Annonce
Horsens Posten

Hvorfor København, når man kan læse i Horsens?

Nyt ungekulturhus på vej på Madevej i Horsens. Illustration: Skala Arkitekter

I dag vælger unge ikke studie. De vælger studieby, hørte jeg en ekspert sige i radioen med bekymring i stemmen.

Udtalelsen faldt, da det i sidste uge kom frem, at en række uddannelser inden for sundhedsområdet bliver placeret uden for de store byer. Underforstået, at det vil blive meget vanskeligt at få unge til at vælge Skjern, Næstved og de mange andre byer, der nu får en slags egnsudviklingsstøtte i form af nye uddannelser.

Jeg skal være den sidste til at bebrejde, at unge søger nye græsgange i storbyerne, når de har tilbragt de første 18-20 år af deres liv hjemme hos forældrene i Aale, Søvind - eller hvor de nu er vokset op.

Annonce

Jeg har selv haft min barndom og ungdom i en mindre landsby. Bedre sted at være barn kunne jeg næppe forestille mig. Men som ung kunne det være ret irriterende, at man skulle med rutebilen for at komme ind til det pulserende ungdomsliv i nærmeste by, og sidste afgang tilbage var kl. 23.15. I dag er der sket væsentlige forbedringer, i hvert fald set med de unges øjne. Ikke med busafgange, men med forældrene, som tager det som en selvfølge, at de natten til lørdag og søndag skal stå til rådighed som taxachauffører.

Selvfølgelig trækker Aarhus og København - og også Odense og Aalborg - med caféliv, spillesteder og en masse andre unge, som folder vingerne ud i storbyen og ser, om de kan bære. Det ville nærmest være bekymrende, hvis unge ikke søgte uden for kommunegrænsen, når de skal uddanne sig. Det giver nu en gang noget ekstra på udviklingskontoen, når man bevæger sig uden for den hjemlige andedam.

På den anden side behøver det ikke altid at være til de store universitetsbyer. Det kunne også være til de knap så store byer, hvor unge studerende vil blive modtaget med åbne arme.

Jeg er overbevist om, at unge vil finde mindst lige så meget studiemiljø i Horsens som i for eksempel Odense. Jeg kender til flere unge, som ikke har oplevet meget andet end  det kollegielivet på H.C. Ørstedkollegiet og universitetet, som ligger flere kilometer fra centrum.

Studiebyen Horsens er nemlig slet ikke så ringe endda. Sådan sagt på jævnt jysk.

Faktisk har kommunen været så forudseende at lægge en god grobund for et spirende studiemiljø. Et nyt campus er skabt tæt på banegården. Et kulturhus med café og spillested er undervejs, og rundt om hjørnet findes streetfood, brætspilscafé og alle mulige andre mødesteder, som hører et ungdomsliv til. Og koncerter er stærkt på vej til at blive vækket af  corona-søvnen.

Det er den gode historie, som skal bringe unge studerende her til byen. Som en ekstra bonus kan de unge få en studiebolig til rimelige penge frem for at skulle betale 6000 kroner om måneden for et mindre værelse på Nørrebro i København.

Med den rette markedsføring kunne studiebyer som Horsens ligefrem blive et hit. Hvorfor flytte fra Herning, Haderslev eller Hillerød til København eller Aarhus, når man kan slå sig ned i et trygt, levende og overskueligt studiemiljø i Horsens?

Så til lykke til Horsens - og til lykke til de unge med, at der ser ud til at blive oprettet endnu en uddannelse i Horsens. Om få år vil det også være muligt at uddanne sit til fysioterapeut her i byen.

Og kære unge - vælger I at læse videre i København eller et andet sted, ja så er det helt okay. Det er jeres liv. Det kunne jo være, at der til gengæld var unge københavnere, århusianere eller fynboer, som fandt vej til et af studierne i Horsens.


Det er den gode historie, som skal bringe unge studerende her til byen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Lærte at flette af købmanden på Endelave:  Nu har Lene demonstreret fletteteknik i mange lande

Annonce