Annonce
Horsens Posten

Horsens' nye testcenter åbner: Sådan kommer det til at foregå for bilister og gående

Gående til testcentret skal podes inde i testrummet her. Man går ind ad døren til venstre, og inde i rummet er der fire stationer, hvor man podes fra. Derefter går man ud i den anden ende. Foto: Morten Pape
Bilister får tre kørespor, og gående sluses ind i et lukket testrum. Horsens' nye testcenter for covid-19 åbner torsdag, og Folkebladet giver her et overblik over, hvordan det fungerer.

Horsens: Nu er der kun ét sted i Horsens, hvor man kan blive testet for covid-19.

Torsdag er første åbningsdag for det nye testcenter ved Casa Arena, hvor de såkaldte samfunds- og sundhedsspor bliver samlet under ét, og hvor der både er faciliteter for bilister og for gående.

Åbningen falder sammen med, at smittetallet i Horsens Kommune er det næsthøjeste i landet, og at der er kommet nye, lokale restriktioner på plejecentrene.

Annonce

Indtil nu har regionerne stået for sundhedssporet med et testcenter ved Regionshospitalet Horsens, mens Statens Serum Institut har stået for organisering af samfundssporet og haft først en testbil og siden et permanent telt stående ved Casa Arena.

- Med sammenlægningen bliver det først og fremmest betydeligt mere enkelt for borgere og patienter at booke og få gennemført en test, har oversygeplejerske på Regionshospitalet Horsens Birgitte Bigom tidligere fortalt i en pressemeddelelse.

Kortet her er en vigtig hjælp i forhold til at finde rundt på testcentrets område. Væsentligt at bemærke er indkørslen til drive in-testen, hvor man skal køre langs Casa Arenas sydtribune hen til den store p-plads med de tre test-spor. For gående skal man lægge mærke til, at stien også er ensrettet. Grafik: Regionshospitalet Horsens

Avisen har taget en snak med Tina Arentzen Bjerre, der er ledende bioanalytiker og leder af det nye testcenter, og hun kan bekræfter, at det nu bliver nemmere:

- Det har til tider været turbulent, og vi har haft episoder, hvor folk, der skulle have været forbi Casa Arena, er kørt til regionshospitalet og omvendt. Det bliver godt for borgerne, at det bliver samlet, siger hun.

Man skal køre ind ad indkørslen mellem Casa Arena og Forum Horsens, og så følger man stadionets sydtribune op til de tre overdækkede områder, hvor podningen foregår. Foto: Morten Pape

Her følger nogle af de væsentlige informationer for borgere, der skal testes i det nye center:

Hav styr på tid og mundbind

Mundbind skal man have styr på, inden man som gående ankommer til testcentret. Personalet kan dog udlevere et, hvis man har glemt et. Foto: Morten Pape

For at blive testet for covid-19 i det nye testcenter skal man have bestilt en tid via www.coronaprover.dk, og har man symptomer, skal man først kontakte sin læge.

Den bestilte tid er vigtig at have styr på. Man skal nemlig gerne ankomme så tæt på sin reserverede tid som muligt for, at der ikke opstår lang kø. Det gælder både for gående og bilister.

Fordi man nu samler sundheds- og samfundssporet, vil der komme borgere med og uden symptomer til testcentret på samme tid.

De skal selvfølgelig ikke smitte hinanden, og der er derfor stort fokus fra personalet side på, at alle holder afstand og bruger mundbind.

Anbefalingen fra Region Midtjylland lyder nemlig på, at man bærer mundbind, når man kommer som gående og skal testes. Man skal selv medbringe det, men personalet har også nogle klar til de glemsomme.

- Rummet til de gående er så bredt, at man kan gå forbi dem, der bliver podet, med god afstand. Og der vil stå hjælpere klar, som også kan udlevere mundbind. Der vil heller ikke være nogen dørhåndtag eller andet, man skal røre ved, for at undgå smitte, ligesom vi skilter og opfordrer til at holde afstand, siger Tina Arentzen Bjerre.

