Horsens: Lone Marie Christensen, 36 år, fik sin sclerose-diagnose, da hun var 25 år gammel.
- Jeg blev faktisk glad. Vished er bedre end uvished. Jeg forstod, hvorfor jeg havde det, som jeg havde.
Men der skal falde mange flere brikker på plads, før sclerose-gåden er løst. Derfor har hun som medlem af Scleroseforeningens bestyrelse i Horsens, Hedensted, Odder og Samsø, meldt sig til at stå for You Go Horsens, hvor alle indsamlede midler går til forskning i sygdommen.
- Det foregår 1. maj kl. 10 med afgang fra rådhuset i Horsens, og borgmesteren har i sin travle 1. maj-kalender fundet tid til at sende deltagerne afsted, fortæller hun, der fik sin diagnose efter, at hun havde fået en betændelse i synsnerven i venstre øje.
Betændelsen gjorde hende midlertidigt blind på øjet. På et tidspunkt fik hun også en lammelse, som betød, at hun ikke kunne mærke noget fra det nederste af bh-kanten og resten af kroppen.
- Jeg gik som om, jeg havde en pind i øret, og jeg er da også blevet stoppet flere gange af folk, som har spurgt, om jeg er fuld. Det var ikke rart, siger hun.
Gå en tur 1. maj og støt forskning i sclerose
- Gå en tur 1. maj til fordel for dem, der har sclerose tæt inde på livet.
- I Horsens sender borgmester Peter Sørensen deltagerne af sted fra Horsens Rådhus kl. 10, men du kan også vælge et andet tidspunkt og en rute, som passer dig bedst.
- Turen går forbi Meny, der byder på en forfriskning, og retur til rådhuset.
- Du tilmelder dig You Go Horsens på www.scleroseforeningen.dk/you-go. Der er to startpakker. En til 100 kroner, hvor du selv skal printe diplom. Og en til 200 kroner, hvor du får rygsæk, drikkedunk og balloner. Seneste tilmelding er 30. april.
- Pengene går ubeskåret til forskning i sclerose.
- 17.747 er diagnosticeret med sclerose i Danmark.
Mange diagnoser
Der havde været mange bud på årsager til, at hendes krop ikke ville makke ret. Blandt andet virus på balancenerven og borrelia-infektion.
Og selv om hun fik sin diagnose lidt pludseligt, var det godt at få den. Lægen sagde nemlig til hende "du ved godt, at du har sclerose, og nu skal vi have fundet noget medicin". Men nej, det vidste hun ikke, men hun fik sin medicin og besluttede sig for, at hun ville klare sig selv så vidt muligt.
Hun gennemførte 9. og 10. klasse med topkarakterer efter at have opgivet det som ung. For meget fravær betød siden, at hun ikke fik lov til at gennemføre hf.
I dag arbejder hun som bartender i et 20 timers fleksjob hos Hotel Opus. Hun har også arbejdet hos på Long John og andre værtshuse.
Klarer job og familieliv
Hun sørger for at gå mindst 10.000 skridt om dagen. Alene 7000 skridt kommer der på tælleren, når hun følger sin femårige datter til og fra børnehave i Horsens.
- Vi ved, at motion er godt.
Hun har også kastet sig over det frivillige bestyrelsesarbejde i Scleroseforeningens lokalafdeling.
I Horsens, som hun er flyttet til fra Esbjerg, har hun fundet kærligheden.
- Jeg mødte min kæreste hen over disken hos Spar på Smedetorvet, smiler hun.
Der er sat dato for bryllup i 2023. De deler både glæden ved familielivet med hans to døtre og hendes ene. Men også fornøjelsen ved at have fugle. Han har en nymfeparakit, hun to papegøjer. Hun har ellers været hestepige, siden hun var tre år gammel, men ridning er for en stund lagt på hylden.
Vigtigt at få knækket sygdommen
Selv om hun har multipel attakvis sclerose, kan hun det meste. Hun bliver selvfølgelig træt. Livet igennem har hun haft besvær med at koncentrere sig, men hun har til gengæld den evne, at når hun først har lært noget, så glemmer hun det ikke igen.
- Det kommer mig til gavn i mit job, siger hun, der er taknemmelig for, at hendes arbejdsgiver er forstående og har givet hende den nødvendige oplæring.
Nu håber hun, at rigtig mange vil melde sig til You Go-arrangementet. Hun har planlagt ruten, så alle kan være med.
- Det er vigtigt, at vi knækket denne sygdom, som hun siger.