Annonce
Horsens Posten

Et år i Pilou Asbæks liv

Netop nu kan man på DR følge med i familien Asbæks liv. Serien kommer i kølvandet på en biografi fra efteråret 2019, hvor man følger et år i Pilou Asbæks liv. Du kan herunder læse, hvad jeg synes om bogen. Derudover kan du finde inspiration til et par lokale forfatteres nyeste bøger.
Annonce
Annonce

Kristoffer Zøllner & Pilou Asbæk: "Alting sker på en gang", Gyldendal

Det kræver noget særligt at skrive en god biografi. Læseren vil oplyses og underholdes og bagefter helst sidde med følelsen af, at man kender personen bedre. Jeg har læst rigtig mange biografier, og denne lægger sig i top blandt de bedste, jeg har læst. Bogen er ikke en helt normal biografi, da den følger skuespiller Pilou Asbæk over et år. Vi kommer med ham hele verden rundt på filmoptagelser, til premierer, til middage, men får også et indblik i den knap så glamourøse side af stjernelivet.

Kristoffer Zøllner er uddannet journalist, og hans tilgang til Pilou Asbæk passer godt til bogen. På en uhøjtidelig facon følger han og samtaler med Pilou Asbæk gennem bogen. Af samme grund får han stillet spørgsmål og sat spørgsmålstegn ved mange af de ting, Pilou Asbæk siger og gør. Vi får derfor et flersidet billede af kunstnerbarnet, der selv mener, at han har levet et beskyttet liv. Bogen giver et råt og ærligt billede, hvor verdensstjernen ikke bliver skånet eller pyntet på. Det giver også grund til en større konflikt, som vi læsere får indblik i.

Bogen tegner et kærligt portræt af en mand, der er højt elsket blandt familie og venner. Han er generøs og deler flittigt ud af sig selv til både dem såvel som fans. I familien siger de, at han er født som lykkebarn, hvilket hans imponerende cv også bevidner. Hans karriere er, ifølge ham selv, baseret på tilfældigheder og held.

Pilou Asbæk bliver i forordet kaldt "lystløgner", og Kristoffer Zøllner har drysset sjove historier ud over bogen. Jeg har højtlydt grinet mig gennem bogen. Det efterlader mig dog også med den tanke, at ikke alle bogens episoder kan være helt sande. Skyggesiderne tror jeg dog ikke, han kan lyve sig ud af. Dem er der bestemt ved stjernelivet. Konstante kure, afslag, hårdt arbejde og usympatiske mennesker på arbejdet er en del af hverdagen. Det er interessant at komme bag facaden, når Pilou Asbæk trækker huen på hoodien godt op om ørerne, når han går ud, eller når han lægger sig i hængekøjen i hjemmet for at tænke.

Bogen indeholder fine anekdoter, ligesom venner og familie nær skuespilleren udtaler sig. Læseren får derfor et nuanceret billede af mennesket Pilou. Jeg har til tider haft ondt af ham, når historier fra hans barndom er blevet fortalt. Set udefra kan det ikke altid have været lige nemt, men Pilou Asbæk har på betagende vis formået at vende det til sin styrke.

Jeg kan anbefale tilhængere af lydbøger at høre den. Jeg opdagede, at min favoritindlæser, Martin Greis-Rosenthal, har indlæst den, og jeg genhørte derfor dele af bogen på Mofibo. Hans stemme er ifølge mig den bedste på lydbogssiden lige nu.

Hvis man har set tv-programmerne på DR, vil man se, at Pilou Asbæks bror får leukæmi, og han har derfor valgt, at overskud fra bogen går til Kræftens Bekæmpelse.

Bogen er særdeles velskrevet, og jeg var underholdt hele vejen igennem.

