Annonce
Horsens Posten

Klumme: Sørg nu for noget cykellys i mørket

Julebelysning i en mørk tid. I nogle kvarterer er der ligefrem gået sport i at få flest mulig lysinstallationer sat op, Denne vej - Lundhusvej i Vejle - er ligefrem blevet berømt for det. Foto: Mette Mørk
Annonce

Lys hører den mørke tid til.

Det har alle med et godt forretningstalent for længst opdaget. I gaderne hænger smukke lys-guirlandere klar til at blive tændt. I flere byer er julebelysning ved at blive til vinterbelysning, som vi kender det fra hver en lille by i Alperne, hvor lyskæder hænger i  samtlige træer, indtil den sidste vinterturist er taget hjem.

Også i boligkvartererne er der god gang i at sprede lys i mørket. Lys stråler fra alt, hvor der kan fæstnes en LED-kæde. Selv de højeste hustage forsynes med lysende juletræer. Ja, i nogle nabolag er der nærmest gået "Fars Fede Juleferie" i den, hvor man konkurrerer om den mest vilde og outrerede julebelysning. Man kan måske diskutere smag, når det i flere måneder blinker hidsigt i røde, blå og grønne nuancer fra flere matrikler.

Men jeg indrømmer gerne, at jeg elsker lyset, lige så meget som jeg nyder at gå en tur i vintermørket og kigge på stjerner og måne. Hvert år ender endnu et par lyskæder i min indkøbskurv. I dette lille land højt mod nord med årstidens mange mørke timer får de mange lys humørbarometeret til at stige. I dette corona-år tror jeg faktisk slet ikke, jeg vil nøjes med et par kæder.

Men der er også noget, som tænder mig af.

Inden for den seneste uge har jeg mødt flere cyklister, som åbenbart mener, de er så stort et lys i sig selv, at de ikke behøver ordentligt lys på deres cykler.

Helt ærligt. Det kan de ikke være bekendt over for bilister, cyklister og gående. Og da slet ikke over for deres nærmeste. Risikoen for at blive kørt over er altså ikke ubetydelig.


Inden for den seneste uge har jeg mødt flere cyklister, som åbenbart mener, de er så stort et lys i sig selv, at de ikke behøver ordentligt lys på deres cykler.


Og ikke nok med det. Jeg har for ganske nyligt været ganske tæt på at overse et par totalt "uoplyste" 10-11-årige skolebørn, som hjulede af sted - godt nok på en cykelsti, men de skulle som resten af trafikken passere et befærdet vejkryds.

Børnene skal ikke overdænges med skældud. Men det skal deres forældre. Der burde vanke en bøde af de store og også gerne et par klip i forældrenes kørekort. De har ansvaret for mejsle det ud i granit for deres børn, at det er aldeles forbudt at cykle af sted som små mørkemænd. Så må børnene hellere gå - selvfølgelig med tydelige reflekser på overtøjet.

Og så er det ikke kun cyklister, som jeg kan hidse mig op over. Som det vil være de fleste bekendt, er der et transportmiddel, som vinder stadig større indpas i gadebilledet. Nemlig el-løbehjulet. Det er nemt og hurtigt at komme frem på. Og hvis folk kan styre løbehjulet, så fred være med det.

Men de skal saftsusemig sørge for, at vi andre kan se, de kommer susende. I sidste uge var jeg øjenvidne til et sammenstød i morgenmørket mellem cyklist og el-løbehjul på Jessensgade. Heldigvis ikke alvorligt. Men altså fuldt blus ikke kun på tempoet, men også på lyset, kære el-løbere.

I dette nummer af avisen kan du i øvrigt læse om mange lyspunkter. B-Sushi, som nu kan bryste sig med ikke alene at kunne diske op med regionens bedste sushi - men også den næstbedste sushi i hele Danmark. Om Bytorv Horsens, som netop har haft fokus på en imødekommende belysning og indretning i den indvendige renovering, som shoppingcentret er ved at være til vejs ende med.

Og ikke mindst om den unge mand, som har fundet styrken til at stå frem og fortælle om den ludomani, han blev ramt af, og som drev ham så langt ud, at han mistede livslysten. Han fandt heldigvis ud af, at der var en vej ud af mørket.

Rigtig god læsning til lyse stunder i vintermørket.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Forfattere sender julehilsner

Annonce