Annonce
Horsens Posten

Hvor er det godt med noget, der rager op

Marianne Husted
Annonce

Hvis man var udvandret til Sydamerika for 30-40 år siden og lige nu var tilbage i Danmark for første gang, ville nok selv de mest trætte øjenlåg løfte sig, mens man udbrød: "Hold da op, hvor er der sket meget i Horsens".

Det vil udvandrere gøre, uanset om fødebyen hedder Horsens, Aarhus, Vejle eller noget fjerde. Vi befinder os i byggekranernes årti, og selv efter få måneders fravær fra hjembyen vil man opdage, at den har ændret sig.

Nogle steder bøjer man nakken bagover og siger "Nøj". Et kedeligt industriareal med forfaldne bygninger er forvandlet til spændende boligområde med grønne områder, bassiner og flot udsigt. Der er tænkt på anderledes vinkler, måske organiske former og imponerende glaspartier.

Der er et byggeri i Horsens, jeg vil rose, selv om jeg endnu ikke rigtigt kan forestille mig, hvordan det kommer til at se ud. Men hvor er det godt tænkt.

Andre steder tænker man: "Hvem har dog givet tilladelse til det". Mere af det samme kedsommelige firkantede byggeri. Sommetider synes nyt lejlighedsbyggeri at være placeret så tæt, at man nærmest må aftale med genboen overfor, hvornår man slår vinduet op for at lufte ud. Der er ikke plads til, at man gør det samtidigt.

Selvfølgelig vil det altid føre til diskussion, når byernes udtryk ændrer sig markant, og høje byggerier skyder op. Sådan skal det være. Selvfølgelig har man lov til at have en mening om, hvordan ens by udvikler sig. Og hvis indvendingen har vægt og relevans, må man også forvente, der bliver lyttet til den, inden beslutningstagerne bestemmer sig for næste "første spadestik".

Men der er et byggeri i Horsens, jeg vil rose nærmest ubeset. Endnu kan jeg ikke rigtigt forestille mig, hvordan det kommer til at se ud, når det er helt færdigt. I de seneste måneder har jeg dog fulgt de store bygninger skyde op ved banegården, hvor slagteriet lå i gamle dage.

Hvor er det godt tænkt at samle VIA Horsens' videregående uddannelser til ingeniører, sygeplejersker og pædagoger, campus og bygge innovationshøjhus tæt på tog og busser - og med blot få minutters gang til den indre by.

En spændende by er en levende by, og der er nu en gang ikke nogen som unge mennesker, der kan forvandle en træt provinsby til et vibrerende bymiljø, som man har lyst til at opholde sig i - også efter butikkernes lukketid.

At det gamle posthus så også bliver indrettet til streetfood med ti madboder er en stor ekstragevinst for området. Der er måske gået en lille smule inflation i streetfood-konceptet, men bliver det grebet rigtigt an, kan det bliver et fortræffeligt samlingspunkt.

Det vil sige, at folkene bag skal tænke på mere end mad. At for eksempel pensionist-klubben kan starte sin formiddags-vandretur med en kop kaffe på stedet. At mødregrupper er velkomne til at sætte hinanden stævne til frokost i forvisning om, at børn ikke er i vejen. Tværtimod bør legehjørner være en del af indretningen. Og at unge kan udfordres om aftenen med quizzer om alt fra almen viden til sport og musik - eller sætte sig til rette med et brætspil. Og at der måske bliver oplevelser at komme efter i weekenderne - lige fra musik til portvinssmagning.

Det bliver spændende at følge den nye uddannelses-bydel og det miljø, den vil skabe. Mon ikke den vil rage så meget op, at endnu flere vil tage turen til Horsens?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens Posten

Næste sæson er på plads: Seniorteatret præsenterer forbudte sange, velkendte kunstnere og et knald af en nytårskoncert

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce