Annonce
Horsens Posten

Juletid og tidsrejse på Glud Museum

Grønkål blev brugt som juletræ i fattige hjem, hvor der ikke var råd til grantræ eller dyr julepynt. Det kan ses på Glud Museum. Foto: Glud Museum
Annonce

Glud: Kom med på en tidsrejse gennem 250 års julehistorie. Sådan lyder invitationen fra Glud Museum. Den traditionelle jul, som vi kender den i dag med juletræ, småkager og julemænd, er ikke mere en 150 år gammel, men julen har rødder tilbage til tiden før kristendommen. Ja, selve ordet Jul har vi taget med fra vikingetiden, hvor vinterens festligheder kaldtes for Jólablót.

Til Juletid på Glud Museum kan man opleve juletiden omkring 1700, hvor julebukken var en skræmmende figur, som fortalte alle gæsternes hemmeligheder, indtil den fik nok æbleskiver og øl til at tilfredsstille den.

Juletræet i oldeforældrenes hjem. Foto: Glud Museum

Man kan også se, hvordan krige har ændret jul og julepynt efter 1864, og hvordan de fattige fejrede julen omkring 1900, når der ikke var råd til juletræ.

Hos den fattige kone er julen bæredygtig, juletræet blev lavet af det man havde i køkkenhaven og dekoreret med ting fra naturen, f.eks. æbler, nødder, eller hjemmelavet pynt af æggeskaller, gamle aviser mm. Endelig kan man besøge vores oldeforældres jul, hvor juletræet troner i storstuen, og julestemningen breder sig i køkken og stue.

Der er juletid på Glud Museum søndag den 29.11 fra 10 til 13. Tirsdag den 1. december og torsdag den 3. december fra 15 til 17. Og igen søndag den 6. december fra 10 til 13.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Nu er Danmarks største bilvask klar i Horsens

Horsens Posten

Mette Frost og den nærmeste familie blev ramt af corona: Så sad jeg pludselig derhjemme med slægtsforskning og en bog

Annonce