Hvis man er i bil

Tre overdækkede områder er klar til de kørende. I hvert spor er der mulighed for at teste folk i to biler ad gangen. Foto: Morten Pape

Drive in-udgaven har hidtil været at finde ved regionshospitalet, men med det nye testcenter skal man sætte gps'en efter Casa Arena, hvis man skal testes for covid-19 fra sin bil.

Det væsentlige er at have styr på, hvor man kører ind og ud, når man skal testes.

På P-pladsen øst for Casa Arena er der lavet tre spor med i alt seks teststationer, hvor man kan holde i sin bil og blive podet stort set ved bare at rulle vinduet ned og stikke tungen ud.

Indkørslen er dog ikke ved selvsamme p-plads. Man skal i stedet dreje ind ad indkørslen længere nede mod Forum Horsens, så man kører op langs Casa Arenas sydtribune. Her vil man så holde i eventuel kø og derfra blive delt ud i de tre spor.

Herefter er der udkørsel fra p-pladsen.

Hvis man er gående

Der er opstillet toiletter, hvis folk i køen bliver trængende. Forhåbningen er dog, at kø så vidt muligt undgås, hvis alle borgere kommer så tæt på deres bestilte tid som muligt. Testrummet for de gående er koblet på det hvide testcenter, og så adskiller man borgere og personale ved, at podningen foregår gennem fire vinduer. Det er kun ved de mindste børn, at personalet kommer ud i rummet for at gøre podningen mere behagelig for børnene. Foto: Morten Pape

Test af gående foregår ved den nye testcenter-bygning på græsplænen foran Casa Arena ud mod Langmarksvej. Her er lavet en ensrettet sti, hvor man skal gå ind i den vestlige ende - her er der også parkeringsområde til cykler.

Fra stien lukkes man ind i selve testrummet, hvor der er fire stationer, man kan podes ved. Testrummet er bygget på selve testcentret, hvorfra man bliver podet af personalet gennem et vindue. På den måde er personale og borgere adskilt for at begrænse smitterisikoen.

Når podningen er klaret, lukkes man ud og fortsætter ad den ensrettede sti ud på fortovet igen.

Særlige forhold for børnene

At blive testet for covid-19 kan være en ubehagelig oplevelse for små børn, og det er personalet særligt opmærksomme på - og specialuddannede til at håndtere. Arkivfoto: Mads Dalegaard

Børn under to år er de eneste, der ikke kan blive testet i det nye center ved Casa Arena. De skal til testcentret i Skejby, hvor der er personale, som er særligt uddannet til at pode små børn. Er man under et halvt år, foregår det på børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital. I begge tilfælde foregår det i øvrigt udelukkende kun via henvisning fra lægen.

For børn fra to år og op er det i det nye testcenter i Horsens, at det foregår. Kommer man som gående med sine børn, vil personalet i nogle tilfælde rykke fra testcentret og ud i testrummet, for at podningen kan foregå trygt og behageligt for barnet

- Vi tager ikke børnene med ind i testcentret, men vi har lavet det sådan, at vi hurtigt kan komme ud til barnet, hvor vi har lavet en løsning, hvor vi har bamser og lidt andet med for at gøre det hyggeligt, siger Tina Arentzen Bjerre.

Et stort testcenter til vinteren

Der skal bruges masser af udstyr, værnemidler og andet for at drive et testcenter, og det står i containere på testcentrets område. Der er også lavet et område til personalet. 30-50 mennesker vil være på arbejde på det nye testcenter. Arkivfoto: Morten Pape

Testcentret er væsentlig større end de primitive pavilloner, der hidtil har stået ved Casa Arena, og hvor gående har kunnet blive testet.

Stationen for de gående er i to etager, hvor podningen foregår i stueniveau, mens der er administration ovenpå.

De tre kørespor fylder pænt på p-pladsen, men her er der også lavet et personaleområde med omklædnings- og kantinefaciliteter. Det hele er bygget af vintersikrede pavilloner. Derudover står der containere med lageropbevaring.

Testcentret har også tre biler til rådighed. En kører dagligt til Skanderborg Sundhedshus, en anden er på standby og kører ud i tilfælde af et større lokalt smitteudbrud, mens den tredje er en ekstra bil for eksempel til personalepodning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce