Annonce
Horsens Posten

Erik Hansen finder de skader, der ikke altid fremgår af tilstandsrapporten

Hjemme på spisebordet på Husoddebakken ligger nogle af de sager, som Erik U. Hansen arbejder med. Han startede sit firma Bygnings Id aps sidste sommer. Her bringer han sine mange kompetencer efter 40 år inden for byggeri i spil. Foto: Marianne Husted
61-årig har etableret eget firma, Bygnings Id aps, der tilbyder byggesagkyndig rådgivning. Det kan være at kigge efter de skader, der ikke altid fremgår af tilstandsrapporten. Det kan også være at føre tilsyn med byggesager.

Horsens: Erik U. Hansen er ikke sikker på, at ejendomsmægleren altid klapper i hænderne, når den byggesagkyndige rådgiver er blevet hyret af køber til at se nærmere på et hus, inden den endelige beslutning om køb bliver truffet.

En af de opgaver, han løser i sit firma Bygnings Id Aps, er nemlig at gennemgå et hus for de fejl og mangler, som ikke fremgår af tilstandsrapporten. Det kan være revner og sætningsskader, utætheder i inddækninger og råd i tagkonstruktionen, samt ulovlige ombygninger og installationer.

- Jeg har prøvet at løfte en tagsten og opdage, at der ikke var noget undertag, selvom det fremgår tilstandsrapporten at undertaget har 10 års restlevetid. Jeg har fundet ekskrementer efter husmår på loftet, uden at skadedyr er nævnt i tilstandsrapporten, fortæller den 61-årige byggesagkyndige rådgiver, der arbejder med at bringe disse problemer frem i lyset.

Annonce

Pris på hvad det vil koste at udbedre skader

Erik U. Hansen opdager ikke kun fejl og mangler. Han laver også et overslag over, hvad det vil koste at få dem udbedret. En ydelse køber, advokat og pengeinstitut sætter pris på, så man kender total økonomien, inden der skrives under.

Han har lige oplevet, at et ungt par har trukket sig fra at købe et ældre hus, fordi det ifølge bygningsundersøgelsen viste sig, at de kunne imødese en meget dyr renovering for at bringe huset i ordentlig stand. Andre gange bruger købere den skriftlige undersøgelse til at få et prisnedslag.

I disse sager betragter han sig som købers mand. Andre gange bliver han kontaktet af sælger til at kortlægge eventuelle mangler og fejl ved boligen og give en vurdering af, hvad det vil koste at udbedre disse, inden huset bliver sat til salg.

Annonce

Bred erfaring

61-årige Erik U. Hansen har 40 års erfaring inden for byggebranchen. Han er uddannet tømrer, kloakmester og byggetekniker. Han har været tømrermester i 20 år og har i ti år uddannet nedrivere på Learnmark. Det er en uddannelse i at udføre nedrivning på en miljørigtig og sikker måde. Derfor tilbyder han også sin ekspertise i nedrivning og miljøscreening af bygninger, som kan være en kompliceret sag.

Annonce

Tilsyn med nybyggeri

Også nybyggeri bliver han bedt at kigge nærmere på. Der er meget gang i nybyggeriet, og der sker en del fejl og mangler i det arbejde der bliver udført, eksempelvis fugt og skimmelsvamp. Det kan både være køber og købers advokat, der kan se et behov for tilsyn med byggeriet.

- Vi ser især fugtskader ved vinterbyggeri, konstaterer han, der har det godt med at sige tingene, som de er.

Annonce

Styrer byggeri

Han tilbyder også at rådgive om et nybyggeri. Det kan være alt fra skitseforslag og udarbejdelse af bygningstegninger til at indhente byggetilladelse hos kommunen og føre tilsyn med håndværkerne.

Lige nu arbejder han med en større tilbygning til en gård, hvor ejerne og han har taget sig god tid til finde den bedste løsning.

- Faktisk har vi reduceret det tilbyggede areal med 40-50 kvadratmeter, fordi vi har analyseret parrets behov. Det giver lidt luft i økonomien, at de ikke står med helt så store udgifter.

Det får ham til at nævne, at det faktisk koster 80 procent mere i CO2-udledning at rive ned og bygge nyt i stedet for at renovere.

- Beregninger fra Cowi dokumenterer, at vi ikke kan bygge os til bæredygtige boliger, siger han, der mener, at fokus i højere grad bør være på renovering frem for nedrivning.

Annonce

Det betaler sig at vedligeholde

Erik U. Hansen går meget op i at rådgive om vedligehold og bæredygtighed og peger på sine egne vinduer som eksempel.

- Det kan bedre betale sig at slibe dem ned, grundmale og give dem et ordentlig lag maling frem for at skifte dem ud, især hvis der skal tænkes bæredygtighed ind i projektet.

Vedligehold er i det hele taget afgørende for bygningers tilstand, husker han på.


Når folk køber et hus, giver jeg gerne råd om, hvad der er nødvendigt at gøre og i hvilken rækkefølge, og hvad de selv kan udføre.

Erik Hansen


- Når folk køber et hus, giver jeg gerne råd om, hvad der er nødvendigt at gøre og i hvilken rækkefølge. Altså need to do, som kommer før nice to do.

Annonce

Dyrt at sige pyt

Han oplever, at mange boligkøbere føler sig presset af, at det i øjeblikket er sælgers marked. De siger måske ja uden at få huset undersøgt ordentligt.

- Men det kan have store konsekvenser at sige pyt: Vi tager huset, som det er, understreger Erik, der med et omskrevet Johnny Madsen-citat om kærester, giver det gode råd:

Det gælder om at finde boliger så smukke og velholdte, at de er til at komme af med igen.

Det betaler sig at vedligeholde sin bolig, lyder rådet fra Erik U. Hansen, som i sit arbejde dog også støder på mangler og skader i nybyggeri. Foto: Marianne Husted

Bygnings Id

  • Erik U. Hansen oprettede i 2020 firmaet Bygnings Id Aps.
  • Han tilbyder alt fra bygningsundersøgelser, rådgivning inden for miljø og til styring af byggeri.
  • En bygningsundersøgelse med skriftlig rapport koster 4500 kroner.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Lærte at flette af købmanden på Endelave:  Nu har Lene demonstreret fletteteknik i mange lande

Annonce