Annonce
Horsens Posten

Huset er på 31 kvadratmeter, der er hverken vand eller el - men køberne står i kø

Ejendomsmægler Danny Brok Hedegaard har fået et helt særligt emne til salg. Der er hverken toilet, el eller vand, og det gamle træhus byder på blot 31 kvadratmeter, men interessen har været overvældende stor. Det er nemlig et af de såkaldte Elbæk-huse, som har en enestående beliggenhed og historie. Foto: Marianne Husted
Det sker sjældent, men lige nu er et af de såkaldte Elbæk-huse til salg. Selv om der hverken er el, varme eller moderne toilet og bad, er efterspørgslen så stor, at det er kommet i budrunde.

Horsens: En overvældende interesse for et lille grønt fritidshus på 31 kvadratmeter på Elbækskovvej har overrumplet både ejendomsmægler og sælger.

Til-salg-skiltet var knap banket i jorden på stien ud for nummer 17, da interesserede købere begyndte at melde sig. På blot to dage kom der 15 seriøse henvendelser.

Og til ejendomsmæglerfirmaet John Frandsens åbenthus-arrangement sidste søndag, da regnen stod ned i stænger og temperaturen var tæt på nul, tilmeldte hele 11 interesserede sig for at se på det gamle træhus, hvor der hverken er indlagt el eller vand, og hvor toiletbesøg skal foregå i et das ved siden af huset.

Annonce

Et stykke kulturhistorie

Men det er ikke et hvilket som helst hus. Det er et af de 26 Elbæk-huse, der ligger mindre end et stenkast fra Horsens Fjord. Horsens Kommune gav i 1920'erne havnearbejdere tilladelse til at opføre husene på den fortrinsvist kommunalt ejede grund.

De slæbte byggematerialer med fra havnen, lyder historien, og fik bygget de små huse med den enestående udsigt og naturskønne beliggenhed. I dag bliver husene, som har status af kolonihavehuse, betegnet som et stykke horsensiansk kulturhistorie.

Det dufter af svundne tider med petroleumslampe, primitivt liv - og masser af hygge og ro. Foto: Marianne Husted

- Det er meget sjældent, at sådan et hus kommer til salg, fortæller ejendomsmægler Danny Brok Hedegaard, daglig leder af John Frandsen i Horsens.

Det har også været svært at sætte en salgspris, men den er endt på 650.000 kroner, og på grund af den overvældende efterspørgsel ryger huset nu i budrunde.

Annonce

I familiens eje siden 1957

Huset har været i Peter Bartholdys families eje siden 1957. Hans svigerforældre købte det, og hver sommer rykkede familien ud af deres lille lejlighed inde i Horsens og  boede i fritidshuset i to-tre måneder

- Her havde de et frirum, hvor de kunne nyde friluftslivet fortæller han, der bor i Odder.

Peter Bartholdy og hans ekskone, som han ejer huset sammen med, har erkendt, at de ikke længere får brugt det lille hus.

- Børnene har ikke lyst til at overtage huset. Det er nok for primitivt for dem, erkender han, der troede, han selv ville få masser af tid til at nyde huset og området, når han gik på pension.

- Jeg har indset, at jeg hellere vil spille violin end reparere på huset, siger han, der blandt sine mange interesser også er engageret i biavlerforeningen.

Tidligere brugte han en uge eller to om sommeren sammen med sin søn derude. Men sønnens interesse forsvandt, da han blev teenager, og så blev det ikke længere til så meget.

Det gamle gaskomfur sikrer, at der også kan laves mad i det lille fritidshus. Foto: Marianne Husted

Men huset står, som det har set ud i mange år. Også inventaret er det samme. Interiøret kunne  nærmest indgå i en museumsudstilling om, hvordan fritidshuse blev indrettet for år tilbage.

Annonce

Satte selv opslag op

I første omgang satte Peter Bartholdy selv et lille opslag op om, at huset var til salg. Det gav nogle få henvendelser.

- Men jeg må indrømme, at da ejendomsmægleren satte skiltet op, gik det stærkt. Det er kommet helt bag på mig.

