Annonce
Horsens Posten

Her får kasserede ting nyt liv

Der er travlhed ved symaskinerne. Det er fra venstre Elisabeth Nielsen og Gunver Madsen (th). Foto: Søren E. Alwan

En gruppe frivillige arbejder på Kirkens Korshærs kreative værksted og forvandler genbrug til nye, spændende brugsting - unikating, der sælges til fordel for varmestuen. Nu holder værkstedet åbent hus.

Annonce

Horsens: Det giver mening at være her. Det er de omkring 10-15 frivillige på Kirkens Korshærs kreative værksted enige om. Hver mandag formiddag bruger de tre timer på at forvandle genbrug til unikating, som sælges til fordel for varmestuen, som faktisk er beliggende lige under værkstedet.

- Det er så tydeligt, så konkret at se, at der er brug for, at vi hjælper. Det er nogle af ordene, som de frivillige hæfter på deres arbejde på værkstedet.

Hver mandag er der fyldt op af de flittige og iderige frivillige i værkstedet på førstesal over varmestuen. Man kan komme, når man har lyst - det har de fleste hver gang, så der bliver fremstillet mange sjove, kreative og brugbare ting af de frivillige.

Hanne Søholt Foged har startet det kreative værksted hos Kirkens Korshær i Borgergade. Det første halve år for fondsmidler, som gjorde det muligt at starte værkstedet, derefter som ulønnet frivillig. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Alt er genbrugsmaterialer

- Vi laver mange ting her på værkstedet. Vi får materialerne fra vores genbrugsbutikker på Spedalsø og i Løvenørnsgade. Stoffer, garner, skind, læder, broderier - samt materialer, der ikke kan sælges. Det kan vi bruge her på værksteder, forklarer Hanne Søholt Foged, der var med til at starte det kreative værksted for ca. halvandet år siden.

Kirkens Korshær fik fondsmidler, så de kunne ansætte hende et halvt år, mens hun planlagde, udviklede og startede værkstedet i Borgergade 8. Nu er hun frivillig - og dermed ulønnet - lige som alle de andre deltagere på værkstedet.

- Det giver stor mening at være her. Man er med til at hjælpe mange. Og så er det også rart at være her. Vi kan li' hinanden og hinandens selskab, siger frivillig Rikke Søvang. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Win-win

Af garnet strikkes bl.a. sokker, huer og halstørklæder, som foræres til de hjemløse i varmestuen. Derudover bruges de forskellige materialer til alle mulige kreative formål - det er de enkelte frivillige, der selv bestemmer form og farve. Og som en af de frivillige, Sola Hansen, siger:

- Jo flere mennesker, jo flere ideer.

- Det er jo en fantastisk udvikling. Vi bruger noget, der er kasseret. Giver det nyt liv og sælger det til fordel for varmestuen. Vi holder lave priser, som er gennemskuelige. 10, 20, 30 og 40 kr. Et måltid mad i varmestuen koster de hjemløse 20 kr. Køber man en ting til 40 kr. har man således ydet et beløb, der svarer til to måltider for en hjemløs. Det er gennemskueligt og håndgribeligt - og absolut win-win, forklarer Hanne Søholt Foged.

Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Skjorter, sokker og butterfly

Ud over varme beklædningsdele fremstilles mange praktiske, sjove og finurlige ting: Nålepuder, butterfly, punge, brilleetuier, tasker, vinposer, kort og ting til opbevaring.

Lige for tiden er der bl.a. gang i en produktion af kokkeforklæder - der optegnes mønster, der klippes og sys. Forklæderne skal bruges i køkkenet i varmestuen - men måske bliver der produceret så mange, at der også kan blive nogle i overskud - til salg fra værkstedet.

Sola Hansen, der er uddannet maler, står for at forvandle gamle konservesdåser til de fineste, decoupage-dekorerede, sorte dåser med trælåg. Lågene fremstilles af en far til en af de andre frivillige. Gunver Madsen og Elisabeth Nielsen er i fuld gang ved symaskinerne - der sys bl.a. klemmeposer, skjorter og bluser.

