Annonce
Horsens Posten

Josefine 19 år og kollegerne på 84 og 86 år: De trives i fællesskabet i genbrugsbutikken

Gjørli Grundahl, Ingeborg M. Lomholt, Josefine Jakobsen og Hanne Schultz er altid klar til at byde inden for hos Kirkens Korshærs genbrugsbutik. 10. december er en helt særlig dag. Da har Kirkens Korshær i 40 år drevet genbrugsbutik, som skaffer midler til korshærens varmestue. Foto: Marianne Husted
Kirkens Korshærs genbrugsbutik i Løvenørnsgade fejrer 40 års fødselsdag 10. december. Den har været hele grundlaget for, at der kunne oprettes en varmestue for folk på kanten af samfundet. Og så er det her, de unge finder smart 90'er-tøj.

Horsens: Josefine Jakobsen ligner med sit sorte hår, sorte t-shirt, sølvkæden og piercinger mere nogle af kunderne hos Kirkens Korshærs genbrugsbutik end de frivillige bag disken, hvor de fleste har pænt med sølvstænk i frisuren.

Men 19-årige Josefine Jakobsen har været frivillig i godt et år i Løvenørnsgade. Hun  glæder sig hver torsdag til at tage sin tørn i genbrugsbutikken og til at være en del af fællesskabet, selv om hun er absolut den yngste.

For hende bærer det lønnen at vide, at hendes frivillige indsats gør stor nytte. Den er med til at skaffe midler til Kirkens Korshærs varmestue i Borgergade. Her har de mennesker, der lever på kanten af samfundet, et sted, hvor de altid bliver budt velkommen. Og det er takket være genbrugsbutikken, som 10. december har eksisteret i 40 år på forskellige adresser i Horsens.

Annonce
Ingeborg M. Lomholt var blandt initiativtagerne til genbrugsbutikken. Hun og hendes mand, der var fængselspræst, kunne se, at der var stort behov for en varmestue, og for at oprette den skulle der skaffes midler fra bl.a. salg af genbrug. Foto: Marianne Husted

- Jeg var stoppet med min uddannelse til gartner, og jeg tænkte, at jeg gerne ville have noget at lave, og at det gerne måtte være frivilligt arbejde, siger hun, der i dag er i gang med at læse hf.

Stedet var i forvejen hendes yndlingsbutik. Det er her, hun og hendes jævnaldrende finder genbrugstøj. Lige nu er 90'er-tøj et hit, kan hun fortælle.

Hanne Schultz arbejder frivilligt i bogafdelingen hos Kirkens Korshærs genbrugsbutik. Hun kommer gerne i god tid, så hun også kan nå en frokost med kollegerne. Hanne Schultz

- Det er helt vildt fedt at arbejde et sted, hvor man hver gang, man sælger noget, tænker, at nu hjælper man nogen.

Men at hun også skulle komme til at føle sig så godt tilpas i fællesskabet med de andre frivillige, der kunne være hendes bedsteforældre,  havde hun næppe forestillet sig.

Kolleger på 84 og 86 år

Frivillig-staben tæller blandt andet 84-årige Gjørli Grundahl og 86-årige Hanne Schultz. De har også hver især en ugedag, hvor de giver en hånd med.

Gjørli Grundahl har været med i de fleste af butikkens 40 leveår. Det begyndte, da hun efter sin mors tøj skulle af med hendes tøj. To naboer på hendes vej var aktive i Kirkens Korshær, og derfor blev det her, tøjet blev afleveret. I januar 1983 blev den tidligere frisør selv frivillig. Blandt andet var hun med til at oprette "Sysselstuen", som hun kaldte systuen.

Gjørli Grundahl har været med de fleste af de 40 år i Kirkens Korshærs genbrugsbutik. Hun var også initiativtager til systuen, ligesom hun har strikket meget babytøj, der er blevet solgt til fordel for varmestuen. Foto: Marianne Husted

Hun kommer fast hver tirsdag, hvor hun blandt andet med sikker hånd betjener kassen. Desuden strikker hun babytøj, der bliver solgt til fordel  for Kirkens Korshær.