Annonce

Per R: "Tankestreger"

Lokale Per R er født og opvokset i Horsens. I 70'erne uddannede han sig til kunsthåndværker, men det skulle blive i film- og tv-branchen han udfoldede sig. Gennem 30 år har han arbejdet som henholdsvis producent, konsulent og senest som mediekonsulent på TV2-reklamerne. Lysten til at skrive kom i forbindelsen med udstillingen "Byen fortæller" for år tilbage. Her holdt han foredrag og seminar om fortællerkunsten, og han blev der opfordret til at skrive selv. Det udmøntede sig i hans første bog med titlen "At være", der hurtigt blev efterfulgt af "Tid til forandring". Nu er han så atter i handlen med en ny bog. Denne gang en samtalebog med kunstneren Poul Svendsen. Om bogen fortæller Per R:

Tankestreger er en bog, der er blevet til gennem halvandet års samtaler og samarbejde med den gamle kunstner Poul Svendsen og forfatter Per R. Poul Svendsens erindringer lå og ventede på at blive synliggjort for eftertiden. Det var gennem nogle forudgående og tilfældige samtaler, ideen kom. Indholdet lå og ventede. Der var drama, kærlighed, afsavn, alkohol, død og ulykke. Tankestregerne viste retningen. De skulle afkodes, og det bliver de i bogen. Bogen er en tidsrejse, der tager læseren med helt der ind, hvor det gør mest ondt. Når bunden er nået. Når meningen med livet hænger i en tynd tråd, eller når glæden er størst. Når solen giver sjælefred, og dæmonerne bliver inde under gulvbrædderne. Der er plads til humor. Livet er ikke sort hvidt. Bogen er en cocktail med hele følelsesregisteret. Ironi og tårer er nogle af ingredienserne ved bogens tilblivelse.

Annonce

Willy Wegner: "Det tilfældige fotografi - Jeg kom lige forbi"

Måske har du set Willy Wegner i bybilledet? Han er der tit med sit kamera. På Krimimessen har han siden 2006 været fast fotograf, men det er ikke kun krimiforfattere og foredrag, der skydes af blitzen. Fotografering er nemlig Willy Wegners helt store passion. Han er bosiddende i Horsens med sin kone Nina, der arbejder på biblioteket. Den slags erfaring har han også selv, da han tidligere var leder på Brande Bibliotek. I Horsens arbejdede han med digital arkivering i den gamle toldbodsbygning i en årrække, inden pensionisttilværelsen kaldte.

Tiden bliver fyldt ud med fotografering, der blandt andet har udmøntet sig i udstillinger.

Willy Wegner har skudt alt fra forfattere og natur til UrbEx-motiver, som er det, der optager ham meget i øjeblikket. UrbEx står for Urban Exploration og går for Willy Wegner ud på at besøge og fotografere forladte og nedlagte fabrikker. Disse billeder kan ses på hans hjemmeside. Han har også været en del af kunstnergruppen "Slottet", hvor han blandt andet udforskede naturabstraktioner.

Nu har Willy Wegner sendt en fotobog på gaden. "Det tilfældige billede - Jeg kom lige forbi" er en fotobog, hvor han hen over 128 sider viser, hvad han tilfældigt er kommet forbi på sin vej. Han har brugt vendingen "et billede siger mere end tusind ord", som et slags kodeord for de udvalgte billeder. Han siger selv, at et foto ikke kan lyve, og at hvert billede derfor kan stå uden ord. Alligevel har den digitale virkelighed ændret på den del, så han i dag har omformuleret sætningen til "et billede bør give anledning til mere end tusind ord". Det giver rigtig god mening, når man bladrer sig igennem bogen. Her er nemlig et væld af forskellighed. Det føles som om, at Willy Wegner har været hele verden rundt. Han kalder sig selv dogmefotograf, da han tager ærlige fotos. Som tingene er i netop det øjeblik, de er taget. Det giver sjove, interessante og skæve billeder, jeg som læser kan tænke videre over.

Willy Wegner udstiller i Sønderbro Kirke fra 17. april med flere af sine billeder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens Posten

Næste sæson er på plads: Seniorteatret præsenterer forbudte sange, velkendte kunstnere og et knald af en nytårskoncert

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce