Annonce
Horsens Posten

Lider gågade-træer en langsom kvælningsdød under lag af ledninger? Nej, lyder svaret fra Horsens Kommune

Er det mon visne træer, vi ser lige nu på gågaden? Nej, det er det ikke. Der er en ganske naturlig forklaring på de golde træer, fortæller hortonom ved Horsens Kommune Liselotte Nielsen og arkitekt ved Horsens Kommune Lene Holmgaard. Foto: Line Kyed
Det kan se en kende underligt ud, at nogle af gågadens træer er i fuldt flor, mens andre næsten ser visne ud. Men det er der en god forklaring på.

Horsens: Det er forår, og træerne står i blomst. Det er i hvert fald en del af billedet, når man i disse dage går en tur på Søndergade, Jessensgade og Torvet.

Men blandt blomstrende træer står der også nogle, som ser mere golde ud. Men er de visne, og hvorfor ser de sådan ud?

Forleden bragte folkebladet et læserbrev af debattør Bent Riis, hvor også de blomstrende - men mest af alt de visne træer blev vendt. Her fik de mange lyskæder skylden for, at en række af midtbyens træer er døde. Af læserbrevet fremgår det, at Bent Riis har søgt en forklaring hos Horsens Kommune, der svarer, at "de unge træer er blevet kvalt i ledninger og elektriske pærer".

Annonce

Ikke visnet eller kvalt

Folkebladet har talt med hortonom ved kommunen Liselotte Nielsen for at få en forklaring på de mange bare træer, som midtbyen også byder på for tiden.

Hun fortæller:

- Der er ingen af træerne på gågaderne, der er visnet. Og ingen træer skal udskiftes. Træerne på Torvet, Søndergade, Jessensgade og de øvrige gågader trives godt, og ingen lyskæder har kvalt træerne.

I forbindelse med gågaderenoveringen plantede vi fire forskellige slags træer, herunder er der prunus sargetii, som er tidligt på vej med sin blomstring og lige nu står med lyserøde blomster.

Liselotte Nielsen

- Men vi har at gøre med forskelligartede træer. I forbindelse med gågaderenoveringen plantede vi fire forskellige slags træer, herunder er der prunus sargetii, som er tidligt på vej med sin blomstring og lige nu står med lyserøde blomster.

De andre tre typer er senere på vej, forklarer hun:

- Tretorn eller gleditisa triacanthos, som den på fagsprog betegnes, er et træ med små torne, der ikke har så bemærkelsesværdige blomster. Så er der eleagnus angustifolia, der er et sølvblad og grålig i det, når det springer ud, mens træsorten robinia pseudoacacia, som vi også har plantet på gågaden, er senere på vej i sin blomstring.

De fire nye træsorter i midtbyen

I forbindelse med gågaderenoveringen fik midtbyen fire nye træsorter.

Der er tale om eleagnus angustifolia, prunus sargetii, gleditisa triacanthos skylinie og robinia pseudoacacia.

For de enkelte træer gælder det, at:

  • Eleagnus angustifolia kan blive op til otte meter høj. Et sølvbladet og gråligt træ, når det springer ud.
  • Prunus sargetii kan blive op til 10 meter høj. Er tidlig i sin blomstring og kommer med lyserøde blomster.
  • Gleditisa triacanthos skylinie (tretorn) kan blive op til 15 meter høj. Det er kendetegnet ved sine små torne. Bladene springer ud i juni. De er finnede. Træets blomster er små, hvide, grønlige. De udvikles i slutningen af juni.
  • Robinia pseudoacacia kan blive op til 25 meter høj. Træet blomster ikke førend senere på året. Dets blomster er hvide, duftende ærteblomster i korte klaser.

I forbindelse med gågaderenoveringen er der blevet lavet nye plantebede. Det er sket på en anderledes og ny måde, forklarer Liselotte Nielsen:

- Der er etableret bokse. De ligger oven på et rodvenligt lag som en slags trykfordeling. Under boksene er der en rodzone, så rødderne kan søge ned, hvor der er ilt, fugt og næring. Der er anvendt jord, der er egnet til træer i byen og den her nye form for opbygning af bede. Jorden, altså det særlige vækstmedie, er udviklet i Tyskland. Indtil videre ser det ud til, at træerne vokser vældigt godt.

Annonce

Hvad med træer og lyskæder

At lyskæder ville kunne tage livet af et træ, er dog ikke umuligt. Det kan ske, siger Anders Ræbild, der er lektor i skov, natur og biomasse på Københavns Universitet. Selv har han ikke forsket i lyskæders påvirkning af træer, men forklarer:

Selve kæden gør ikke umiddelbart noget slemt i forhold til træet. Men det kan alligevel ske, at kæden begynder at kvæle træet. Det kan let ses, hvis det er tilfældet.

