Annonce
Horsens Posten

Lene er femte generation i Lille Amalienborg: Tipoldeforældre flyttede ind for knap 100 år siden

Lene Nielsen er født og vokset op i Lille Amalienborg. For 30 år siden vendte hun tilbage til Boligselskabet nr. 37, hvor hendes tipoldeforældre rykkede ind for knap 100 år siden. Hendes familie i fem generationer har boet i den helt særlige haveby, der ligger som en oase i Horsens. Foto: Marianne Husted
Boligselskabet kan 5. juli fejre sit 100-års jubilæum. Andelsboligforeningen blev i sin tid etableret for at tilbyde folk i industrien lyse boliger i grønne omgivelser. Den lokale arkitekt Viggo Norn tegnede et byggeri, som i dag til fulde lever op til tankerne om et godt sted at bo.

Horsens: Roserne i de små forhaver har altid været en del af "Lille Amalienborg". Det samme har Lene Nielsens familie. Hun er femte generation i Boligselskabet, som er det egentlige navn på den andelsboliglignende forening.

Tipoldeforældrene rykkede ind, da arkitekt Viggo Norns berømmede haveby efter engelsk og tysk forbillede stod klar. De boede i nummer 37, hvor Lene Nielsen nu selv har boet i 30 år. Her har også oldeforældrene og bedsteforældrene haft adresse.

Hendes far, Jørn Nørgaard Nielsen, er født her, har boet uden for området, men er for adskillige år siden vendt tilbage og bor blot få numre fra Lene Nielsen. Hun er også født på adressen Boligselskabet, som er det usædvanlige vejnavn.

Annonce
Lille Amalienborg er et næsten majestætisk byggeri med den store grønne runddel, som rødstenshusene i to etager er bygget rundt op. Mange arkitektstuderende har i tidens løb lagt vejen forbi for at studere dette pragteksempel af god dansk byggeskik. Foto: Marianne Husted
1921-22 blev Horsens-arkitektens bygninger opført på Spedalsø. Husene blev bygget op rundt om den ottekantede plads. Hver boligblok indeholder lejligheder til fire familier med ca. 110-120 m² i tre plan, og alle boliger har en lille have bagved. Dengang var den årlige husleje mellem 392 og 450 kr. alt efter beboelsens og havens størrelse. I dag er det også kendetegnet ved lave huslejer. Arkivfoto: Martin Ravn

Lille Amalienborg er nemlig ikke noget, man sådan flytter fra. Det smukke rødstens-byggeri, de små haver og den store runddel, som rækkehusene smyger sig om, går i blodet. Og det har det gjort siden stiftelsen 5. juli 1921, da initiativrige borgere med fagbevægelsen og Socialdemokratiet i spidsen besluttede sig for, at der skulle bygges smukke og sunde boliger, omgivet af grønt, til arbejderne i den voksende industriby, Horsens.

Slog til på et stykke papskilt

Ole Puggård, formand for Boligselskabet, er en af de nye. Han og hans kone har boet i nummer 20 i 10 år. Der har nemlig altid været rift om at få adgang til et medlemsbevis til Boligselskabet. For dem var det en drøm at flytte ind i oasen midt i byen. Og da en bekendt en dag opdagede, at der var sat et papskilt med "til salg" på et hus, gav han straks et praj om det.

- Vi kontaktede sælgeren kl. 12 og havde købt kl. 18, fortæller Ole Puggaard.

Fire beboere, fire husnumre i Horsens Boligselskab af 1921, hvor fremsynede folk fik bygget 59 boliger, der skulle være sunde, give adgang til det grønne - og være af god dansk byggeskik. Viggo Norns byggeri holder stadig 100 år efter, kan beboerne fra venstre (øverst) Ole Puggaard, Jørn Nørgaard Nielsen, og (nederst) Lene Nielsen og Bente Nørgaard fortælle. Collage: Thomas Baden Sørensen

Parret har ikke fortrudt et eneste øjeblik. Huset er ikke stort, men det er rummeligt med en stueetage på godt 50 kvadratmeter, der er indrettet med køkken, alrum og stue i åben forbindelse med hinanden.

Førstesalen indeholder to gode værelser og et badeværelse med smukke, gamle grønne fliser. Den gamle kulkælder har de selv indrettet med et herreværelse med gamle malerier på væggene og et tekstilværksted til fruen.

Beboerne Jørn Nørgaard Nielsen, Lene Nielsen, Bente Nørgaard og Ole Puggaard står i Ole Puggaards trappe ned til den frodige have, som de enkelte rækkehuse er forsynet med. Det er forbudt at bygge en høj terrasse, da man ikke skal kunne kigge ind i hinandens haver. Foto: Marianne Husted

De nyder, at de fra køkkenet kan gå ned i overkommelige blomstrende have, der fører videre til garagen. Arkitekt Viggo Norn tænkte i sin tid i lysindfald, og det værdsætter parret.

- Vi synes, vi har to sommerhuse - dette og vores egentlige sommerhus. Der er så meget lys i dette hus.

