Annonce
Horsens Posten

Et kig på årets juleøl

I år er sendt svimlende 380 øl på gaden under den lidt uldne fællesbetegnelse “Julebryg”. Foto: Ulrik Bruun Fanø.
Jeg har over et par hyggelige aftener i december smagt mig gennem 50 danske julebryg. Den kraftpræstation vil jeg gerne dele med jer og give et par anbefalinger.
Annonce

Horsens. For nylig kom det frem, at der i år er sendt svimlende 380 øl på gaden under den lidt uldne fællesbetegnelse “Julebryg”.

Traditionelt er et julebryg af typen dobbeltbock, altså en stærk undergæret øl med kraftig, maltet sødme. Julebryg er imidlertid ikke en stilart, og som med alt andet er traditioner til for at blive brudt. Hvis bryggeren kalder det julebryg, er det, hvad det er, uanset om det så er belgisk inspireret klosterbryg, en bitter IPA eller en bock efter tysk forbillede.

Jeg var klar over diversiteten, men alligevel overrasket over så mange forskellige stilarter repræsenteret blandt de 50 øl, jeg smagte. Der var både søde og sure, maltede og krydrede, stærke og svage. Der var øl så stærke som vin og øl helt uden alkohol.

Variationen blandt julebryg er stor, og det samme er formålet med den enkelte øl. Nogle egner sig bedst som aperitif før maden, andre til maden, mens nogle af de stærkeste får det hele til at falde på plads efter maden.

Udover min top-10 vil jeg gerne fremhæve et par stykker. I den stærke ende var jeg meget imponeret af “Jultorvet” fra Viborg Bryghus, der er en meget balanceret barley wine på 9,7%. Sødmen er vinøs med en fin bitterhed til at give modspil. I den modsatte ende imponerede Driving Home from “Christmas fra To Øl” mig, da det er en alkoholfri øl, der faktisk smager af øl. Der en fantastisk frugtig humlebase og egentlig maltsmag, mens julen er (befriende) fraværende. Midtimellem imponerede “Julebryg” fra Bryggeriet Skands, der ganske enkelt bare er velbrygget. Det er en letdrikkelig winter warmer på 6,5% med elegant og fyldig smag fra de mørke malte.

Enkelte vil jeg aldrig nærme mig igen, da de enten er resultatet af dårligt håndværk, dårlige råvarer eller en meget uheldig krydderitilsætning. For at undgå disse er mit bedste råd at kigge på prisen. Koster øllen ti kroner er den nok også det værd.

Ulriks top-10

Rangeret efter stjerner givet fra 0 til 5.

Jultorvet, Viborg Bryghus, Barley wine, 9,7%, 4,5 ☆

Reindeer Fuel, Amager Bryghus, Barley Wine, 10%, 4,5 ☆

Santa Gose F&#% It All, Gose, 4%, 4☆

Mørk Kirsebær, Herslev Bryghus, Sour, 5,7%, 4☆

Øko Stjernebryg, Herslev Bryghus, Belgian Strong Dark Ale, 9%, 4☆

Driving Home From Christmas, To Øl, Alkoholfri, 0,3%, 3,75☆

Julebryg, Bryggeriet Skands, Winter Warmer, 6,5%, 3,75☆

Belgian Christmas Blonde, Midtfyns Bryghus, 7,2%, 3,75☆

Jule Bocken, Viborg Bryghus, 7,3%, 3,75☆

Hornbeer Christmas, Hornbeer, 8,9%, 3,75☆

Se billeder, kommentarer og karakterer af alle 50 øl på Facebook @ulrikshpw eller på Instagram @ulriks_

Annonce

"Dansk Whisky"

Her er den oplagte boggave til whiskyentusiasten, der måske ikke ved, at der i Danmark eksisterer hele 18 whiskyproducerende destillerier.

En af forfatterne til dette enestående værk om dansk whisky er horsensianske Per Gregersen. Sammen med tre ligesindede ønskede han at åbne dørene til de danske whiskydestillerier på klem, så alle kunne få et blik ind i en helt særlig iværksætterbranche.

Resultatet blev 18 besøg med personlige interviews af brændende ildsjæle nedfældet i en elegant “coffeetable”-bog, der afspejler det særlige ved dansk design - enkelthed og ihærdighed.

Naturligvis bemærkes det i bogen, hvilken medvind dansk whisky har internationalt. Det Give-baserede Fary Lochan er blevet udvalgt til Scotch Malt Whisky Society (SMWS) som første danske whisky nogensinde. Fynske Mosgaard Whisky bliver i The Whisky Bible anerkendt som “outstanding”. Den seneste nyhed om, at Thy Whisky har opnået prisen som “Bedste europæiske whisky” i samme bibel, er dog ikke nået at komme med.

Ligeledes har jeg hørt om en del spirende whiskydrømme omkring i det danske kongerige, så der skal nok blive basis for en revideret udgave inden længe.

Annonce

"ILD - Eventyrlig mad"

En hyldest til ilden, bålet, udelivet, det gode selskab og den gode mad.

Følger I Nikolaj Kirk i hans Nak & Æd-eventyr med Jørgen Skouboe, eller har I fået smag for de vanvittige eventyr som Morten Kirckhoff og Jan Elhøj tager på under mantraet “Nul stjerner”? Har I samtidig en ubændig lyst til eller hjertelig forkærlighed for at lave mad over åben ild, så er her den ultimative bog.

“ILD - Eventyrlig mad” er et fotografisk manifest udi de fire elementer; Ild, luft, jord og vand. Dog med en gennemgående fascination af ilden, der både giver og tager liv, men også bringer folk sammen. Over ilden kan man lave fantastisk mad, og derfor er 60 opskrifter strøet venligt ud over siderne. Indimellem gives gode råd til, hvordan et bål tændes, og hvordan man overlever en arktisk forstoppelse. Endelig beriges man undervejs med citater fra litteraturens verden, der indfanger en eventyrers ånd.

Ideen til bogen opstod da Nikolaj Kirk og Morten Kirckhoff, som medlemmer af Eventyrernes Klub, mødtes og begyndte at tage ud i skoven sammen for, som nybagte fædre, at få lidt luft. Her udviklede de ideen om at lave en bog, der dokumenterer alle disse ture gennem alle sæsoner, sig. Passionen var som et kraftværk, og intet skulle risikeres begrænses af en redaktør. Bogen er derfor udgivet under eget forlag og kan kun købes online på www.eventyrligmad.dk

“Når først ilden brænder, kan man mærke, at man lever.”

Skål!

Bogen er en hyldest til ilden, bålet, udelivet, det gode selskab og den gode mad.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce