Annonce
Horsens Posten

Få så de fingre fra mobiltelefonen, når du kører bil

Selv om politiet holder øje med folk, der taler i håndholdt mobiltelefon, så er der stadig mange, der ikke kan holde fingrene fra det lille apparat. Arkivfoto: Kim Haugaard

Jeg kunne ikke leve uden min telefon. Det ville i hvert fald blive svært. Jeg forstår næsten ikke, hvordan tilværelsen overhovedet kunne hænge sammen, før vi fik Nokia 3310 eller en Ericsson.

I dag er iPhonen min livline. Min kontakt til omverdenen. Min togbillet. Min nyhedskanal. Jeg bruger den til at betale med. Jeg har mit sundhedskort, mit kørekort og coronapas med mig på telefonen. Og det er også her, jeg tjekker vejrudsigten.

Det er også den, som jeg forsøger at huske at lægge fra mig, når jeg er i godt selskab. Der er ikke noget mere irriterende, end når det ene øje hele tiden søger telefonen. At lytte til og tale med hinanden må aldrig af mode.

Annonce

I hvert fald er det strengt forbudt at fumle med smartphonen, når jeg kører bil uden at være koblet på det håndfrie sæt.

I min omgangskreds diskuterer vi det ofte. De fleste af os er hurtige til at pudse glorien.  Men der er også dem, som erklærer, at de uden at være til fare for trafikken hurtigt kan tjekke en sms - eller sætte et nyt stykke musik på via mobiltelefonen. De er jo alle erfarne og særdeles dygtige chauffører med et godt overblik, lader de forstå. Og så kan de jo føre bevis for, at de aldrig er kørt galt.

Jeg er sikker på, de er ferme bag et rat.

Men hvor ville jeg ønske, at de havde hørt det øredøvende BRAG, som jeg hørte en tidlig morgen i sidste uge. Havde jeg vidst, hvad jeg skulle blive vidne til, havde jeg fisket mobilen op af tasken, optaget en video og afleveret den til de rette myndigheder. Og selvfølgelig delt det på de sociale medier - til skræk og advarsel.

Det var en fredelig morgen på en fredelig vej. Jeg gik på fortovet på vej til togstationen. En kvinde kørte roligt i retningen mod mig med et barn på bagsædet i sin Mercedes. Hun passerede en lille sidevej, og i samme øjeblik kørte en chauffør i en Flextaxa - en minibus - direkte ind i bilens højre side. Gud ske tak og lov sad barnet i venstre side. Og det blev kun til materiel skade.

Jeg kiggede på chaufføren nanosekundet efter sammenstødet -  i den ene hånd havde han en mobiltelefon. Om han lige har skullet facetime sine børn, inden de skulle i skole. Eller tjekke en sms fra sin vognmand, ved jeg ikke Men han havde så afgjort ikke øjnene på trafikken.

Og man må gå ud fra, at han som flex-chauffør hører til kategorien "rutinerede chauffører". Ellers kunne han vel ikke få lov til at køre med de mere sårbare, som har mulighed for at bruge dette tilbud.

Statistikken viser, at hver tredje dødsulykke på vejene skyldes uopmærksomhed.

Skulle vi ikke lave en fælles og folkelig kampagne, som med al tydelighed fortæller, at vi på ingen måde synes, der er meget "smart i en fart" over at bruge øjne og fingre på mobiltelefonen, når man befinder sig bag et rat. Statistikken viser, at hver tredje dødsulykke på vejene skyldes uopmærksomhed.

I øvrigt er det dybt ulovligt. "Førere af køretøjer må under kørsel ikke benytte sig af håndholdte mobiltelefoner", står der i Færdselsloven paragraf 55a. Det er først lovligt, når man har fået installeret et håndfrit sæt og en holder, som mobiltelefon eller tablet kan sidde i. Og stadigvæk har chaufføren pligt til at være opmærksom i trafikken.

Ud over en bøde og et beløb til Offerfonden koster det også et klip i kørekortet, når du bliver taget i at overtræde loven.

På den tyske Autobahn bliver vi mødt med det helt enkle budskab: Finger weg vom Handy! Sværere er det ikke.

Annonce
Annonce
Horsens Posten

De knokler for landets største oplevelses-legetøjsbutik: Nu ligger åbningsdatoen klar

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Kvium og andre kendte kunstnere har doneret værker til auktion på Jørgensens Hotel: Indtægten går til unge hjemløse i Horsens

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Nana kunne gå op ad trappen på sygehuset, 12 uger efter kom hun ud i en kørestol: Livet er stadig godt

Horsens Posten

Ikke et ord om corona - men hold da op, hvor trafikken har fået forstoppelse

Horsens Posten

Nana nød en uge sammen med andre fysisk handicappede: En uge som menneske igen

Horsens Posten

Kendt Horsens-band er tilbage efter 18 års pause: Serverer buffet a la Bono på Posthuset

Horsens Posten

To dages musejagt er forbi: Netto er åbnet igen

Horsens Posten

HH Elite samler penge ind - men det er ikke til dem selv: Når vi går ind i noget som dette, gør vi det 100 procent

Horsens Posten

I weekenden kan du gøre et 'bygge-kup', når der er loppemarked med byggematerialer på genbrugspladsen

Horsens Posten

Mistanke om skadedyr: En lille mus holder Netto lukket på ubestemt tid

Horsens Posten

Smil til fotografen: I denne uge kører en ret genkendelig bil rundt i Horsens

Horsens Posten

Horsens har Jyllands højeste smittetal og laveste andel vaccinerede: Få overblikket over corona-udviklingen i dit sogn her

Horsens Posten

Mere gang i Hestedamsgade: Det skal ikke være en ærindegade, men en væregade - gerne som i Sydeuropa

Horsens Posten

Beder borgerne om hjælp til bedre biodiversitet - men kommunens vilde ambitioner bliver klippet i stykker på Bollerstien

Horsens Posten

Drop-in dåb i Vor Frelsers Kirke

Horsens Posten

Iskageforretning om svigtende sommergæster: - Folk går ikke op i Graven, men heldigvis har vi købt en ko

Horsens Posten

Hund – ellers tak: Men hvorfor bor Viggo så hos os?

Horsens Posten

Pas nu på der ikke går for meget kage i den

Horsens Posten

Ulf Pilgaard og provst er klar med livshistorier og grin til seniorer

Horsens Posten

Lidende Elton John udskyder dele af den farvel-turné, der skal forbi Horsens i 2022

Horsens Posten

Få et indblik i livet som introvert

Horsens Posten

Centerdirektør betænkte sig ikke længe: Selvfølgelig skal vi bakke op om Byens Bedste

Horsens Posten

Se video: Hvad skal 600 kilo tung tyrannosaurus i Bytorv Horsens?

Annonce