Annonce

Sjæl og fællesskab

Den tidligere formand, Bente Nørgaard, flyttede for mange år siden fra villakvarteret i Stensballe til Lille Amalienborg.


Her er sjæl og et fællesskab, som du ikke finder andre steder.

Bente Nørgaard, tidligere formand


- Her er sjæl og et fællesskab, som du ikke finder andre steder, siger hun om Lille Amalienborg, der består af 59 boliger. 56 store og små boliger på adressen Boligselskabet, og tre i Jyllandsgade.

Hun husker det som et legeparadis for børnene med de smalle stier mellem haverne. Det er som indrettet til spark til dåsen og andre af de gammelkendte lege. Dengang var der så mange børn, at Boligselskabet nærmest kunne stille med to fodboldhold. Siden dalede børnetallet, og der var ikke længere tilslutning til de tidligere så populære legepladsfester. Men nu er tallet på vej op igen. Syv børn kan de fire beboere, der er bænket om Ole Puggaards spisebord,  tælle til.

Annonce

Første kvinde i bestyrelsen

Bente Nørgaard har oplevet den store forvandling af Lille Amalienborg tilbage til det oprindelige. Væk er 60'ernes store brune termoruder og teaktræslignende døre. Nu er vinduerne igen småsprossede og dørene hvide. Faktisk er byggeriet så tro mod det oprindelige, at det indbragte Boligselskabet byfornyelsesprisen i 1994. Og i starten af 2000-årene kom der nye tegltage på husene.

Bente Nørgaard var den første kvinde til at blive valgt ind i bestyrelsen. Hun husker, at der var lidt forvirring blandt herrerne over det kvindelige islæt. De var vant til at ryge cigarer, drikke øl og fortælle vovede vittigheder. Det endte med, at hun for at vinde deres respekt knappede en øl op.

- Og jeg kunne i virkeligheden slet ikke li' øl, siger hun, der siden blev den første kvindelige formand.

Annonce

Byrådet skulle godkende nye beboere

Hun og Ole Puggaard roser datiden for de særlige vedtægter, som betyder, at Boligselskabet har været tro mod sin oprindelse. Det har for eksempel aldrig været muligt at få pant i husene, og det lykkedes heller ikke at komme igennem med at lade andelsboligerne blive til ejerboliger, som der i sin tid var forslag om. Og man har undgået forskellige knopskydninger eller anvendelse af diverse farver, som ikke ville passe til arkitekturen.

Det har været sådan, at byrådet skulle godkende nye medlemmer, der blandt andet skulle  fremvise en ren straffeattest.

- Jeg er glad for, at byrådet har passet på stedets historie, siger Bente Nørgaard.

Annonce

Skrædder og trædrejer

Jørn Nørgaard Nielsen husker fra sin barndom, at der blev drevet forskellige småerhverv på stedet.

Far og datter med det gamle foto af tipoldeforældrene, der rykkede ind, da "Lille Amalienborg" blev opført. Nu har familien boet der i fem generationer. Jørn Nørgaard Nielsen og Lene Nielsen bor blot få numre fra hinanden. Foto: Marianne Husted

I nummer 19 boede en trædrejer, og børnene måtte gerne sidde og kigge på, at han arbejdede. I nummer 39 kunne man se en skrædder sidde på sit bord på førstesal og sy. Det var også typisk med to familier i de små rækkehuse.

- Der var jo plads nok. Jeg fik indrettet tre værelser til mine børn, fortæller den tidligere flymekaniker, der også fandt husrum til at dyrke sin interesse for at være radioamatør.

Tipoldeforældre og oldeforældre i det rækkehus, som Lene Nielsen i dag bor i. Dengang prydede roser forhaven, og det gør de stadig. Faktisk har havebyen været så kendt for sine roser, at den på et tidspunkt blev kaldt "Rosenborg". Foto: Marianne Husted

Som mange andre havde han en af de kolonihaver, der omkranser husene. Her kunne beboerne være selvforsynende med grøntsager, ligesom de kunne handle hos købmanden, der drev forretning i et af foreningens huse i Jyllandsgade.

Annonce

Fællesskabet

Folk har altid kendt hinanden og passet på hinanden. Beboerne havde i starten typisk en baggrund fra tobaksindustrien, den grafiske branche eller arbejdede på elværket. I dag er beboersammensætningen mere blandet.

Årets højdepunkter har været generalforsamlingen med efterfølgende fest og dans til den lyse morgen.

Men der var også skrappe regler.

- Der var altid nogle, som holdt øje med, om vi overholdt forbuddet mod at betræde græsset i runddelen, husker Lene Nielsen.

I dag må den renoverede runddel med bænke omkring flaget gerne benyttes. Også den store legeplads, som blev tilkøbt, er et stort hit blandt børn og de børnebørn, der kommer på besøg hos de efterhånden mange ældre beboere.

I det hele taget er fællesskabet i vækst med blandt andet sankthansfester, herrekor og arbejdsaftener. For nylig var der sågar en privat koncert med Henrik Strube.

- Facebook har gjort det nemmere at samle folk, siger Bente Nørgaard.

Annonce

Foregangs-byggeri

Lille Amalienborg er selv med nutidens øjne et moderne byggeri, hvor fællesskab, lys, grønne omgivelser og høj byggekvalitet er tænkt ind. Derfor har der da også været mange arkitektstuderende forbi med skitseblokken i tidens løb for at lade sig inspirere.

Interessen for at bo der har også altid været stor. Aktuelt står der fire på venteliste til en bolig.

100-året skal naturligvis fejres. Det sker med en fest for beboerne på Scandic Bygholm Park lørdag 3. juli. Der er reception 5. juli kl. 16.30 med borgmester Peter Sørensen og et kig på fotos og historier, der kan fortælle om livet i en helt unik dansk haveby tæt på midtby og havn.

Horsens Boligselskab - Lille Amalienborg

  • Horsens Boligselskab af 1921 - bedre kendt som Lille Amalienborg - fylder 100 år 5. juli.
  • Navnet skyldes den måde, husene er placeret om runddelen. Det er også blevet kaldt Rosenborg - som henvisning til de mange roser i forhave og i anlægget.
  • Foreningen blev oprettet med det formål at skaffe sunde, billige og smukke boliger til arbejdere i industribyens mange virksomheder.
  • Arkitekt Viggo Norn tegnede og planlagde byggeriet efter inspiration fra Bedre Byggeskik og de havebyer, der skød op især i England og Tyskland som grønne oaser i industribyer.
  • Boligselskabet består af i alt 59 boliger. 56 på adressen Boligselskabet og tre i Jyllandsgade.
  • Husene ser udvendigt stort set ud, som de oprindeligt gjorde. Med støtte fra Horsens Kommunes Bygningsforbedringsfond lykkedes det at få udskiftet døre og vinduer og få lagt nyt tegltag på i 1990'erne og efter årtusindskiftet.
  • Boligselskabet Byfornyelsesprisen fra Bedre Bymiljø i Horsens i 1994.
  • Der er i dag en lille venteliste til boligerne, som det altid har været populært at købe medlemsbevis til.
  • Medlemsbeviset koster mellem 1,0 og 1,2 millioner kroner. Til gengæld er huslejen lav i foreningen, der har en særdeles sund økonomi.
Ole Puggaard og hans kone var så heldige at kunne købe et medlemsbevis til Boligselskabet nummer 20. Det særlige lysindfald, som arkitekt Viggo Norn var optaget af, har fået dem til at føle, at de bor i et sommerhus. Foto: Marianne Husted
Annonce
Annonce
Horsens Posten

Corona-status: Folketinget har rykket grænsen for nedlukning - det kan man godt være ligeglad med i Horsens

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Hold ud, hold ud, kære unge mennesker - bare nogle få uger endnu

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Repair Café på biblioteket: Lad være med at smide ud - her kan du få repareret det, du ellers ville kassere

Horsens Posten

Se billederne af "dagens oplevelse på Endelave": Redningshelikopteren kom helt tæt på

Horsens Posten

Torsdag er der sommerklub for børn på biblioteket

Horsens Posten

René og Dorthe rykkede fra hovedstaden til Horsens: Det var nødvendigt for ægteskabet at købe en campingplads

Horsens Posten

Insero Horsens uddeler penge til lokale projekter: Største beløb går til ny bevægelsespark

Horsens Posten

Hvad er et vaskeægte sommerhit? Forretninger peger på den største succes lige nu

Horsens Posten

Mozart i Vor Frelsers Kirke

Horsens Posten

Ny hørecenter i Horsens - hver sjette dansker har problemer med hørelsen

Horsens Posten

Kære mænd: Hold hjernen frisk og tag med biblioteket på travetur

Horsens Posten

Premiere på fire film i Megascope: Ny dansk film, action og gys

Horsens Posten

Café på Rådhustorvet lukket: Solgt på grund af sygdom, står der på skilt

Horsens Posten

Hjælp - vi mangler ansatte! Spisesteder og hoteller kæmper med at finde folk til ledige job

Horsens Posten

Vand og voldsted - guidet tur fra Husodde til Brakør

Horsens Posten

Tidligere elitesportskvinde åbner skønhedsklinik i Horsens: Jeg siger ikke bare ja, når unge piger vil have store læber

Horsens Posten

Lars fik et kamera i konfirmationsgave - det satte gang i karrieren

Horsens Posten

Christina siger farvel til fast job og lederstilling: Klar til at åbne garnbutik i Kattesund

Horsens Posten

Smitten er steget voldsomt i Danmark: Få overblikket over sognene i Horsens, Hedensted og Odder

Horsens Posten

Næsten 50 grader varmere end kulderekorden i februar: Alligevel var gårsdagen ikke årets varmeste

Horsens Posten

Ferien er reddet for 15 enlige forældre og deres 37 børn

Horsens Posten

Ugens Anbefaling: Sommer - det er at have lov til at være langsom

Horsens Posten

Paw og Tina overtog farmors hus i Lille Amalienborg: Det bedste sted at bo for en børnefamilie

Annonce