Anders Ræbild

- Selve kæden gør ikke umiddelbart noget slemt i forhold til træet. Men det kan alligevel ske, at kæden begynder at kvæle træet. Det kan let ses, hvis det er tilfældet. Kæderne begynder nemlig at gnave sig ind i træet.

Hos Horsens Kommune forklarer arkitekt Lene Holmgaard, der har været projektansvarlig for gågaderenoveringen, at man løbende holder øje med byens træer.

Lige nu har man kig på et par træer på Jessensgade samt på et par stykker ud for Søndergade 41, der ikke synes i helt samme vækst som gadernes øvrige unge træer.

Som led i netop at fremme træernes vækst har man derfor bedt energiselskabet Elcon om at flytte kæderne fra netop de træer for en stund.

- Vi ser på, om træerne vokser, som de skal. Derfor fjerner vi kæderne for en stund fra dem. Måske tager de så lidt mere ved. Det må vi se, siger hun.

Lene Holmgaard forklarer, som Liselotte Nielsen, at ingen af gågadens træer er ved at blive kvalt i de lyskæder, der er ophængt i træerne.

Annonce

Løkker skal redde træet

- Ingen kæder er vokset ind i stammen. Desuden er der på alle kæder løkker. Det bevirker, at kæderne kan blive længere, når træerne vokser sig større, siger hun, der i et samarbejde med landskabsarkitekter og anlægsgartnerfirmaet Buus A/S, som har stået for vejledning og renoveringen af gågaden og Torvet i Horsens, blandt andet har været med til at nikke til gågadernes nye beplantning.

Ingen kæder er vokset ind i stammen. Desuden er der på alle kæder løkker. Det bevirker, at kæderne kan blive længere, når træerne vokser sig større.

Lene Holmgaard

Lene Holmgaard kender ikke noget til, hvem Bent Riis forleden har talt med ved Horsens Kommune, da han, ifølge sit læserbrev, har fået fortalt, at nogle træer er i misvækst på grund af lyskæderne.

Kan lys påvirke træers vækst?

Lektor i skov, natur og biomasse ved Københavns Universitet, Anders Ræbild, der forsker i træers fysiologi, forklarer følgende om træer og deres påvirkning af lys:

- Udsætter man træer for stærkt lys hele tiden, får de ikke de stimuli, der skal til for at gå i vinterdvale. Eksempelvis ser man nogle gange, at træer, der står helt tæt på nye gadelygter med LED-lys, beholder bladene på om efteråret. Og det er netop et tegn på, at der er noget, der ikke er afmodnet og gået i dvale i træet.

- I forhold til lyskæders påvirkning eller ikke-påvirkning af træer er spørgsmålet, om lyset er stærkt nok til at kunne påvirke træet. Månen kommer jo også med en mængde lys, og det har ingen påvirkning, ser vi.


Annonce
Horsens Posten

Bar røv i 60’erne og Giro 413: Kom med på en tidsrejse gennem tre årtier med musik, mennesker og mad

Annonce
Horsens Posten

Hvad laver de i City Horsens?

Annonce
Horsens Posten

Har du også prøvet det? At have en klassekammerat, som på trods af svære odds har klaret sig godt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Ny type butik i bytorvet har fået særlige vilkår: Centerdirektør ser det som en håndsrækning og et bidrag til både nytænkning og variation for centret

Horsens Posten

Slip væk fra zombier på Fængslet: 'Løvens Hule'-deltagere spærrer dig inde bag lås og slå

Horsens Posten

Sleepbag rykker ind i nye gamle lokaler: Vi udvikler os og kigger ud i Europa

Horsens Posten

Fødselsdagsfest i fangernes gamle fort: Se hvad Fængslet har skabt gennem 10 år

Horsens Posten

Evan Blender nyder at komme på byens beværtninger: Nu vil han og sønnen skrive en bog om de brune værtshuse i Horsens

Horsens Posten

Som barn flygtede Admir med sin familie fra krigens rædsler i Bosnien - nu er deres integrations-succes endt på museum

Horsens Posten

Vise mænd fejrede 100 år med en gave, der vokser: 100 børn og borgmesteren har givet nyt liv til byens gamle losseplads

Horsens Posten

Farvel og tak: Nedrivningen af Fakta er i gang, men byggetilladelsen til Coop365-discount er endnu ikke på plads

Annonce