Annonce
Horsens Posten

Grædefærdig frisør: Falsk positivtest holdt forretningsdøren lukket første uge af genåbningen

Dagen før, de liberale serviceerhverv måtte genåbne 6. april, fik indehaveren af frisørsalon Cut Amok i Nørregade besked om, at hun var testet positiv for coronavirus. Senere test viste, at hun er negativ. Alligevel måtte Kamilla Skov en tur i isolation, som reglerne ved positivtest foreskriver, uagtet at man i mellemtiden er testet negativ. Foto: Line Kyed
Frisør Kamilla Skov har ikke kunnet åbne sin salon Cut Amok i Nørregade første åbningsuge. Op til tirsdagens genåbning blev hun testet positiv for coronavirus. Efterfølgende blev hun testet negativ, men måte stadig ikke åbne, førend reglerne for positivtest udløb i søndags.

Horsens: - Det er så frustrerende. Jeg har grædt mange tårer over det her.

Kamilla Skov fra frisør Cut Amok har siddet i isolation i familiens sommerhus i Pøt.

Påskedag, søndag 4. april, blev hun rutinetestet ved Forum Horsens sammen med sin familie for at være klar til åbning af sin salon fra tirsdag 6. april.

Annonce

Men testen viste sig at være positiv. I hvert fald i første omgang. For Kamilla Skov lod sig tjek-teste igen, og denne gang viste testresultatet, at hun er negativ.

Selvom det hermed er påvist, at frisørindehaveren ikke har corona, har den positive test blokeret for, at hun den første genåbningsuge har kunnet tage imod kunder i sin salon i Nørregade 33. For der skal gå en uge fra man er testet positiv, til man må begive sig ud af isolation igen. Sådan foreskriver de nuværende retningslinjer det ved et positiv testresultat.

Blev kaldt andet navn

I sommerhuset har Kamilla Skov haft rigeligt med tid til at se tilbage på det, hun kalder en kaotisk test-situation.

- Der var så mange mennesker i både den kørende og gående kø den dag, jeg blev testet. Mit sundhedskort blev bippet, inden jeg nåede ind i testteltet, og da jeg endelig kom frem til test blev jeg spurgt, om jeg var Eva, fortæller Kamilla Skov

Hun fortæller, at hun med det samme gjorde opmærksom på, at navnet var forkert, og dernæst oplyste sit fulde navn.

Ved positiv-test

Hvis man bliver testet positiv, skal man straks gå i selvisolation og holde afstand til de personer, man bor sammen med.

Hvis man ikke har haft symptomer, er man smittefri og kan ophæve selvisolationen syv dage efter, man har fået taget testen. Man skal ikke testes igen for at blive erklæret rask.

Den almindelige procedure ved et positivt testresultat er, at man skal gøre følgende: 1. Gå i selvisolation. 2. Vær særligt opmærksom på hygiejne og rengøring. 3. Sørg for opsporing af dine nære kontakter, det vil sige de personer, som man risikerer at have smittet

Hvis man er blevet testet positiv for ny corona-virus, modtager man et brev i sin e-Boks fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Desuden vil man i løbet af 24 timer blive kontaktet af coronaopsporing under Styrelsen for Patientsikkerhed. De vil tilbyde at hjælpe med opsporing af de nære kontakter, det vil sige de personer, som man kan have smittet.

- Min familie og jeg talte efterfølgende om, at det godt nok var en kaotisk omgang. Puha tænkte jeg og grinte.

Der var til gengæld intet grin, da hun dagen efter blev ringet op og fik at vide, hun var testet positiv for corona-virus.

- Nej, nej, nej, tænkte jeg. Det her sker ikke. Kan min test være blevet forvekslet med en anden. Jeg har været i sommerhus med min nærmeste familie, og vi har ikke været i kontakt med andre end hinanden. Når jeg har handlet ind, har det været via Bilka to go. Min salon har været lukket i tre en halv måned, hvor jeg ikke har tjent en rød øre. Og så får jeg den her besked dagen inden, jeg skal genåbne. Det var så ubegribeligt, fortæller Kamilla Skov.

Hun får med det samme en tid til en hastetest i Vejle. Som med den første test er også denne en pcr-test.

- På det tidspunkt er jeg gået i isolation i vores sommerhus og får svar på testen tirsdag morgen 6. april. Den viser, jeg er negativ, siger Kamilla Skov.

Annonce

Rykket 70 tider

Kamilla Skov var på det tidspunkt kommet i tvivl om, hvordan hun nu skulle forholde sig og valgte at ringe til corona-hotline. Her blev hun informeret om, at hun på baggrund af den positive test skulle gå i isolation i syv dage fra den dag, hun var blevet testet.

- Jeg har været stresset over, hvad folk, der har passeret min salon i sidste uge, har tænkt, fortæller Kamilla Skov. Hun hængte en seddel på døren, hvor hun forklarede, at hun har været i nærkontakt med en, der har corona og derfor måtte udsætte åbningen.

- Sedlen på døren var ikke helt korrekt, men jeg orkede ikke at lave en lang forklaring, siger hun.

Kamilla Skov har måttet rykke tider for i alt 70 kunder. Op til avisens deadline forklarede hun, at hun planlagde at tage imod første kunde fra søndag 11. april.

Annonce

Et sjældent tilfælde

Avisen har talt med stationsleder på det lokale testcenter og ledende bioanalytiker på Regionshospitalet Horsens, Tina Arentzen Bjerre. Hun oplyser, at hun blot er bekendt med et lignende tilfælde, sidste år, hvor en borger blev testet falsk positiv.

- Hvad der kan være sket i det her konkrete tilfælde, er jeg ikke klar over. Pcr-test er normalt en sikker test, siger Tina Arentsen Bjerre og henviser til Statens Serum Institut for en mere indgående forklaring på den mulige fejl.

Fra Statens Serum Institut er meldingen umiddelbart, at et tilfælde som Kamilla Skovs falsk positv pcr-test er noget, man sjældent oplever:

- Man kan ikke udelukke, at der er enkelte falsk positive, men det antal ”falsk positive” der eventuelt måtte være, og her betones, at Statens Serum Institut ikke har ikke kendskab til sådanne indtil nu, vurderes at være så lavt, hvis overhovedet tilstede, at det vurderes ikke at have betydning i det samlede billede, siger siger Kristian Bjørn-Hansen fra Statens Serum Institut.

Han understreger, at man betragter selve prøvetagningen som det ”svage” punkt.

- Det er afgørende om prøven tages korrekt, således at tilstedeværende virus i svælget overføres til podepinden, således at dette er til rådighed for den efterfølgende pcr. Et scenarie kan derfor også være, at man ved anden podning ikke har fået tilstrækkeligt med sekret med, og at testen derfor fremstår falsk negativ, siger Kristian Bjørn-Hansen.

Der var så mange mennesker i både den kørende og gående kø den dag, jeg blev testet. Mit sundhedskort blev bippet, inden jeg nåede ind i testteltet, og da jeg endelig kom frem til test blev jeg spurgt, om jeg var Eva.


- Der var så mange mennesker i både den kørende og gående kø den dag, jeg blev testet. Mit sundhedskort blev bippet, inden jeg nåede ind i testteltet, og da jeg endelig kom frem til test blev jeg spurgt, om jeg var Eva.

Kamilla Skov
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Bedsteforældredag på Glud Museum

Annonce