Annonce
Horsens Posten

Et godt sted at bo: For fem år siden var de fremmede - i dag er de naboer og gode venner

Her er et større udsnit af de naboer, som har fundet sammen i et godt fællesskab i nybyggerkvarteret Provstlund i Lund. Flere er begyndt på arbejde og derfor ikke med på billedet. Foto: Marianne Husted
Familier på Provstlund Allé i Lund har etableret et enestående fællesskab. Ingen kendte hinanden, da de rykkede ind i de nybyggede huse. Nu mødes de på kryds og tværs. Og ingen kunne drømme om at flytte fra det fem år gamle nybyggerkvarter.

Horsens: Byggegrunden er købt, og planen var, at Lotte Askholt og Michael Ekmann  skulle bygge et større hus i Lund end de 150 kvadratmeter, de bor i på Provstlund Allé sammen med børnene Jens på fem år og Anna på tre år.

Men nu har Lotte Askholt meddelt på blandt andet Facebook, at familien er ved at droppe den plan. Naboskabet i det fem år gamle nybyggerkvarter er for godt til, at de vil rykke væk fra det. Også selv om det blot er få hundrede meter derfra, at et nyt hus skulle opføres.

Sådan har de andre familier, der er samlet i Mette og Paw Møller Bay Kristensens have på Provstlund Allé 53, det også. Denne eftermiddag er Horsens Posten inviteret på besøg for at høre om det gode naboskab.

Annonce

Naboerne mødes stort set dagligt. "Skal vi ikke lige gå ud på vejen", er en bemærkning, som høres hver dag både fra børnenes og de voksnes mund. Det kan være ude på den stille stikvej. På det fælles bænkesæt for enden af vejen ved den lille sø. Eller i en af haverne, hvor der er et righoldigt udvalg af gode legeredskaber.

Mette Hedegaard og Lotte Askholt trives med fællesskabet, som også er blevet til gode venskaber, hvor man kan tage alvorlige emner op. Foto: Marianne Husted

Der er nybagt squash-kage på bordet og alt fra iskaffe til te. Mette Møller Bay Kristensen ved, hvad de enkelte foretrækker at få hældt i krusene, som man gør, når man kender hinanden indgående.

Nogle børn hopper på havens store nedgravede trampolin. Andre spiller en slags stangtennis med stor bold. Af og til skal bliver voksen-snakken afbrudt af gråd, når bolden eksempelvis med et ordenligt dunk rammer et lille barnehoved. Og så træder den nærmest-stående forældre pr. automatik til med trøstende favn.

Ingen hække

Familierne for enden af denne stikvej købte stort set samtidigt hus i den nye udstykning.

- Vi mødte allerede hinanden under byggeprocessen, husker Mette Wad Petersen, der er gift med Allan og har børnene Elliot på seks år og Aya på tre år.

Husene er identiske, dog med forskellige valg af mursten. Nogle har en vinkel, andre er t-formede, men alle er på 150 kvadratmeter. Det betød, at der fra start var meget at tale om - f.eks. hvordan man fandt badeforhæng, der passede til brusenicherne.

Og så var hækkene endnu ikke kommet i vækst. Det betød, at det var meget nemt at komme i snak med sine nye naboer.

Annonce

Fremmede - nu venner

Mette og Paw Møller Bay Kristensen flyttede med deres den gang toårige datter Selma ind i nybyggerkvarteret i 2016. De kendte hverken til byen eller området. Det samme gjaldt de fleste andre familier i den sammentømrede flok.

- Vi håbede at få naboer, som vi havde noget til fælles med, og at der ville være jævnaldrende børn, fortæller Mette Møller Bay Kristense.

Mikkel på 12 år er som en storebror for alle de mindre børn. Det nyder han, der er enebarn. Foto: Marianne Husted

Men de havde aldrig forestillet sig, at naboerne også ville blive deres gode venner, som de efterhånden også kan vende mere personlige emner med.

- Vi er blevet en stor del af hinandens liv og hverdag. Vi har noget til fælles på kryds og tværs, fortsætter Mette Møller Bay Kristensen.

