Annonce
Horsens Posten

- Jazz og kaffe kan noget særligt

Jazz og kaffe strømmer i blodet på Martin Egholm.Foto: Søren E. Alwan

Manden bag den kommende Festival de Jazz 24. februar og kaffebaren La Vie i Thonbogade, Martin Egholm, tumlede med modløshed, efter han i 2016 vendte tilbage til sin fødeby Horsens. Det var et hårdt gensyn, men som han i dag har fået vendt med kaffe og jazz.

Horsens: Kaffe, menneskelige relationer på kryds og tværs, kærlighed - og jazz. Det er den korte version af de strømninger, der bor inde i 27-årige Martin Egholm.

I juni 2016 åbnede han kaffebaren La Vie i Thonbogade - og 24. februar søsætter han jazz-festivalen Festival de Jazz, der finder sted i såvel Håndværkerforeningen som på hans egen kaffebar.

- Jeg har altid været vild med det æstetiske. Det smukke i livet og det samspil, der kan opstå, når mennesker mødes over noget, de holder af. Her fungerer både kaffe og jazz som et element, der kan få mennesker til at mødes om noget fælles på kryds og tværs af personligheder, siger Martin Egholm.

Fra han var ganske lille, er han af sin mor blevet gjort opmærksom på livets smukke sider, forklarer han.

- Det smukke findes i mange ting. Når mennesker mødes, blomster springer ud, og når radioen slår toner an og planter en stemning. Det er æstetik, når det er bedst, og det har jeg lært fra barnsben, forklarer Martin Egholm i en nærmest filosoferende sindsstemning. Han sætter sig ned på en fletstol i sin lille kaffebar, hvor et gennemgående fransk islæt gør sig gældende, med jazz susende ud af højtalerne.

Jeg er ikke kaffenørd. Det er snarere den verden omkring kaffen, der interesserer mig - præcist som jazz binder mennesker sammen på kryds og tværs.

Martin Egholm
Kaffebaren La Vie danner sammen med Håndværkerforeningen rammen om den kommende Festival de Jazz 24. februar. Indehaver af kaffebaren, 27-årig Martin Egholm er drivkraften bag festivalen. Foto: Søren E. Alwan

To år i staden

Martin Egholm er opvokset i Horsens. Men at han skulle have sin daglige gang i byen, har ikke førend for et år siden været en fast del af fremtidsplanerne.

- Jeg flyttede for tre år siden til København med min hustru Christina. Her skulle vi bo, og her var der virkelig gang i tingene, fortæller han.

Martin Egholm har en handelseksamen og blev i 2015 ansat som sælger i et større firma i København, der blandt andet handlede med ejendomsinvesteringer.

- Det gik bare derudaf og var jo egentligt ikke særligt æstetisk i sin udformning.

Og så alligevel, siger han og holder en kortere tænkepause.

- Se, det handler mange gange om at finde ind til det autentiske - menneskene bag succeser og regneark og måden, de gør sig forståelige på som individer og ledere. De pointer var jeg med til at videreformidle, da jeg sideløbende med mit arbejde var med til at løbe et lederakademi på Copenhagen School of Business i gang sammen med et par gode bekendte.

- Personligt fik jeg to gode år i hovedstaden, hvor jeg svøbt i travlhed også lærte vigtigheden af at favne de mennesker, der betyder noget for mig. Livet blev levet i overhalingsbanen de år, og fritiden brugt på ren nydelse i det ældste jazzhus i indre by, La Fontaine - skønt, siger Martin Egholm.

Der er æstetisk og filosofi i kroppen på Martin Egholm, der beskriver sin hjemkomst fra København til Horsens som et slag og en af de hårdere personlige kampe, men som er landet for nu med kaffebaren og jazzens verden. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Mod en mur

Knapt et par år inde i Københavner-livet gik Martin Egholm daværende arbejdsplads konkurs. Derfra åbnede der sig gennem en kammerat et job som kørende kaffesælger rundt i byens gader.

- Jeg tænkte, hvorfor ikke. Jeg har tidligere rejst rundt i Europa og boet i Paris på Montmartre, hvor jeg optrådte i gaderne med trylleri med kort. Så livet på gaden var ikke afskrækkende for mig, siger Martin Egholm.

Han forklarer, at det var i den periode, at frøet blev sået til det, der siden skulle udvikle sig til en kaffebar med jazz.

- Det er hele setuppet om kaffens verden, der vakte noget i mig - en nydelse, der kan samle mennesker og bringe god stemning med sig - og det var foreneligt med min hobby, jazzen.

- Men jeg skulle jo videre - og det samme skulle min hustru, der på det tidspunkt var studerende. Så vi besluttede lidt spontant at tage tilbage til Horsens, siger han.

Hemme i fødebyen møder han dog det, han betegner som muren.

- Jeg kom fra det her pulserende liv, hvor der var en kæmpe mangfoldighed og, hvor jeg kunne finde mennesker at ræsonnere i. Pludselig følte jeg mig og min følsomme og filosoferende tilgang til livet helt forkert. Jeg blev angst og deprimeret og søgte hjælp.