Hanne Schultz har også været med i en del år. Hun står hver onsdag i bogafdelingen, som snildt kan måle sig med et bedre antikvariat.

- Jeg møder gerne så tidligt onsdag, at jeg kan nå at få frokost sammen med en af de andre, og jeg kigger også tit forbi om mandagen, siger den tidligere speciallæge i hudsygdomme om fællesskabet blandt de frivillige.

Annonce

Med til at oprette genbrugsbutikken

Taler man Kirkens Korshærs genbrugsbutik og 40 års jubilæum, er der et navn, som hører med til historien. Nemlig Ingeborg M. Lomholt, 84 år. Hun er ikke længere frivillig i Løvenørnsgade, men hjælper sammen med sin mand, tidligere fængselspræst Carl Lomholt, til i varmestuen i Borgergade, hvor de også står for gudstjenester.

Josefine Jakobsen er med sine 19 år den yngste frivillige. Hun trives i fællesskabet i genbrugsbutikken. Foto: Marianne Husted

Ideen til varmestuen kom nemlig fra hende og hendes mand. Præsteparret kunne for mere end 40 år siden se, at fangerne ikke havde nogen steder at gå hen, når de blev løsladt.

Derfor samlede de via Kirkens Korshær en kreds, som satte sig for at skaffe midler til en varmestue. Det krævede penge at komme i gang, og derfor blev de enige om at etablere en genbrugsbutik, hvor al indtjening som i dag skulle gå til at drive varmestuen for.  10. december 1981 kunne genbrugsbutikken så indvies på den første adresse, som var på Sønderbrogade.

Annonce

Anholdt i lufthavnen i korte bukser

Fangerne nød og nyder stadig på mange måder godt af dette arbejde med genbrug.

- Jeg fik lov til at sørge for vintertøj til dem, der ikke havde noget, når de ankom til fængslet. Det kunne være ham, der var ankommet i korte bukser til lufthavnen og blev taget med et parti kokain, husker Ingeborg M. Lomholt, der fandt det nødvendige i genbrugsbutikken.

Genbrugsbutikken har altid været en slags livline.

Her i butikken er man midt i livet. Her bliver der ikke spurgt til alder.

Ingeborg Lomholt

- Også for de frivillige. Når man bliver ældre, kan livet være op ad bakke. Men her i butikken er man midt i livet. Her bliver der ikke spurgt til alder, som Ingeborg Lomholt udtrykker det.

Annonce

Livshistorier

Årene har budt på mange oplevelser.

Gjørli Grundahl mindes perioden med indbrud, og hun undrer sig stadig over, at nogle kunne få sig selv til at stjæle fra en genbrugsbutik. Hun smiler dog ved tanken om dengang, da hun låste op til butikken og til sin store overraskelse fandt en sovende mand, som lå gemt under en bunke tøj.

Hanne Schultz fortæller om manden, der meget gerne ville købe brugte bøger, men brugte plasticposer skulle han ikke nyde noget af.

- Jeg kan huske, at han gik over i en anden forretning for at købe nye poser, fortæller Hanne Schultz.

De er også en fest for de frivillige i butikken, når skoleelever kommer og køber udklædningstøj til sidste skoledag. Eller et Bonnie & Clyde-outfit til udklædningsfesten. Specielt en af de frivillige har tæft for at hjælpe kunderne med at sammensætte det helt rigtige kostume.

Annonce

Modeshow med unge mannequiner

Nu da Josefine Jakobsen er kommet med i kredsen, bliver der taget initiativ til nye oplevelser i butikken.

Hun er i gang med at planlægge et modeshow, hvor hun får nogle af sine jævnaldrende venner til at gå mannequin.

- Vi vil gerne vise, at der findes så meget godt genbrugstøj, siger hun.

Det får de andre til at tænke på, at for år tilbage gik man ikke i genbrugstøj. Den gang ville man have noget nyt.

Men både Hanne Schultz og Gjørli Grundahl sidder i smukke trøjer i strik, som de har købt i genbrugsbutikken. I dag er der ingen, der rynker på næsen af gode fund fra en genbrugsbutik. Tværtimod er det blevet højeste mode.

Min løn hedder godt selskab og gode oplevelser. Det er fantastisk, at jeg har kunnet blive en del af fællesskabet, selv om jeg er meget yngre end de fleste.

