Annonce
Horsens Posten

Efter corona-aflysning: Nu har krimimessens bagmænd blod på tanden og lover en messe med 'fuldt knald på'

"Skurkene" bag Krimimessen Horsens, Lida Wengel og Thomas Behrmann, er tilbage i rollen som arrangører af en festival i fuld skala. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Krimimessen blev snigmyrdet af corona få dage før åbningen i 2020. Halvandet år senere nærmer hævnens time sig - i form af en messe med "fuldt knald på".

Horsens: Der blev uhyggeligt stille på kontoret på Horsens Bibliotek, og frustrerede tårer stod på spring, da myndighederne i marts sidste år lukkede Danmark ned.

2020-udgaven af den kendte Horsens Krimimesse, som et hold af passionerede ansatte på biblioteket havde knoklet i månedsvis for at arrangere, blev med ét dramatisk slag offer i den serie af "corona-mord", der pludselig ramte hele landets kulturliv. Kun få dage før den officielle åbning.

Men hvor der dengang var tårer i øjenkrogene, er der nu blod på tanden hos folkene bag den årlige begivenhed.

Annonce

- Vi er tilbage, og vi er så tæt på at være helt oppe i gear igen, som vi overhovedet kan komme: Vi har program over to dage, vi har messeområde, vi har forlagsstande, vi har flere end 150 programpunkter og syv scener. Der er fuldt knald på, siger Lida Wengel, der er programansvarlig for Horsens Krimimesse.

Hun tilstår, at den første aflysning i 2020 ramte dybt.

- Ja, det gjorde den - det gjorde den virkelig. Også fordi vi var kommet så langt, at det var "nu!" Vi skulle sådan set bare åbne dørene, husker hun, inden hendes krimimesse-kollega, Thomas Behrmann skyder ind.

- Og nu er det nu igen.

Får et helt nyt rum

Den genopstandne fejring af spændings- og kriminallitteraturen finder sted 9. og 10. oktober på Fængslet, og selv om kendere kan glæde sig til gensyn med mange af de indslag, der i løbet af de seneste 19 år har givet messen høj status blandt forlag, forfattere og publikum, er der også banebrydende nyt.

For os handler det først og fremmest om, at indholdet nu får samme høje kvalitet, som det plejer at have, og dét har det.

Claus Hagstrøm

Messens centrum plejer at være et gigantisk hvidt telt i den ydre fængselsgård. I år bliver teltet imidlertid ikke pakket ud, for som det første større arrangement med tusindvis af publikummer, skal krimimessen i år trykprøve Fængslets ny kultur- og konferencerum Vestsalen.

Den 1200 kvadratmeter store Vestsalen, der blev indviet 14. september og testet som arena for en del af Horsens Teaterfestival i forrige weekend, bliver nu det centrale omdrejningspunkt for messen.

Annonce

Messe over fangekælderen

Salen kan deles op i sektioner, den kommer til at rumme tre af messens i alt syv scener, og arrangørerne glæder sig. Ikke mindst på grund af den kriminal-roman, Vestsalen udgør i sig selv.

Vestsalen kommer for første gang til at danne en rustik ramme om krimimessen. Arkivfoto: Mads Dalegaard

- Både for forfatterne, forlagene og for publikum er det jo en sindssygt god historie; dét at lige under fødderne på os, dér var fangekælderen faktisk. Fængslet har altid været en enormt fed ramme, men nu får vi i endnu højere grad alt det med, vi gerne vil have; alle historierne omkring os, siger Lida Wengel begejstret, mens biblioteksleder Claus Hagstrøm indskyder, at Vestsalens indergård i 1892 dannede ramme om den sidste henrettelse ved halshugning i Danmark.

- Det er unikt, at man kan afvikle bogfestival sådan et sted, konstaterer han.

Fem krimimesse-oplevelser arrangørerne ikke selv vil gå glip af

Krimimessen Horsens finder sted 9. og 10. oktober på Fængslet. Der er cirka 150 programpunkter at vælge imellem år og dermed flere tilbud til krimifans, end de fleste kan nå at opleve i løbet af messens to dage.

De programansvarlige Lida Wengel og Thomas Behrmann kommer her med fem bud på oplevelser, de ikke selv vil gå glip af:

  • - En af tingene er i hvert fald prisoverrækkelserne. Det Danske Kriminalakademi uddeler deres priser på messen hvert år, og i år går den store pris for bedste udenlandske krimi/spænding-roman til Mick Herron, som har skrevet ”Døde Løver”. Den er megagodt skrevet, og det er fantastisk, at vi kan have ham med, siger Lida Wengel.
  • - Jeg glæder mig også altid til Skurkologerne Dr. Palle og Dr. Michaëlis, fordi det er så sindssygt mærkeligt, når de dykker ned i skurkeverdenen. Det er meget, meget hemmeligt i år, hvad temaet bliver, siger hun.
  • - Jeg vil ikke gå glip af Jesper Ryberg, som er professor og retsfilosof. Han skal fortælle om, hvordan man ved at intervenere i hjernen kan påvirke kriminelle til ikke at begå nye kriminelle handlinger. Det er totalt krimi-nørdet, bidrager Thomas Behrmann.
  • Begge er enige om, at de også skal opleve et sjældent møde mellem stjernerne Sara Blædel og Jussi Adler Olsen, som de har sat sammen på en af messens scener uden at bestemme, hvad forfatterne skal tale om - ud over krimier. - Det er to forfattere med gigantiske fanbaser, og det er måske første gang, de kan opleves sammen, siger Thomas Behrmann, mens Lida Wengel som sidste punkt fremhæver et fokus på tyske krimier - et hidtil uopdyrket land i krimimesse-regi.
  • - Vi får besøg af tre tyske forfattere i år, og det glæder jeg mig til, for jeg synes, der er god grund til at være nysgerrig på den tyske krimi-litteratur, lyder anbefalingen.

Du kan se hele programmet på hjemmesiden www.krimimessen.dk

Hvor mange hoveder, der dukker op, når messen slår portene op, tør arrangørerne dog ikke spå om.

Annonce

Måske påvirket af ketchupeffekt

Folk fra branchen står folk ifølge Claus Hagstrøm klar "som cirkusheste, der har lugtet savsmuld". Duften i publikums næsebor er han mindre sikker på.

- Vi har fået muligheden for at lave en rigtig krimimesse igen med fuldt program og fuldt knald på. Men jeg tror, vi kigger ind i en tid, hvor der vil være en ketchupeffekt i kulturlivet: Det vælter med tilbud, og der er meget folk kan kan gå til. Det vil måske smitte af på vores besøgstal.

- For os handler det først og fremmest om, at indholdet nu får samme høje kvalitet, som det plejer at have, og dét har det. Men om der kommer 7500 gæster, som i rekordåret 2019, eller om det bliver færre, ved vi først, når de to dage er ovre, siger Claus Hagstrøm.

Annonce

Kriminelt kort tid til næste messe

Horsens Krimimesse plejer at finde sted i foråret, og selv om corona-krisen har udskudt messen i år, er der ingen planer om en permanent dato-flytning, fortæller Thomas Behrmann.

Det betyder også, at han og Lida Wengel i praksis jonglerer med to messer for tiden.

- Vi skal både afvikle og udvikle på samme tid. Det er selvfølgelig ret specielt, men vi har fået en ekstra medarbejder med denne gang - det er vi nødt til, for vi får travlt, siger han.

2022-messen finder efter planen sted første weekend i april, og den kommer til at markere 20 år med fejringer af spændingslitteraturen.

Thomas Behrmann og Lida Wengel forsikrer, at den runde fødselsdag vil blive fejret med kriminelt store lys i lagkagen. Men hvilke...? Det plot har publikum til gode.


Annonce
Annonce
Horsens Posten

Vejarbejdet er slut på en af de mest trafikerede veje i Horsens: Fri bane på fire spor

Annonce
Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Loge i Horsens har fået ny ledelse

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Ved du ikke, hvad du skal lave med børnene i efterårsferien? Her er en kæmpe guide til, hvad der sker i Horsens

Horsens Posten

Masser af liv på banen og tilskuerpladserne: Her er vinderne af skolefodboldturneringen 2021

Horsens Posten

Små trekanter skal sprede glæde i gaden - men det trækker ud

Horsens Posten

Så er det nu, Horsens - hvem vil du indstille til Byens Bedste?

Horsens Posten

Hav indflydelse på Horsens' skulpturelle fremtid

Horsens Posten

Horsens mister to skobutikker: Den ene er lukket - den anden er på vej til det

Horsens Posten

Facebook-trold chikanerer Bytorv Horsens - stjæler profilbillede og indhold

Horsens Posten

Klumme: Bare rolig - der er stadig varer på hylden, men måske kan du ikke lige få den kjole, du havde udset dig

Horsens Posten

Så åbner vi for indstillinger til Byens Bedste - brug dette skema

Horsens Posten

Så går vi i luften: Indstil dine favoritter til Byens Bedste 2021

Horsens Posten

Se foredrag i naturvidenskab fra Aarhus Universitet

Horsens Posten

- Når jeg står her, hvor jeg er nu, fatter jeg ikke, hvor tiden er blevet af

Horsens Posten

Horsens' eneste vaccinationscenter er lukket: Nu kan du blive vaccineret blandt Blædel-krimier og kulturkanoner

Horsens Posten

En smadret hånd førte dem sammen: Lotte havde brug for hjælp til administration -  Tanja havde brug for et fleksjob

Horsens Posten

Ugens anbefaling: Et besøg på og langs Horsens Fjord

Horsens Posten

Derfor er kommunalvalg vigtigt - læs om det i Horsens Posten

Horsens Posten

Han er selvstændig med to forretninger - nu åbner Abdul sin tredje og denne gang i Horsens-midtby

Horsens Posten

Nyt takeaway-sted på vej - der er ifølge indehaverne tale om juices, sandwiches og super service

Horsens Posten

Olivias far får fremtidens madtjans på Gasvej: Muligheder og en fed legeplads lokkede

Horsens Posten

- Min oplevelse var, at portvin var sådan noget, der lå i mormors skab - nu kan jeg finde på at købe en flaske til 1000 kroner

Horsens Posten

19-årige Clara og pigespejderne løb med stor pris

Annonce