Annonce
Horsens Posten

Kultur er allemandseje - og allemandsskabende

Da kulturcafeen "Grus" holdt nytårskur, kom der mange bud på, hvad kulturen i Horsens er, fortæller klummeskribent Julie Due Steffensen. Blandt andet "Kulturen i Horsens er en kold abrikos sodavand og en bolle med ost". Arkivfoto: Søren Alwan
Annonce

Horsens slår sig an på kulturen. Først var det de store koncerter, og nu er ordet “Hverdagskultur” ikke til at overse. Som stifter af Horsens kulturcafé GRUS er “Hverdagskultur” også et ord, vi altid har slået os an på - med vores slogan “Hurra for hverdagen i Horsens”. For på GRUS er vi stolte af Horsens, vores hverdag og byens kultur.

Til vores nytårskur på GRUS var agendaen derfor også en åben dialog omkring udviklingen af Horsens. Pros and cons blev diskuteret vidt og bredt. For hvad er det Horsens kan, og hvad er det Horsens skal? Hvad er det unikke ved Horsens? - For vi er ikke Aarhus, København eller New York. Vi er Horsens og hurra for det!

Nytårskurens konklusion blev denne: Det er ikke kommunens, diverse investorer eller nye byggeriers ansvar at skabe kulturen i Horsens. Det er borgerens ansvar, vores ansvar. Det er os, der lever i Horsens, og det er os, der kan og skal skabe kulturen i byen. Om vi vil det eller ej - vi er byens kultur. Vi har et ansvar.

Til nytårskuren på GRUS opstod et nyt kulturelt behov, som vi sammen døbte “Nyt & Hyg om Horsens”. Et koncept, der i al sin renhed går ud på, at hygge og tale om Horsens.

Julie Due Steffensen

Engang troede jeg, at jeg kendte Horsens. Kendte “min by”. Det gør jeg ikke længere - og tak for det. I overrasker mig, alle sammen. At se hvordan I taler sammen, lærer af hinanden, støtter op om hinanden. Generationer mødes, og nye kulturer opstår. Nye kulturer opstår, for det er det, kulturer kan og skal - opstå og forsvinde efter behov.

Kultur betyder “at dyrke” på latinsk. At blande energier, så nye energier opstår. Men hvilke energier der skal blandes og hvilke energier, der opstår, er vores ansvar. Derfor er det vigtigt, at vi aldrig glemmer at lytte. Lytte efter hvilket behov vores by har. At lytte godt efter, det tager tid. Vi skal hjælpe hinanden med at give os den tid, tiden til at mærke efter og mærke vores by. For kun således sikrer vi, at kulturen i Horsens rammer byens behov med kvalitet.

Til nytårskuren på GRUS opstod et nyt kulturelt behov, som vi sammen døbte “Nyt & Hyg om Horsens”. Et koncept, der i al sin renhed går ud på, at hygge og tale om Horsens. Til “Nyt og Hyg om Horsens” skal vi hylde Vitus Bering, drikke øl fra den Gyldne, tale om gamle dage og fortælle tilflytterne byens interne hemmeligheder. Til “Nyt & Hyg om Horsens” skal vi udvide og udvikle vores bys kultur, sammen.

Men hvad er kulturen i Horsens? Her kommer dagens bud fra GRUS: Kulturen i Horsens er en kold abrikos sodavand og en bolle med ost. Kulturen i Horsens er et netværk for karrieresøgende akademikere. Kulturen i Horsens er en tøjbyttehandel. Kulturen er en gruppe VIA-studerende, der sætter fokus på LBGT. Kulturen i Horsens er en løs sludder om de 30, år du boede i Peru. Kulturen er at være selvstændig og arbejde på sin computer. Kulturen er at komme til drag queen banko med mødregruppen. Kulturen er venindegruppen, der får et glas vin, mens en ung musiker spiller lidt guitar, og kulturen er en amerikansk gospelsanger, som vil have frisk peber på sin croissant med hønsesalat. Kulturen er gymnasieelever, der hækler, kommunaldirektøren der svinger forbi til en sandwichk og en indisk ingeniør der tilbyder sig som underviser i aktieinvestering. Kulturen er det italienske skuespillerpark der søger fonde. Kulturen er at spille Pokemon Go, og kulturen er Palle, der tager skoene af til Excel foredrag. Kulturen er pensionister, der elsker portvin, og pendlere der skal have dobbelt shot flat white. Det er kulturen i Horsens i dag. Jeg er sikker på, at den er en anden i morgen. Takket være jer.

For vi må aldrig have svaret på kultur, og vi skal altid søge ny inspiration og viden. Jeg selv har været væk fra Horsens i ti år grundet rejser og uddannelse. Trods jeg nu slår mig ned med skabelsen af GRUS, vil jeg huske på, at svaret på kulturen aldrig findes. Men det er netop denne evige søgen, der er kulturen. En søgen vi skal lytte til, en søgen vi skal åbne op omkring. En søgen vi skal tage imod og tage ansvar for. For kun på den måde, bliver fremtidens kultur i Horsens unik.

Vi holder “Nyt & Hyg om Horsens” på GRUS d. 24/2, 23/3 og 27/4 kl. 17.00 - 19.00. Læs mere på www.gruskultur.dk

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Farvespil i Galleri Progres

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Årets bogfest udsat

Horsens Posten

Bronzealder Battle for to

Horsens Posten

Forstå kravet om mundbind i Horsens: Hvor skal man have dem på? Hvem kan slippe for dem? Må man bruge et af stof?

Annonce