Annonce
Horsens Posten

Et forår uden festivaler

Sundhedsminister Astrid Kragh var lige ved at aflyse sit besøg på festivalen Social Revolution By Beer, men blev overtalt til at komme, da grænsen på de 1000 ikke ville blive overskredet. Her flankeret af en tilfreds arrangør, Lars Carlsen, og hans assistent, Cath Mathilde Borch Jensen. Foto: People Like Us
Den frydefulde forårstid skulle gerne bringe sansestimulerende festivaler med sig. Alt er imidlertid sat på pause med den først snigende og sikkert snart buldrende Coronavirus som altoverskyggende årsag.
Annonce

København. Jeg selv var på vej til ølfestival, da statsministeren klokken 12 forrige fredag kom med sin anbefaling om ikke at afholde arrangementer med mere end 1000 deltagere.

Arrangørerne fik travlt med at kommunikere til både besøgende, standholdere og gæstetalere - heriblandt sundhedsministeren - at Sparta Hallen ikke på noget tidspunkt ville kunne rumme 1000 deltagende.

Alligevel måtte arrangøren bag, bryggeriet People Like Us, og ejer Lars Carlsen konstatere at virussen allerede havde fået flere til at melde afbud. Om det var årsagen til, at der var mere end almindeligt stille i den første session fra 13-17, som jeg deltog i, skal jeg ikke kunne sige.

Der var ellers lagt op til et brag af en festival under navnet Social Revolution By Beer, SRBB. Kun bryggerier med en form for social ansvarlighed deltog. De fleste havde lavet samarbejdsbryg med People Like Us. Der var desuden queer-bryggere fra London og et bryggeri, der hylder kvindelige bryggere.

People Like Us har fra starten i 2016 været et såkaldt kontraktbryggeri - altså et bryggeri uden eget bryggeudstyr der får brygget hos andre bryggerier. Nogle gange i det københavnske og andre gange hos det Mikkeller-foretrukne belgiske De Proefbrouwerij. People Like Us er da også støttet af Mikkeller, hvilket jeg vil se nærmere på en anden gang. Missionen er at udfordre den samfundsmæssige opfattelse af normalitet og fællesskaber. Omkring 80% af de ansatte er mennesker fra socialt marginaliserede grupper fx med autisme eller ADHD.

Denne fredag smagte jeg rigtig god øl fra nogle af verdens bedste bryggerier og blev undervejs både underholdt og mentalt udfordret.

Den PTSD-ramte krigsveteran Gert sad på sin træningscykel alle fire timer. “Drumedy”-dynamoen Kalle følte sig med selverklæret diagnose på helt rette sted. De udfordrede mødre bag kampagnen #enmillionstemmer, håbede at få opbakning til et borgerforslag. Sessionen blev afsluttet med en helt særlig lancering af en “danseøl”, “Spontan goes Spontan”. Her dansede bryggeridanseren Bjarke sammen med en kongelig balletdanser en moderne og spontan dans til nykomponeret musik af The National-guitaristen, Aaron Dessner.

Annonce

Den forsvarlige aflysning

Samme situation som SRBB står mange andre arrangører i. Ingen ønsker at aflyse en festival, der har været planlagt i månedsvis. Nogle vælger i stedet at finde en ny dato i forsvarlighedens tegn, hvilket Winemarket i Ridehuset i Aarhus har gjort til stor forståelse. Den lokale Gin & Rom Festival er også aflyst og forsøges udskudt til senere. Det er bare ikke sikkert, at det overhovedet er muligt, og i stedet krydser man fingre og håber at alarmberedskab og forbud mod større forsamlinger er afblæst, når deres tid kommer. Dette gælder den store Ølfestival 2020 midt i maj,

Den store Corona-jungletromme lød også i Vejle først i marts, så alle, der skulle deltage i endagsfestivalen Øluniverset, var klar over at den blev gennemført.

Arrangøren kunne overraskende fortælle at der, modsat tendensen, var kommet nye udstillere til i timerne op til. Måske dette skyldtes det lille format og trangen til at vise sine produkter frem?

Igen i år formåede Øluniverset at tilbyde god stemning og øl i rigelige mængder. Her er der højt til loftet, også når det gælder variationen. Ligeså begejstret jeg er for at besøge festivaler, hvor jeg kan smage det hippeste og skøreste, så sætter jeg pris på en dag som denne, hvor man kan smage på det solide håndværk fra lokale bryggerier.

Jeg fik en god snak med brygger fra Grauballe Bryghus, Flemming Lindgaard, som kunne præsentere et setup, meget lig det han havde med sidste år. Her bliver der ikke eksperimenteret, men blot lavet god øl i stabil kvalitet.

Derudover var det positivt at se den nye ølbar Cat & The Barrel repræsenteret ligesom det Randersbaserede Beard Brew bragte god øl og smil i gaden - eller skæg om man vil. I den sure ende stod Vestslesvigsk Bryghus igen i år for spontantgærede øl og ciders. Jeg fandt især glæde ved den kulsyrefri æblecider, der havde lagret på et Stauning Rye Whisky-fad.

Jeg krydser fingre for at forårets store festivaler afholdes fx Aarhus Cocktail Festival, MBCC, Copenhagen Beer Week og Ølfestival 2020. Her og nu vil jeg dog opfordre til at bakke op om de mange små producenter og forretningsdrivende, der lider hårdt i denne tid. Få eventuel leveret øl eller spiritus lige til dørtrinet af Water of Life og ØL2GO eller dagens måltid af Vinöl Gastro Bar.

Skål!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Skovbørnehave på vej

Annonce