Annonce
Horsens Posten

Kender du en lokal frihedskæmper - så se lige her

Ved Klosterkirken i Horsens står mindestenen med navne på en lang række lokale frihedskæmpere, og er man barn, barnebarn eller oldebarn af en lokal frihedskæmper, vil Horsens Kommune gerne i kontakt med dig. Foto: Horsens Kommune
Kommunen ønsker at hædre lokale frihedskæmpere fra 2. verdenskrig. Det vil man gøre ved at opkalde nye veje i Nørrestrand efter dem. Men inden det kan ske, har man brug for at komme i kontakt med de rette pårørende.
Annonce

Horsens: Er du barn, barnebarn eller oldebarn af en lokal frihedskæmper? Så vil Horsens Kommune meget gerne i kontakt med dig, oplyser de i en pressemeddelelse.

Årsagen er, at kommunen vil hædre lokale frihedskæmpere ved at navngive nye veje efter dem.

- I år er det 75 år siden, Danmark blev befriet under 2. verdenskrig, og det vil vi rigtig gerne markere ved at hædre de lokale frihedskæmpere, der tog kampen op mod besættelsesmagten. Frihedskæmperne gjorde en stor indsats under krigen, og det skal vi nu og for eftertiden huske samt værdsætte, siger borgmester Peter Sørensen.

Horsens Kommune planlægger at lave et katalog med navne på lokale frihedskæmpere, som kan bruges, når de kommende veje i den kommunale udstykning i Nørrestrand skal navngives.

Annonce

Et detektivarbejde

Indtil videre har kommunen haft kontakt med pårørende til fire lokale frihedskæmpere - Jørgen von Führen Kieler, Flemming von Führen Kieler, Egil Fussing og Viktor Fussing Rasmussen - som har sagt ja til, at navnene på deres slægtninge må indgå i navnekataloget.

Men der er stadig en række frihedskæmpere, helt præcist 14 personer, som det endnu ikke har været muligt at finde pårørende til.

For at finde frem til de lokale frihedskæmpere har kommunen arbejdet sammen med Horsens Museum og søgt i kommunens arkiver.

- Det kan være et ret stort detektivarbejde at opspore efterkommerne, og der er en risiko for, at der er en del, vi ikke kan finde, forklarer Charlotte Sindahl Pasgaard, der er afdelingschef i Byg, BBR og Erhverv.

- Det kan for eksempel skyldes, at de har ændret efternavn, fordi de er blevet gift. Derfor spørger vi nu offentligheden, om de kan hjælpe. Og skulle der være frihedskæmpere, der endnu ikke er på vores liste, vil vi selvfølgelig også gerne høre om det, siger hun.

Kender du efterkommere til følgende frihedskæmpere?

Georg Walther Andersen (1920-1945)

David Vang Jensen (1925-1945)

Peer Borup (1921-1944)

Henning Grønlund Carlsen (1925-1944)

Ebbe Gylding Holmboe (1921-1944)

Arne Mikkelsen (1909-1945)

Otto Johansen Bogh (1917-1945)

Hans Jørgen Madsen (1922-1945)

Hans Zeuthen Engberg (1922-1945)

Svend Holm (1918-1945)

Rasmus Chr. Reeholm (1916-1945)

Verner Høj Nielsen (1924-1946)

Elsebet von Führen Kieler (1918-2006)

Bente von Führen Kieler (1920-2019)

Annonce

Vigtigt med kontakt

For kommunen er kontakten til de pårørende vigtigt.

- De skal selvfølgelig vurdere, om det er okay, hvis vi ønsker at opkalde veje efter deres familiemedlemmer. Det skal give mening for de pågældende efterkommere, og derfor vil vi selvfølgelig gerne høre, om de synes, det er en god idé, siger Peter Sørensen.

Er du efterkommer af en frihedskæmper, kan kommunen kontaktes på bbr@horsens.dk.

Første etape af den kommunale udstykning i Nørrestrand er i øjeblikket ved at blive byggemodnet. Forventningen er, at den første vej i udstykningen kan blive navngivet i år.


Det kan være et ret stort detektivarbejde at opspore efterkommerne, og der er en risiko for, at der er en del, vi ikke kan finde.

Charlotte Sindahl Pasgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Kulturdage i Gedved er tilbage

Annonce