Annonce
Horsens Posten

Ex-ludomanen Marcus var døden nær - nu har ny bog sat et endeligt punktum for svær afhængighed

Marcus Kondrup Nielsen har været afhængig af spil. En aften i 2017 kunne han ikke længere klare dårlig samvittighed, løgne over for familie og venner og sin spillegæld. Han tog derfor ud til den gamle station i Tvingstrup - her var meningen, at han ville begå selvmord. Foto: Line Kyed
Efter tre år med svær afhængighed er 23-årig Marcus Kondrup Nielsen kommet ud på den anden side. Nu er han aktuel med bogen "I ludomaniens klør - at gamble med livet som indsats".
Annonce

Horsens: - Da min mor gik ovenpå for at putte min lillebror, fik jeg øje på en skriveblok på køkkenbordet. Der var min mors skrift på den. Hun havde skrevet mange sider om mig, om alle mine løgn-historier, optrevlet mit bedrag, talt med min kammerat og skrevet en del af hans beretninger ned, min fars fortællinger om mine løgne og hendes egne erfaringer med mit humør og aggressive personlighed, mine snørklede forklaringer. Jeg var afsløret.

- Jeg fløj ud af døren og kørte ud til den gamle station i Tvingstrup. Her stillede jeg mig ud på skinnerne og ventede. Da banelegemet begyndte at give lyd fra sig, vidste jeg, det ikke varede længe. Jeg bevægede mig ind i et buskads for at være parat til at springe frem. Jeg mærkede ingen frygt. Jeg ville ikke leve mere.

- Da toget kom, og jeg skulle til at springe, frøs min krop. Jeg kunne ikke bevæge mig, og da jeg vågnede lidt op igen, var toget for længst passeret.

- Nu er det nok, tænkte jeg.

23-årig Marcus Kondrup Nielsen har været ludoman og været længere ude på kanten af livet, end de fleste unge mennesker kan relatere til. Han er bogaktuel med boget "I ludomaniens klør - at gamble med livet som indsats".

Annonce

Især fra 18 år

Da Marcus Kondrup Nielsen blev 18 år voksede trangen til online-spil. Undervejs høstede han en del gevinster. Han brugte stort set hele sin tilværelse på at lyve sig til at kunne spille på nettet - og han "lånte" penge fra den lokale klubkasse og sin bedste kammerat.

Det, der begyndte harmløst som en lille drengs interesse i at oddse og følge med via tekst-tv i hjemmet i Horsens, skulle vise sig at eskalere med et spilbehov. Det udviklede sig til løgne og bedrag over for venner og familie og var nær ved at ende fatalt ved togskinnerne i Tvingstrup i sommeren 2017.

- På min 18-års fødselsdag opretter jeg de første spilkonti og bruger i løbet af den dag 1000 kroner på spil. Jeg nød det, for det var lidt mere diskret og nemmere end at skulle hen i kiosken, fortæller han.

Som 16-årig yndede Marcus Kondrup Nielsen at cykle ned i den lokale kiosk ved sin bopæl i Horsens, hvor han typisk spillede for 100 kroner ad gangen.

I dag kigger Marcus Kondrup Nielsen tilbage på nogle år, hvor han mister sig selv og beskriver sin omgang med sin familie og venner som "et misbrug, hvor de blev brugt som skakbrikker for at kunne få penge og tid til at spille i smug".

I efteråret 2016 var Marcus Kondrup Nielsen i fuld gang med at vinde 150.000 kroner tilbage, som han i førte omgang havde vundet for efter et stykke tid at tabe dem alle igen.

- Jeg havde ikke pengene til at spille så meget, som jeg ville. Så jeg tog et billede af min kammerats kreditkort og hævede 2500 kroner på det. Det lykkedes mig ad flere omgange at både vinde og tabe beløb på 6000-7000 kroner. Men jeg lykkedes ikke med større beløb end det i den periode, siger Marcus Kondrup Nielsen.

Annonce

Gæld og for stolt

Der blev også lånt penge af en lokal klubkasse, som Marcus Kondrup Nielsen havde oprettet sammen med 65 andre gymnasiestuderende. Planen virkede uigennemskuelig, og Marcus Kondrup Nielsen sørgede løbende for at betale pengene tilbage, så snart der var gevinst.

Alligevel endte det med en gæld på 40.000 kroner til klubben.

- Følelsen af at tabe så mange penge over noget så dumt som onlinespil kan næsten ikke beskrives. Jeg følte ikke, jeg kunne være i mig selv. Jeg havde lyst til at råbe og skrige, fortæller han.

Personligheden ændrede sig gradvist, som månederne gik, fra en rolig og rar ung mand til en aggressiv og kortluntede Marcus Kondrup Nielsen.

Annonce

Opfandt fiktivt job

Skiftet blev bemærket af Marcus Kondrup Nielsens mor, der var begyndt at konfrontere ham med sin markante ændring.

Samtidig var han blevet student og var flyttet hjemmefra. For at få ro til at spille opfandt han overfor sin mor og omgangskreds et fiktivt job.

- Virkeligheden var, at jeg var væk otte timer hver dag, som jeg brugte på at spille et roligt sted - nogle gange kørte jeg ud til en skov.

Annonce

Morfar reddede ham i første omgang

- Jeg blev mere og mere viklet ind i løgnehistorier og et voldsomt pengeforbrug. Da min mor konfronterede mig med, at der var noget galt, planlagde jeg første gang at tage mit eget liv. Det forhindrede et opkald fra min morfar, der ringede og spurgte til mig. Han havde hørt fra andre, at jeg var ude i noget skidt. Den omsorg reddede mig i første omgang.

Reddet er også følelsen af afklarethed. Den bruger Marcus Kondrup Nielsen i dag sætter ord på de konfrontationer, som hans mors skriveblok leverede i store mængder den skelsættende sommeraften i 2017.

- Jeg var blevet for stolt, flov og alt muligt andet og kunne ikke fortælle om mit overforbrug - min ludomani, som jeg først fik øje på alt for sent. Mine selvmordstanker er også ny viden for mine forældre. Det er først nu, jeg er helt igennem og kan tale om tingene fuldt ud, siger Marcus Kondrup Nielsen.

Annonce

Har hjulpet at få sat ord på

Da toget havde passeret den sommeraften i 2017 ved Tvingstrup Station, og Marcus Kondrup Nielsen kom til sig selv igen, kørte han tilbage til sin familie.

- Da jeg kom hjem, var mor faldet lidt i søvn oppe ved min lillebror. Jeg vækkede hende, og så begyndte vi at tale sammen, fortæller han.

I dag er han ude af sit forbrug. Inden det kunne komme dertil, skulle han gennem mange psykolog-samtaler og vedholdende besøg på Center for Ludomani i Aarhus.

Efter han blev afsløret af sin mor, valgte han at flytte hjem. Herfra færdiggjorde han en uddannelse til finansøkonom og har senest haft arbejde hos en lokal ejendomsmægler som marketing-koordinator.

- Nu drømmer jeg om at blive selvstændig marketing-konsulent, og så holder jeg foredrag om min ludomani. - Jeg får meget respons fra spilafhængige og deres pårørende, der søger råd og samtale.

Marcus Kondrup Nielsen

Født 22. april 1997.

Fra Horsens og i dag fortsat bosat i Horsens.​

​2013-2017: Led af ludomani.

2019: Uddannet finansøkonom.

​Fra 2018: Foredragsholder.

Aktuel med selvbiografien: "I ludomaniens klør - at gamble med livet som indsats". Bogen kan købes på spilkvit.dk

- Det hjælper at kunne få sat ord på en mørk periode i mit liv for mig selv og andre, siger Marcus Kondrup Nielsen.

23-årig Marcus Kondrup Nielsen er bogaktuel med bogen "I ludomaniens klør - at gamble med livet som indsats", hvori han fortæller om sin afhængighed, der var tæt på at koste ham livet. Foto: Line Kyed
Marcus Kondrup Nielsen tager af og til ud til det sted, hvor han i 2017 var ved at tage sit eget liv for at minde sig selv om, hvor langt han er kommet i sit nye liv uden spil som en del af hverdagen. I dag har han sluttet fred med den begivenhed, der kunne have end fatalt, men som blev vendepunktet for ham. Foto: Line Kyed


Da toget kom, og jeg skulle til at springe, frøs min krop. Jeg kunne ikke bevæge mig, og da jeg vågende lidt op igen, var toget for længst passeret. Nu er det nok, tænkte jeg.

Marcus Kondrup Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Forfattere sender julehilsner

Annonce