Annonce
Horsens Posten

Klumme: Black friday er kommet for at blive

Rabatterne bliver spredt ud på flere dage i år for at forhindre, at der kommer for mange kunder i butikkerne på en gang. Foto: Mads Dalegaard
Annonce

Da blomsterhandlerne i sin tid begyndte at slå til lyd for Valentinsdag, tænkte vi: Ja, ja - endnu et amerikansk påfund, som skal få det til at klinge i kassen hos blomsterhandlere, lingeributikker og smykkeforretninger.

I dag er det vel de færreste, der har noget imod en buket højrøde roser eller en lille eksklusiv gave fra guldsmeden den 14. februar.

Det samme gjorde sig gældende med halloween. Hvad skulle vi med udklædning, spøgelser og udhulede græskar den 31. oktober, når vi har vores gode gamle fastelavn i februar med tøndeslagning og boller fyldt med syltetøj og flødeskum? Men den skik har vi også omfavnet.

Nu er de to begivenheder ikke grebet ud af luften. Skt. Valentinsdag var en romersk skik for fejring af frugtbarhed. Allehelgensdag mindes vi de døde og tænder lys i kirkerne.

Men black friday? Den kan ikke henføres til noget som helst andet, end da har amerikanerne en af deres sjældne fridage efter torsdagens store familiesammenkomst, Thanksgiving. Og sådan en fredag skal jo bruges til noget. Den kan meget passende gå med at få købt julegaver og andet, man står og mangler. Det har entreprenante forretningsfolk selvfølgelig for længst fået øje på.

Men hvad i alverden skal vi i Danmark med black friday? Helt ærligt - vi fejrer ikke Thanksgiving, vi holder ikke fri dagen efter, og vi har hele julemåneden til at handle i. Endda med kundevenlige åbningstider, julemænd, Jingle Bells og rundhåndet uddeling af pebernødder i gader og indkøbscentre.

Sådan tænkte også mange butiksfolk, som havde svært ved at tro, at det kunne være nogen god forretning at presse en massiv tilbuds-dag ind i en tid, hvor vi i forvejen køber massivt ind. Ikke mindst frygtede de, at det ville tage for meget handel fra de mange decemberdage, hvor der er fuld bemanding og lang åbningstid i butikkerne.


Hånden på hjertet: Hvem kan ikke li' at gøre en god handel og få en klækkelig rabat?


Men man har som bekendt et standpunkt, indtil man tager et nyt. Hånden på hjertet: Hvem kan ikke li' at gøre en god handel og få en klækkelig rabat? Og butiksfolket kunne se, at black-friday-handlen på nettet buldrede af sted med flere tusind kilometer i timen. Spørg bare i transportbranchen, som i de første år blev fuldstændig overvældet af de mange pakker, som i dagene efter skulle distribueres. Så det var bare med at stige på black-friday-vognen.

Og nu er vi faktisk ret så glade for denne indkøbsdag. I mange butikker er den blevet til dagen med årets absolut største omsætning.

I år er black friday  blevet til black days, black week  eller black november. Håbet er, at  kunderne forhåbentlig spreder sig ud på flere dage, så de ikke kommer til at ånde hinanden i nakken - eller endnu værre - i ansigtet i denne corona-tid.

Så handlen går også i år i sort. Men forhåbentlig bliver det på intet tidspunkt sort af mennesker hverken i gader eller butikker. Og forhåbentlig henter butikkerne også i år deres black friday-omsætning hjem.

Så nyd de gode rabatter, de mange coronavenlige påfund, og at der trods covid-19 er plads til lidt liv i gaden. Vi lever i en usædvanlig tid, hvor vi ikke kan komme til mange julemarkeder, julefrokoster og gløgg-arrangementer, som ellers hører julemåneden til. Men vi er så privilegerede at leve i et land, hvor det endnu ikke har været nødvendigt at lukke ned for alt andet end dagligvarehandlen.

Du kan i denne uge læse meget mere om black days i en uge, hvor det er helt i orden at gå i sort.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Nu er Danmarks største bilvask klar i Horsens

Horsens Posten

Mette Frost og den nærmeste familie blev ramt af corona: Så sad jeg pludselig derhjemme med slægtsforskning og en bog

Annonce