Faktisk var de fire par, som inden for et halvt år fik barn nummer to, der nu er hinandens bedste legekammerater.

Annonce

Respekten

Morten Hedegaard, der også er gift med en Mette og har sønnen Mikkel på 12 år, har en forklaring på, hvorfor det gode naboskab og venskab trives i deres ende af Provstlund Allé:

- Det vil jeg gerne illustrere med en lille historie. En dag kom Paw og Mette ind til os og lignede nogen, hvis hus var brændt. De var virkelig kede af det. Vi havde plantet en fælles hæk, og nu ville de fortælle, at Mettes far var kommet til at halvere hækken i højden, husker han.

De gode naboer sagde selvfølgelig, at det ikke betød noget. Men samtidig kom Morten Hedegaard til at tænke på, at det i virkeligheden handler om, at man respekterer hinanden og ikke vil ødelægge noget for hinanden.

Lotte Askholt og hendes kæreste ville egentlig have bygget nyt hus. Men de vil ikke flytte fra det gode fællesskab. Foto: Marianne Husted

- Når vi bor så tæt som her, bliver vi nødt til at tage hensyn og vise respekt for hinanden, fortsætter han.

Annonce

Stor værdi under coronaen

Under corona-nedlukningen mærkede de virkelig, hvad det vil sige at have gode naboer. De  så stort set ikke andre end hinanden.

Jeg tør slet ikke tænke på, hvordan det havde været, hvis vi stadig havde boet i en to værelses lejlighed i København.

Mette Møller Bay Kristensen

- Jeg tør slet ikke tænke på, hvordan det havde været, hvis vi stadig havde boet i en to værelses lejlighed i København, siger Mette Møller Bay Kristensen, der ligesom sin mand arbejdede hjemme.

De kunne mødes udendørs, og det gjorde de hele tiden. Et par havde kobberbryllup, og det endte med at blive noget af en fest i garagen i december. Der blev tilbragt rigtigt meget tid udenfor, og når det kunne lade sig gøre, blev der blev kælket og bygget snemænd i stor stil.

Annonce

Fælles aktiviteter

Listen over fælles aktiviteter, som de mødes på kryds og tværs til, er lang. De tre Mette'r og Lotte motionerer sammen på områdets udendørs redskaber. Nogle spiller badminton sammen, andre mødes om at cykle mountainbike.  Der er en biografklub. Mændene på vejen tager ud at spise, og det samme gør kvinderne. Syv familier mødes hvert år til sankthansaften. Der er påskeharejagt og nytårstafel. Og så er der stiftet et laug for den fælles indkøbte trailer.

- I virkeligheden arrangerer vi meget lidt. Det meste opstår spontant, når vi er ude med børnene, siger Mette Hedegaard.

Ofte ender de med at spise frokost sammen på det fælles bænkesæt, fordi det alligevel er så svært at få børnene ind. Eller også tager de en kop kaffe en et glas vin med ud og får en voksensnak, mens børnene leger.

Det nyder otte-årige Selma.

- Jeg kan godt li', når de voksne sidder og snakker, og børnene leger sammen siger hun.

Annonce

Svært at få en legeaftale

Forældrene oplever da også, at deres børn har så mange legekammerater hjemme på vejen, at det for andre børn kan være svært at få en legeaftale med børnene på Provstlund Allé. Til gengæld vil deres kammerater fra skole og daginstitution meget gerne med dem hjem til den børnerige vej.

Mikkel på 12 år er som en storebror for alle de mindre børn. Det nyder han, der er enebarn. Foto: Marianne Husted

Enebarnet 12-årige Mikkel er som en storebror for alle de mindre børn.

- Det er fedt - og en gang imellem lidt irriterende, siger han, der som en populær stor legekammerat ikke får lov til at få mange pauser i legen af de små.

Annonce

Tag nogle initiativer

Men hvordan får man gang i et godt fællesskab der, hvor man bor?

- Tag selv nogle initiativer, lyder svaret fra de voksne i haven.

De vil alle gerne selv give oplevelsen af et godt og trygt sted at vokse op videre til deres børn.

