Annonce
Horsens Posten

Horsens-tegner på museum: Julius' bladtegninger skal fortælle Danmarks-historie

Jens Julius Hansen, som sidste år fyldt 70 år, tegner fortsat for Horsens Folkeblad og andre dagblade. Nu skal et udsnit af tegningerne fra mere end 50 års virke være med til at fortælle historie i et nyt museum på Vestermølle. Arkivfoto: Morten Pape
Et nyt musum på Vestermølle ved Skanderborg vil indrette et galleri med tegninger af Jens Julius Hansen. De satiriske tegninger fra 50 års virke på Horsens Folkeblad skal bidrage til erindring og forståelse af historien.

Skanderborg: Der skal være plads til smil, også - og måske især - når dagsordenen er alvorlig.

Sådan lyder det fra Vestermølle Møllelaug, der nu har planer om at etablere et galleri med et udvalg af de satiriske tegninger, som Jens Julius Hansen, Bryrup, gennem årene har tegnet fra sin stol på Horsens Folkeblad. Tegninger, der er blevet brugt i mange aviser i hele landet.

- I 50 år har Julius’ daglige avistegninger satirisk og humørfyldt, men aldrig ondskabsfuldt, bidraget til historiefortællingen, skriver møllelauget i en pressemeddelelse.

Annonce

Her udtaler Jens Julius Hansen, at han glæder sig over, at der i en historisk fortælling også bliver plads til den kulturhistoriske vinkel, som hans tegninger er del af.

Bidrag til historien

Galleri Julius indrettes i Vestermølles hovedbygning, der i dag benyttes til kursusaktiviteter af Skanderborg Kommune, som har besluttet at flytte disse til fordel for et historisk oplevelsesmuseum, drevet af møllelauget.

Kompetencecenter Skanderborg rykker ud af hovedbygningen med sine kursusaktiviteter til fordel for møllelauget, der på moderne museumssprog vil fortælle om Danmarks udvikling fra 1788 til vor tid. Foto: Vestermølle Møllelaug

Datoen er endnu ikke på plads, men når den 400 kvadratmeter store hovedbygning overdrages, vil Vestermølle Møllelaug i samarbejde med historikere og museumsfolk i nedslag vise Danmarks udvikling fra Stavsbåndets ophævelse i 1788 over blandt andet statsbankerotten i 1813 og indførelse af undervisningspligt til erhvervslivets position i dag som grundlag for velfærdssamfund.

Julius-galleriet vil på god dansk facon komplettere denne museumsopbygning, fastslår møllelaugets formand, Jørgen Lund Christiansen. Bladtegningerne vil bidrage til både erindring og forståelse af den nyere historie, forklarer han.

Julius som trækplaster

Samtidig tror møllelauget på, at de mange avistegninger kan være med til at trække folk fra hele landet til.

På Vestermølle tror vi, at folk fra hele landet vil lægge vejen forbi Vestermølle alene for at besøge Galleri Julius.

Jørgen Lund Christiansen, formand for Vestermølle Møllelaug

- På Vestermølle tror vi, at folk fra hele landet vil lægge vejen forbi Vestermølle alene for at besøge Galleri Julius, siger formanden.

Annonce
Horsens Posten

Coronasmitten fortsætter opad i Horsens og særligt teenagerne er ramt - men gymnasierne er ikke "affolket", og eleverne bliver ikke syge

Annonce
Horsens Posten

Tårnhøje smittetal i Horsens Kommune: I fire sogne har hver 20. indbygger fået covid-19 den seneste uge

Annonce
Horsens Posten

Når man kommer ud på den anden - og bedre - side

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Store skiftedag i vente hos Mr - og nej, der er ikke tale om nyt tøj

Horsens Posten

Coronasmitten buldrer afsted i Horsens: Over 500 smittede det seneste døgn

Horsens Posten

Vinderne i DM i standup er netop fundet - kender du dem?

Horsens Posten

50 fremvisninger på en måned - nu er lille fritidshus på Elbæk Skovvej solgt

Horsens Posten

Graven skal ændres fra ærgerlig til attraktiv: Nu er første skridt på vejen vedtaget - og det kommer fra en uventet kant

Horsens Posten

Gravkøerne kører, men nye boliger i "den engelske gade" bliver forsinket - formentlig et års tid

Horsens Posten

Oh no, bæredygtighed

Horsens Posten

Kvinde fra Horsens købte et ekstra skrabespil og vandt 300.000 kroner

Horsens Posten

Byens Bedste bliver fejret fredag den 11. marts - det sker på Fængslet

Horsens Posten

Han har tjent sin første løn i ni år: At have et job betyder mere end penge

Horsens Posten

Læs her hvorfor: 29-årig med akademisk uddannelse er ny butikschef hos Kaiser Sport & Ortopædi i Horsens

Horsens Posten

Kom med indenfor - de planlægger åbning til marts og er i fuld gang med at gøre tidligere Hekkenfeldt til et nyt gå i byen-sted

Annonce