Annonce
Horsens Posten

Lad os skinne som Venedig - på vores helt egen måde

Journalist Line Kyed. Foto: Morten Pape
Annonce

Venedig er smuk. Bestående af et hundrede lavtliggende øer, der hver og en har overlevet i en sumpet lagune på lave sandbanker. Det har altid været denne bys præmis - og se, hvor den skinner - måske ikke af renhed altid, men så i hvert fald af skønhed.

Faktisk skinner den som aldrig før. For nu er de til at få øje på - Venedigs mange detaljer. Sådan lyder det i hvert fald fra de, der har besøgt den inden for de seneste måneder. For der er lige nu ikke i nærheden af de turister i byen, som kan få selv den stærkeste globetrotter til at få en smule åndenød. Marmorpaladserne, udsmykningerne på de byzantiske og gotiske kirker – renæssance, barok – stenbroer og brønde smeltet sammen med virkeligheden i 2020. Den får så at sige hele armen dernede i Venedig.

Men vi kan jo også herhjemme på vores helt egen måde. Vi er flittige som aldrig før til at opdage de mange detaljer rundt i vores lille land. Det, ved vi, ved selvsyn og gennem beretninger fra turistforeninger for ikke at tale om de rundvisere på museer, som jeg har stillet spørgsmålet om besøgstal, når jeg har været afsted med mine kære.

Vi får syn for sagen på hver vores måde, når vi hver især genopfinder vores tilværelse her under coronas hærgen. For midt mellem smittetryk og mismod er der heldigvis en hel del, der skinner.

Det ser vi her i byen, hvor cityforeningen må aflyse arrangementer, men ikke giver op og i stedet kigger positivt frem i troen på, at alt retter sig igen.

Det ser vi, når vi stadig holder fokus – som for eksempel ved at gå med i stop madspildskampagner - mærkedagen 29. september, som regeringens Tænketank om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab One-Third var tovholdere og inspiratorer på.

Avisen tager i denne uge den lokale vinkel på initiativer til at stoppe madspild.

De gyldne øjeblikke og gode gerninger er der – i massevis. Måske skinner det faktum lige nu tydeligere end nogensinde. Jeg ved fra mig selv, at jeg mere end tidligere lægger mærke til det i de her tider.

Og jeg ved, at den kommende uge 42, efterårsferien, jo vil blive anderledes end tidligere. Ligesom jeg ved, at det ikke vil have indflydelse på, hvor meget jeg ser frem til at nyde den uge, hvor  kastanjer, stearinlys og Far til fire-film står på programmet, mens jeg og børnene drikker en kop varm kakao.

Vi skal også nyde de madplaner, eller i hvert fald maden, der udspringer derfra, som jeg igen efter en længere pause har valgt at lave - for netop at minimere madspild og værne om privatøkonomien.

Lige nu ser vi hjemme hos os frem til effekten af igen at købe ind på en stop madspildsagtig måde. Vi er madglade, og helt konkret glæder vi os blandt andet til ugens grønsagslasagne og den mexicanske suppe med sprøde kikærter, som vi har i vente, for ikke at tale om grov-pizzaen med kartofler og skinke.

Og så vil jeg ellers lige til slut runde stifter og bestyrelsesformand i forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad Selina Juul, der udtrykker det hele så fint:

- Jeg vil understrege, at det ikke er nok at lave en Madspildsdag en gang om året. Det allerbedste er at afholde Madspildsdag hver eneste dag, året rundt. Det er ligesom med de nationale kampagnedage, hvor vi eksempelvis samler affald i naturen - det er ikke nok kun at gøre det én gang om året, hvis vi skal problemerne til livs. Vi skal gøre det hver dag.

Vendig har overlevet i en sumpet lagune på lave sandbanker. Det har altid været denne bys præmis - og se, hvor den skinner - måske ikke af renhed altid, men så i hvert fald af skønhed. Arkivfoto: Morten Vilsbæk


De gyldne øjeblikke er der – i massevis. Måske skinner det faktum lige nu tydeligere end nogensinde.

Line Kyed


Den får så at sige hele armen dernede i Venedig. Men vi kan jo også herhjemme på vores helt egen måde. Arkivfoto: Morten Vilsbæk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Aftensang i Vor Frelsers Kirke

Annonce