Jazz og kaffe kan det samme - samle mennesker på tværs af personligheder og status. I sin kaffebar i Thonbogade har Martin Egholm skabt sit eget rum til netop at nyde livet med kaffe- og jazz som omdrejningspunkt, fortæller han. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Udsprang af mørket

Men midt i en mørk tid begyndte det æstetiske og dermed håbet på en ny begyndelse atter at blomstre for Martin Egholm. Idéen om at etablere en lille kaffebar med jazz og fransk stemning bliver født ud fra en lyst til at skabe et rum for det, han netop selv manglede i byen.

Siden har iværksætteriet udviklet sig, og i dag er endnu et ønske for fremtiden ved at blive til - over for caféen i hus nummer 9.

- Huset er til salg, og jeg vil gerne købe det og indrette et lille hotel med fem værelser. I dag bor der den rareste, ældre dame, der kommer med blomster til bordene og låner mig strygejern, når cafédugene skal stryges. Den kærlige ånd skal leve videre, når hun forlader stedet. Når gæsterne står op om morgenen skal de kunne komme herover og få deres morgenmad. Og håbet er også at få caféens baggård lagt til La Vie, fortæller Martin Egholm

Han har i dag tre medhjælpere i caféen, og det er tiltrængt, siger han.

- Jeg trænger til at være mere for min hustru. For mig er kærligheden størst - og min passion for jazz og kaffebaren er den her gave, der gør mig opmærksom på, at der er plads til os alle her i livet - også til sådan nogle som mig, der mærker efter en ekstra gang.

En passion for Frankrig - Paris af den større slags var med i indretningen, da La Vie blev til med åbning i juni sidste år. Martin Egholm har i dag tre medhjælpere på den dansk-franske kaffe- og jazzcafé i Thonbogade. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Fra kl. 15

Festival de Jazz 24. februar med en række udvalgte jazz-musikere, duo- og quartet-arrangementer, går i gang kl. 15 på La Vie og fortsætter kl. 18.30 i Håndværkerforeningen i Allegade fra kl. 18.30.

Der er entré til arrangementet. Billetter kan købes på La Vie.

La Vie har for Martin Egholm været en vej hen til at finde sig selv på ny som borger i Horsens. Foto: Søren E. Alwan
Festival de Jazz holdes 24. februar på La Vie og i Håndværkerforeningen. Det bliver en dag med et bredt spektrum af jazz, siger Martin Egholm. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Horsens Posten

Ikke et ord om corona - men hold da op, hvor trafikken har fået forstoppelse

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Nana nød en uge sammen med andre fysisk handicappede: En uge som menneske igen

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Nana kunne gå op ad trappen på sygehuset, 12 uger efter kom hun ud i en kørestol: Livet er stadig godt

Horsens Posten

To dages musejagt er forbi: Netto er åbnet igen

Horsens Posten

I weekenden kan du gøre et 'bygge-kup', når der er loppemarked med byggematerialer på genbrugspladsen

Horsens Posten

HH Elite samler penge ind - men det er ikke til dem selv: Når vi går ind i noget som dette, gør vi det 100 procent

Horsens Posten

Mistanke om skadedyr: En lille mus holder Netto lukket på ubestemt tid

Horsens Posten

Smil til fotografen: I denne uge kører en ret genkendelig bil rundt i Horsens

Horsens Posten

Horsens har Jyllands højeste smittetal og laveste andel vaccinerede: Få overblikket over corona-udviklingen i dit sogn her

Horsens Posten

Mere gang i Hestedamsgade: Det skal ikke være en ærindegade, men en væregade - gerne som i Sydeuropa

Horsens Posten

Beder borgerne om hjælp til bedre biodiversitet - men kommunens vilde ambitioner bliver klippet i stykker på Bollerstien

Horsens Posten

Drop-in dåb i Vor Frelsers Kirke

Horsens Posten

Hund – ellers tak: Men hvorfor bor Viggo så hos os?

Horsens Posten

Iskageforretning om svigtende sommergæster: - Folk går ikke op i Graven, men heldigvis har vi købt en ko

Horsens Posten

Ulf Pilgaard og provst er klar med livshistorier og grin til seniorer

Horsens Posten

Pas nu på der ikke går for meget kage i den

Horsens Posten

Lidende Elton John udskyder dele af den farvel-turné, der skal forbi Horsens i 2022

Horsens Posten

Se video: Hvad skal 600 kilo tung tyrannosaurus i Bytorv Horsens?

Horsens Posten

Få et indblik i livet som introvert

Horsens Posten

Hos Stechers skal man kunne sænke skuldrene: - Der er så meget tryk på tilværelsen, og det er fascinationen af at gøre det modsatte for en stund, jeg tænder på

Horsens Posten

Centerdirektør betænkte sig ikke længe: Selvfølgelig skal vi bakke op om Byens Bedste

Horsens Posten

Horsens Bibliotek hylder Agnes Henningsen

Horsens Posten

To unge kvinder fik en idé - et lille år efter er det blevet til en blomstrende virksomhed

Annonce