Reolerne bugner af stoffer og andre materialer, der kan bruges til unikating på værkstedet. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Gamle broderier får nyt liv

Alt, hvad værkstedets frivillige bruger, er genbrug. Lige for tiden er gamle broderier i høj kurs. Broderede klokkestrenge, duge, puder og andet bliver til smuk detalje i bl.a. bluser, skjorter, tasker og punge.

- Der er jo ingen, der bruger broderier i dag, men de er flotte. Derfor er det en fornøjelse, at de nu får nyt liv, siger Hanne Søholt Foged.

Smukke silkeslips er kommet frem fra fortidens gemmer og bliver her lavet til butterfly. De går som varmt brød, når de frivillige deltager i forskellige markeder. Bl.a. høstmarkedet på Glud Museum, ved julemarkeder og juleudstillinger og ikke mindst ved Skanderborg Festival, hvor de ligeledes deltager med en stand med deres ting.

- På grund af vores princip med, at alt er genbrug, bliver vores ting unika. Og det er der stor interesse for i dag, mener Hanne Søholt Foged.

Elisabeth Nielsen betjener i dag symaskinen og syr bl.a. bluser, skjorter og klemmeposer. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Køber intet

- Vi køber intet nyt. Er vi heldige, får vi stoffer, sytråd, lynlåse, knapper og andet. Det kunne vi være storaftagere af. Men det er ikke altid, at vi har en lynlås ved hånden - så må vi udtænke en anden lukning, smiler hun.

Indretningen af syværkstedet er også sket via genbrug. Netreolerne, der rummer alle stoffer, stammer eksempelvis fra Løvbjerg.

- Vi kan altid bruge materialer. Og lige nu er et af vores største ønsker en gine, så vi kan prøve tøjet på den. Det vil være lettere at se, hvordan tøjet vil passe.

Man kunne også godt være flere frivillige på værkstedet, hvor der arbejdes hver mandag kl. 10-13. Derfor holder de frivillige åbent værksted den første mandag i hver måned, så interesserede kan se, hvordan der arbejdes:

- Alle områder råber på frivillige lige nu. Også os. Det er vigtigt, at man så finder noget, man synes er sjovt og meningsfyldt at beskæftige sig med. Hvor man er med til at løfte en samfundsopgave, i et hyggeligt fællesskab, og hvor man er med til at gøre en forskel, siger Hanne Søholt Foged.

Der er åbent hus i det kreative værksted på førstesal i Borgergade 8 den første mandag i hver måned. Første gang er 4. februar kl. 10-13.

Sola Hansen, der er uddannet maler, fremstiller flotte sortmalede dåser med decoupage - af tomatdåser og andre aflagte beholdere, som hermed får et helt nyt liv. Foto: Søren E. Alwan
For tiden arbejdes der intenst på at sy forklæder til varmestuens køkken. Der skal bruges ca. 15. Måske bliver der stof til også at kunne sy nogle til at sælge fra værkstedet Foto: Søren E. Alwan
Silkeslips fra årtiers glemsel får nyt liv i form af butterfly. Af ét slips kan der blive en stor sløjfe og en lille. "Til far og søn", siger de frivillige. Foto: Søren E. Alwan
Foto: Søren E. Alwan
Foto: Søren E. Alwan
Foto: Søren E. Alwan
Tenna Ansbjerg Jørgensen syr denne dag små ting. Bl.a. fine håndsyede brilleetui. Hun syr også en gang imellem en knap i eller reparerer en lynlås for en hjemløs. "Hvor skal de ellers gå hen", spørger hun. Foto: Søren E. Alwan
Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Vil du med på stadion?

Horsens Posten

Fællessang på Endelave

Horsens Posten

Fem fra politirapporten

Horsens Posten

Loppemarked i Pipkvarteret

Horsens Posten

Fire komikere i ét show

Annonce