasierne er ikke "affolket", og eleverne bliver ikke syge

Annonce
Horsens Posten

Tårnhøje smittetal i Horsens Kommune: I fire sogne har hver 20. indbygger fået covid-19 den seneste uge

Annonce
Horsens Posten

Når man kommer ud på den anden - og bedre - side

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Store skiftedag i vente hos Mr - og nej, der er ikke tale om nyt tøj

Horsens Posten

Coronasmitten buldrer afsted i Horsens: Over 500 smittede det seneste døgn

Horsens Posten

Vinderne i DM i standup er netop fundet - kender du dem?

Horsens Posten

50 fremvisninger på en måned - nu er lille fritidshus på Elbæk Skovvej solgt

Horsens Posten

Graven skal ændres fra ærgerlig til attraktiv: Nu er første skridt på vejen vedtaget - og det kommer fra en uventet kant

Horsens Posten

Gravkøerne kører, men nye boliger i "den engelske gade" bliver forsinket - formentlig et års tid

Horsens Posten

Oh no, bæredygtighed

Horsens Posten

Kvinde fra Horsens købte et ekstra skrabespil og vandt 300.000 kroner

Horsens Posten

Byens Bedste bliver fejret fredag den 11. marts - det sker på Fængslet

Horsens Posten

Han har tjent sin første løn i ni år: At have et job betyder mere end penge

Horsens Posten

Læs her hvorfor: 29-årig med akademisk uddannelse er ny butikschef hos Kaiser Sport & Ortopædi i Horsens

Horsens Posten

Kom med indenfor - de planlægger åbning til marts og er i fuld gang med at gøre tidligere Hekkenfeldt til et nyt gå i byen-sted

Annonce