Elbækhusene

  • 26 små fritidshuse blev opført i 1920'erne og 1930'erne helt ned til Horsens Fjord og tæt på Elbæk Skov.
  • Nogle havnearbejdere fik lov til at opføre nogle mindre strandhuse og skure af Horsens Kommune.
  • Størstedelen af husene er bygget på kommunal grund, mens fem er bygget på privatjord, der tilhører Stensballegård og et stiareal, der tilhører Naturstyrelsen.
  • De såkaldte Elbækhuse er udpeget til kulturmiljø. De betegnes som et stykke af Horsens' lokalhistorie, der fortæller om fritidskulturen i begyndelsen af 1900-tallet, hvor horsensianere kunne tage ud og nyde vandet og naturen. Det betyder, at der ikke må ændres på områdets karakter med blandt andet selvgroethed.
  • Det betyder også, at der eksempelvis ikke kan indlægges vand eller kloakeres, mens det for to år siden blev tilladt ejerne at forsyne deres huse med strøm.
  • Planen er at få opført et fælleshus med toilet, køkken og bad.
  • I sommeren 2017  blev der lavet en lokalplan for kolonien, som tydeligt siger, at der ikke må opføres nye bygninger, opstilles campingvogne, sættes hegn op eller ændres på terrænnet.

Han kan en sjov historie om huset. I 1930'erne var der en familie, som ejede det - vist nok et par brødre, og de blev så uenige om, hvordan de skulle deles om huset, at de helt bogstaveligt endte med at skille huset ad i to. Et andet sted i kolonihaveområdet ligger i dag et hus, som har vinduer magen til huset i nummer 17.  Peter Bartholdy har da også fået fortalt, at det var her, det halve nedrevne hus blev genopført.

Annonce

Passer ind i genbrugstanken

Interesserede købere bliver ved med at melde sig, kan ejendomsmægleren fortælle. Det er både lokale, som gerne vil bruge det som et fristed. Men der har også være interesserede købere fra Odder og Aarhus.

Der er ikke - og der må ikke - kloakeres i det lille kolonihavehus-område, og derfor er der naturligvis et lille skur med das i tilknytning til huset. Foto: Marianne Husted

- Det er folk, som værdsætter beliggenheden. Og så passer det jo lige ind i genbrugstanken, da huset er opført af genbrugsmaterialer, siger ejendomsmægleren, der er meget begejstret for at have fået muligheden for at sælge nummer 17.

Han fortsætter, at det falder godt i tråd med livsstilen med at være ude i naturen. Ifølge brandmyndighederne må man ikke overnatte i huset. Derfor ville huset passe godt til folk, som bor inde i byen og i dagtimerne kan tage ud og nyde områdets helt specielle atmosfære.

Annonce

El er tilladt, men der må ikke kloakeres

Der er tilladelse til at lægge strøm i huset, og ifølge naboerne vil det koste 20-30.000 kroner at få elektrisk lys, strøm til computeren og elvarme. Men der må ikke kloakeres i området, og der må heller ikke lægges vand ind. Til gengæld er der planer om et fælleshus med køkken, bad og toiletter.

Døren blev åbnet mange gange, da der sidste søndag var åbent hus hos nr. 17 på Elbækskovvej. Hele 11 valgte at bruge en kold og regnvåd dag på at se på dette lille fritidshus. Foto: Marianne Husted

7. januar bliver kuverterne åbnet, og det bliver afgjort, hvem der får huset, som har været ejet af den samme familie i snart 65 år.


Annonce
Horsens Posten

Coronasmitten fortsætter opad i Horsens og særligt teenagerne er ramt - men gymnasierne er ikke "affolket", og eleverne bliver ikke syge

Annonce
Horsens Posten

Tårnhøje smittetal i Horsens Kommune: I fire sogne har hver 20. indbygger fået covid-19 den seneste uge

Annonce
Horsens Posten

Når man kommer ud på den anden - og bedre - side

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Store skiftedag i vente hos Mr - og nej, der er ikke tale om nyt tøj

Horsens Posten

Coronasmitten buldrer afsted i Horsens: Over 500 smittede det seneste døgn

Horsens Posten

Vinderne i DM i standup er netop fundet - kender du dem?

Horsens Posten

50 fremvisninger på en måned - nu er lille fritidshus på Elbæk Skovvej solgt

Horsens Posten

Graven skal ændres fra ærgerlig til attraktiv: Nu er første skridt på vejen vedtaget - og det kommer fra en uventet kant

Horsens Posten

Gravkøerne kører, men nye boliger i "den engelske gade" bliver forsinket - formentlig et års tid

Horsens Posten

Oh no, bæredygtighed

Horsens Posten

Kvinde fra Horsens købte et ekstra skrabespil og vandt 300.000 kroner

Horsens Posten

Byens Bedste bliver fejret fredag den 11. marts - det sker på Fængslet

Horsens Posten

Han har tjent sin første løn i ni år: At have et job betyder mere end penge

Horsens Posten

Læs her hvorfor: 29-årig med akademisk uddannelse er ny butikschef hos Kaiser Sport & Ortopædi i Horsens

Horsens Posten

Kom med indenfor - de planlægger åbning til marts og er i fuld gang med at gøre tidligere Hekkenfeldt til et nyt gå i byen-sted

Annonce