Annonce
Horsens Posten

Johan Olsen skriver om videnskab for børn

Johan Olsens bog udkommer i anledning af 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen. Bogen er illustreret delvis af faktuelle billeder og modeller, delvis af Thomas Hjorthaabs humoristiske streg.
Johan Olsen kender du måske mest som musiker i bandet "Magtens korridor". Han arbejder dog til dagligt som biolog og forsker - og kan også kalde sig forfatter.
Annonce

I år er der 200 års jubilæum for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen. Johan Olsen er ambassadør for HCØ2020, og "Kompasnålen der bevægede sig" er hans bidrag til jubilæet. En faktuel og videnskabelig oplysende bog, der fortæller den spændende historie. I den anledning har Johan Olsen besvaret fem spørgsmål via mail.

Annonce

Du skriver om videnskab for børn. Hvorfor er det vigtig at formidle videnskab for børn?

Jeg synes, at viden om det naturvidenskabelige verdensbillede og den naturvidenskabelige metode er fundamental viden. Dels er der en æstetisk dimension; verden bliver smukkere, når man ved noget om den. Dels er der den demokratiske, samfundsstabiliserende dimension, for viden er en effektiv vaccine mod idioti.

Hvis man kender til den naturvidenskabelige metode og det naturvidenskabelige verdensbillede, er man svær at overbevise om løgne og farlige konspirationsteorier. Mest af alt frygter demagoger, despoter og diktatorer et oplyst, vidende folk. Med god grund.

Som barn får man øjnene op for de emner, der interesserer en resten af livet. Om det er spil, poesi, musik, sport, madlavning eller andet, så er det i barndommen, det begynder. I et vist omfang er det derfor, jeg har henvendt mine bøger til børn; for at åbne deres øjne for videnskabens smukke og interessante verden. Men der var også en anden grund. Da jeg var barn omkring 1980 var der ikke sådan nogle bøger til børn, så det kunne være svært for mig at finde viden om naturvidenskabelige emner (nej, internettet var ikke opfundet). Derfor er bøgerne også skrevet som en forsinket gave til mig selv, da jeg var barn.


I et vist omfang er det derfor, jeg har henvendt mine bøger til børn; for at åbne deres øjne for videnskabens smukke og interessante verden.

Johan Olsen


Annonce

Hvordan forsøger du at ramme målgruppen?

Jeg får lidt hjælp af min kone, som er skolelærer. Hun er ret god til at luge ud i det værste vrøvl. Min redaktør på forlaget hjælper også til. Derudover sørger jeg for ikke at tale ned til læserne, jeg gør meget ud af ikke at være fresh eller smart, og jeg er meget forsigtig med ikke at bruge underlige ord, altså fremmedord, fagudtryk og gammeldags ord.

Annonce

Din bog handler om H.C. Ørsted. Hvad er fascinerende ved hans historie?

Hans Christian Ørsted blev født i 1777 i Rudkøbing. Han og hans bror Anders var ret kvikke i pæren, men de gik ikke i skole, for der var ikke en skole i Rudkøbing. De blev undervist af en tysk parykmager og hans kone. Med det udgangspunkt er det rimelig vildt, at den ene revolutionerer fysikken, og den anden bliver en af landets mest berømte jurister, var med til at skrive grundloven og desuden landets tredje statsminister.

Det skyldes, at de var nysgerrige og videbegærlige ud over det sædvanlige. Og det super interessante er, at H. C. Ørsted ikke skelnede mellem humaniora, kunst, filosofi og naturvidenskab, som vi gør i dag. For ham var al viden en del af det at være menneske. Det, at udvide sin horisont hele vejen rundt var vigtigt.

Man skal ikke skære det ene eller det andet fra. Ørsted holdt både forelæsninger for "almindelige" borgere og universitetsstuderende, over emner som om kemi, fysik, farmakologi og om "det skjønne", altså æstetiske overvejelser i kunsten. Desuden udgav han, sammen med sin bror, et filosofisk tidsskrift. Det var af stor vigtighed for ham at videnskaberne blev formidlet. Han ville bekæmpe overtro og uvidenhed, og udvide vores horisont. I sin naturvidenskabelige forskning og filosofi, opererede han ud fra Kants naturfilosofi, en metafysisk indgangsvinkel som siger en del om hans brede udsyn og mod.

Johan Olsen

51 år

Forsanger i bandet "Magtens Korridor"

Biolog og forsker i proteinkrystallografi ved Københavns Universitet

Radiovært på "Vildt naturligt" på P1

Forfattere til de to bestsellere "Bogen om verden" og "Hvad er et æg?"

Ambassadør for HCØ2020

Ud fra sin filosofi var det klart, at der måtte ligge en urkraft under alle fysiske begivenheder. Alle naturkræfter (f.eks. tyngdekraft, elektricitet, varme, magnetisme) måtte udspringe fra een fælles urkraft. Derfor foreslog Ørsted allerede i 1807, at der måtte være en forbindelse mellem elektricitet og magnetisme. Der skulle gå 13 år, før han udførte det relevante eksperiment. Da det skete, blev han verdensberømt i videnskabelige kredse over sommeren (1820). Da han havde påvist elektromagnetismen (i øvrigt et af de mange ord, Ørsted fandt på og berigede vores sprog med), arbejdede han videre med andre ting. Herfra overtog særlig Michael Faraday i England, som fandt de andre sammenhænge mellem strøm og magnetisme, der gør, at vi i dag kan lave strøm på kraftværker, vandværker, i vindmøller og så videre. Men havde Ørsted ikke lavet sit forsøg, kunne der have gået mange, mange år, før nogen tilfældigt havde opdaget sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme.

Annonce

Hvad kan vi lære af historien i dag?

Ha ha, ja det er vist det, man kalder et åbent spørgsmål. Ethvert svar vil være banalt, men et kunne være: Hvis du vil forandre verden, så lad din nysgerrighed lede dig rundt i alle mulige forskellige hjørner af vores erkendelse.

Annonce

Hvem vil blive glad for at læse bogen?

Alle, forhåbentlig. Den er skrevet, så børn fra 10-11 år forstår den, men den er skrevet, så voksne også sagtens kan læse den. Jeg tror, det er de færreste voksne, der ikke vil blive klogere på Danmark omkring 1800 - og Ørsted. Det er ikke kun en bog om fysik. Bestemt ikke. Der er lidt om englændernes bombardement af København i 1807, Christiansborgs brand i 1795, vi møder Adam Oehlenschläger og H. C. Andersen og ser Danmark miste både flåden og Norge, og vi hører om, at ud af det følgende armod vokser en kunstnerisk revolution (i dag kendt som guldalderen), samt de første vigtige skridt på vej mod demokratiet.

Johan Olsen er netop udkommet med en videnskabelig bog for børn om H.C. Ørsted. Foto: Jessica Freiesleben
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Posthuset sætter navn på de otte street food-boder: Der skal kun være én, der serverer indisk

Annonce