Annonce
Horsens Posten

Klumme: Da min mormor blev socialdemokrat hen over en nat - og noget om god ældrepleje

Marianne Husted. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Jeg bliver så ked af det, når jeg læser om Else på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus. Vi kan nok blive enige om, at sådan bør ingen ældre behandles.

Heldigvis har jeg anderledes positive oplevelser fra dengang, da først min mormor og siden min mor tilbragte deres sidste tid på plejehjem.

Min mormor blomstrede gevaldigt op, da hun som en fysisk svækket 89-årig kom på et vestjysk plejehjem med mere vægt på hjem end center. Maden var god og nærende. Hun fik de varme bade, hun gerne ville have. Og der var også nogen at snakke med, og sangeftermiddage, som venneforeningen stod for.

Det var også her, hun blev socialdemokrat hen over en julenat. Det var nemlig sådan, at Poul Nyrup Rasmussens mor boede på samme plejehjem. Min mormor var så heldig at få ham til bords juleaften, som han tilbragte med sin mor på plejehjemmet.

Hun var en sindig kone uden de store armbevægelser, men det var så stor en oplevelse, at hun stik mod sædvane ringede os alle op sent juleaften for at fortælle om det.

Poul Nyrup havde tilbudt at hjælpe hende med at øse julemiddagen op. Det havde hun afvist med bemærkningen, at hans mor vist havde mere brug for hans hjælp. En pæn portion vestjysk stolthed besad hun nemlig. Han spurgte også, om der var noget, hun gerne ville have ændret på plejehjemmet. Jo, sagde hun - hun ville gerne have større afstand mellem bordene i spisesalen, så man bedre kunne komme rundt med rollatoren.

Og gæt, hvad der var sket 1. juledag: Bordene var blevet flyttet lidt længere fra hinanden. Da var det, at en ny socialdemokrat i en alder af 89 år var blevet født. Livet ebbede dog ud inden næste folketingsvalg.

Min mor fik blot tre uger på plejehjem for godt to år siden. Vi oplevede igen en lettelse og taknemmelighed fra hendes side, da hun blev installeret i sin nye bolig. Nu var hjælpen ikke længere væk end et klemt på klokken. Sosu-assistenterne tog sig tid til at kigge ind til hende, fornemmede vi. De gik godt nok i raskt trav på gangene, men inde på stuerne lod de sig ikke mærke med, at de havde travlt. Min mor glædede sig til at se blomsterne i plejehjemmets have springe ud og til at deltage i de mange aktiviteter på hjemmet. Men hun nåede det ikke. Kræften fik overtaget.

Jeg kunne ønske en god og tryg tid for alle i deres sidste og plejekrævende tid. Men det kræver mere end venlige henstillinger og tanker.


Vi skal ganske enkelt have mere anseelse ind i arbejdet med ældre.


Det kræver politisk vilje og ændret indstilling. Vi skal ganske enkelt have mere anseelse ind i arbejdet med ældre. Det skal være et højstatus-område at beskæftige sig med noget så vigtigt som mennesker, der nærmer sig deres livs vinter. Vi må ikke glemme, at de allerfleste har bidraget til det samfund og de mange goder, vi nyder gavn af i dag.

Vi har brug for at gentænke, hvordan det skal være at blive gammel og fysisk eller psykisk svækket i dette land. Og hvordan omsorgs-fagene bliver udviklet, så det kommer til at høre blandt førstevalgene, når man skal beslutte sig for en uddannelse. Det handler selvfølgelig om bemanding, aflønning - men også om en langt større anerkendelse af den indsats, som årets 365 dage bliver ydet i hjemmeplejen og på ældrecentrene.

En stor buket sommerblomster til alle dem, som bringer smilet frem hos vores plejekrævende ældre.

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Farvespil i Galleri Progres

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Årets bogfest udsat

Horsens Posten

Forstå kravet om mundbind i Horsens: Hvor skal man have dem på? Hvem kan slippe for dem? Må man bruge et af stof?

Horsens Posten

Bronzealder Battle for to

Horsens Posten

Horsens Kommune melder ud: Herfra gælder kravet om mundbind i busserne

Annonce