Det er derfor, at Lotte Askholt og hendes kæreste foreløbig har opgivet at bygge på den grund, de købte i 2019.

- Vi kan få et stort arkitekttegnet hus. Men det er ikke nogen selvfølge, at vi kan få det fællesskab, som vi har fundet her, siger hun.

Traileren er fælles, og det er meget andet på Provstlund Allé. Foto: Marianne Husted

10 gode råd til et godt naboskab

  • Undersøg kvarteret og naboerne, inden du køber bolig. Er der f.eks. en nabokonflikt?
  • Find ud af hvordan naboskabet fungerer. Får man en snak over hækken? Er der vejfester? Eller ønsker folk at holde sig for sig selv?
  • Når du er flyttet ind, så hils på naboerne. Vigtigt at signalere åbenhed og interesse.
  • Meld dig som frivillig, når der er fælles arrangementer som sommerfester eller arbejdsdage.
  • Sæt din grænse - og respekter andres grænser.
  • Fortæl det, når du går i gang med at fælde træer eller skal i gang med at bygge om.
  • Tag hensyn - måske er det ikke så smart at slå græs kl. 7.00 om morgenen i weekenden. Og husk at fortæl det, hvis du skal holde fest.
  • Sæt dig i naboens sted. Ville du ønske, at en havetrampolin eller et fodboldmål skulle stå lige på den anden side af skellet med risiko for larmende børn, mens du selv sidder i din have og spiser?
  • Tilbyd din hjælp - f.eks. at kigge efter hinandens huse i ferieperioder, ordne indkøb eller rydde sne.
Annonce
Annonce
Horsens Posten

Hund – ellers tak: Men hvorfor bor Viggo så hos os?

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Ulf Pilgaard og provst er klar med livshistorier og grin til seniorer

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Pas nu på der ikke går for meget kage i den

Horsens Posten

Få et indblik i livet som introvert

Horsens Posten

Centerdirektør betænkte sig ikke længe: Selvfølgelig skal vi bakke op om Byens Bedste

Horsens Posten

Se video: Hvad skal 600 kilo tung tyrannosaurus i Bytorv Horsens?

Horsens Posten

Horsens Bibliotek hylder Agnes Henningsen

Horsens Posten

Hos Stechers skal man kunne sænke skuldrene: - Der er så meget tryk på tilværelsen, og det er fascinationen af at gøre det modsatte for en stund, jeg tænder på

Horsens Posten

Litteratursalon på Brædstrup Bibliotek: 2. verdenskrig

Horsens Posten

Horsens vil være den vildeste - altså når det gælder blomster og summende insekter

Horsens Posten

To unge kvinder fik en idé - et lille år efter er det blevet til en blomstrende virksomhed

Horsens Posten

Ny varehuschef hos Føtex: Glæder sig til at gøre en forskel i butikken og i det lokale liv

Horsens Posten

Corona-smitten falder markant på skolerne i Horsens: Fremover er det slut med hjemsendelser - selv hvis smitten stiger

Horsens Posten

Stort esport-center i midtbyen åbner ikke som planlagt, men på halvt blus - 100 spilcomputere bliver ikke til noget lige med det samme

Horsens Posten

Ny forpagter af kendt frisørsalon: Saksen har hele tiden været med - også på boreplatformen

Horsens Posten

Skolegades 'Kinder-æg' er klækket - nu skal byens børn og forældre til at lege med indholdet

Horsens Posten

En uge hvor ordblinde ikke føler sig udenfor: Det får selvtilliden til at vokse

Horsens Posten

Foredrag om Herman Bang

Horsens Posten

Få så de fingre fra mobiltelefonen, når du kører bil

Horsens Posten

Det tog lang tid for Tanja at erkende sin sygdom: - Første gang jeg kom ind på klinikken, tænkte jeg ’fuck hvor er I  ynkelige’

Horsens Posten

Restauranter i Horsens danner fælles front for at få flere horsensianere til at spise ude

Horsens Posten

Koncert med Skrallebang

Horsens Posten

Helbredet begyndte at drille: Men så lavede Sonja en plan, så hun kunne blive i sit fag

Annonce