Josefine Jakobsen

Aktion varmestue - 40 år med genbrugsbutik

  • Kirkens Korshærs genbrugsbutik blev undfanget som idé som led i  "Aktion Varmestue" i 1981, som blandt andet fængselspræsteparret Lomholt stod bag.
  • Der blev indsamlet 103.000 kroner, men da der stadig manglede penge til at kunne oprette en varmestue for, blev byens tre korshærskredse enige om at finde et egnet sted til en genbrugsbutik.
  • Det blev i en tidligere forretning i Sønderbrogade 17, der kunne åbne 10. december 1981. Adskillige mennesker havde på et forudgående møde i Sønderbro Kirke meldt sig som frivillige medarbejdere.
  • 15. april 1983 kunne Kirkens Korshærs varmestue i Fugholm åbne. Et sted, hvor man kunne få og give ægte varme og kærlighed, for det har alle brug for, som det er blevet sagt.
  • Butikken havde tre formål: Penge til oprettelse af en varmestue. Høj prioritet af medarbejdernes trivlel. Og et kontaktsted i Kirkens Korshærs ånd.
  • Det er en genbrugsbutik, der har udvist meget kreativitet  gennem årene. F.eks. da der blev syet og solgt Barbie-tøj af usælgeligt tøj og stofrester.
  • Lokalerne blev hurtigt for små, og butikken har flyttet flere gange. I første omgang til Sønderbrogade 57. Og i dag er butiksarealet blevet væsentligt forøget på Løvenørnsgade 7-9.
  • Indtægterne går fortsat til Kirkens Korshærs' varmestue.
Annonce
Annonce
Horsens Posten

Sidst manglede han én stemme - denne gang lykkedes det: Piratheep er første tamiler i Horsens Byråd

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Coronasmitten sætter flere ny rekorder i Horsens: Aldrig har der været så mange smittede på én uge eller på ét døgn

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Traditionen tro flytter nissen med

Horsens Posten

Den søde ventetid - og den trælse ventetid

Horsens Posten

Organisationer om julehjælp: Rekordmange ansøgere i år - men lokalt er det langt fra så ensidig

Horsens Posten

Afstemningen er åben: Nu kan du stemme på Byens Bedste 2021

Horsens Posten

Coronasmitten stiger stadig i Horsens: Tiltag på skolerne kommer til at fortsætte mindst en uge mere

Horsens Posten

Fravalgte et arbejde som bygningskonstruktør og har i stedet kastet sig over kagebutik: - Jeg kæmper det bedste, jeg kan, for at holde gang i min lille forretning

Horsens Posten

Statistik kan give dig øjne i nakken

Horsens Posten

Kom til Tyskland, min ven, så skal du se restriktioner

Horsens Posten

Pølsevogn skifter fra friture til feldsalat

Horsens Posten

Coronaen vil ikke slippe os

Kultur

Rock i Lunden smider første navn på 2022-plakaten - og han kan 'måske overraske nogen'

Horsens Posten

Huset skulle renoveres og lejemålet blev opsagt - men hvor blev frisøren i Nørregade 6 af?

Horsens Posten

Citychef ude med klar opfordring: "Sørg så for at få det stik"

Horsens Posten

Lille hobby-virksomhed er blevet stor og professionel på blot fem år

Horsens Posten

Særtilbud til pensionister: Kør videre på dit gratis kort til busserne et år efter udløbsdatoen

Horsens Posten

Coronasmitten i Horsens krydser kritisk grænse: Nye tiltag træder i kraft

Horsens Posten

9728 seniorer har talt: Afgående venstrepolitiker blev den store stemmesluger ved valget til det nye seniorråd

Horsens Posten

Juta Ost-indehaver om rygte: Hvor kommer det fra - og hvorfor lige mig og min butik?

Horsens Posten

Ugens anbefaling: Det er sundt at kede sig

Horsens Posten

Hestedamsgade inviterer på skattejagt til black friday

Horsens Posten

Hun står med fostervand i skoene og moderkager i hænderne: Nu er hun valgt til byrådet, selv om hun stod nederst på listen

Annonce