Annonce
Horsens Posten

Linea er bidt af halloween: Jeg kan ikke lade være - men det har nok taget lidt overhånd

Linea Lundsmann er vild med halloween. Hun bruger en måned på at udsmykke både huset og haven. Foto: Morten Pape
Linea Lundsmann er vild med gys og genfærd. Den seneste måned har hun været i gang med at pynte op til halloween, og hun er langt fra færdig endnu.
Annonce

Brædstrup: På Lindealle 18 i Brædstrup bliver man mødt af genfærd, zombier, store edderkopper og en større kirkegård i forhaven - alskens gys synes der umiddelbart at være nok af.

I hvert fald for de fleste.

Men sådan er det ikke for Linea Lundsmann, der bor på adressen. Hun kan ikke få nok af halloween-udstyr. Derfor ved hun også med sikkerhed, at der med tiden vil komme langt mere til end de 15 kasser, hun indtil videre bærer ned fra loftet, når 1. oktober nærmer sig.

- Jeg kan simpelthen ikke lade være med at opfinde pynt til haven og huset. Men det har nok taget lidt overhånd. Det mener min mand i hvert fald, siger hun og griner.

Annonce

Skræmmende levende

Allerede på vej ind ad indkørslen begynder rædslerne. Og på denne råkolde oktober-eftermiddag, hvor avisen aflægger Linea Lundsmann besøg, har den halloween-begejstrede kvinde krydret hele scenariet ved at klæde sig ud og stille sig som et nonne-genfærd ved hoveddøren.

Kun en sagte hoveddrejning fra genfærdet indikerer, at der ikke er tale om en dukke, da avisens udsendte med kuldegysninger mere eller mindre ufrivilligt nærmer sig indgangen til den røde 70'er-villa.

Først da nonne-genfærdet lader masken falde og forvandles til 48-årige Linea Lundsmann, kommer der atter ro på pulsen.

Pyha for en velkomst.

Haven bærer tydeligt præg af Linea Lundsmanns store interesse for halloween-pynt, og venner og bekendte ved, at hun gerne aftager træ, paller og øvrige rekvisitter til at udvikle endnu mere gys. Foto: Morten Pape

Det er seks år siden, Linea Lundsmann og hendes veninde besluttede sig for at holde en halloween-fest. Dertil skulle hus og have naturligvis pyntes lidt op.

Siden er det stukket af, forklarer Linea Lundsmann med et lettere tilfreds smil, og samtalen begynder hen over stuebordet omgivet af kranier, afhuggede arme og alskens andet uhyggeligt plastikpynt.

- Min veninde og jeg har gennem årene konkurreret lidt om, hvem der kunne pynte mest uhyggeligt op. Det er virkelig sjovt, siger hun.

Sjovt er der også en hel del, der finder haven omkring Lindealle 18. Meget ofte har Linea Lundsmanns set fodgængere stoppe op og kigge ind i haven.

- Det er da skønt. Det må de gerne. Ser jeg nogle stå derude, plejer jeg at invitere dem ind i haven, siger hun.

Annonce

Bliver ved

Og netop haven består, udover en kirkegård, der er vokset betydeligt i omfang siden sidste år, også af to andre påfund i år - fire hekse og et skelet med gangstativ, en skelethund samt en palle med afhuggede legemsdele.

- Mine bekendte ved, at jeg gerne aftager rekvisitter samt træ og paller til blandt andet at bygge kister og kors ud af, siger hun, der på grund af corona for første gang ikke har indkøbt slik til de børn, der plejer at komme forbi på aftenen.

Selvom der allerede er ved at være godt fyldt op med halloween i hjemmet på Linealle 18 i Brædstrup, er Linea Lundsmann langt fra færdig endnu, fortæller hun. Foto: Morten Pape
Badeværelset er heller ikke for sarte sjæle. Foto: Morten Pape

Linea Lundsmann arbejder til daglig i produktionsafdelingen på Velux i Brædstrup og har desuden en hjemmeboende datter, Milla på 14 år.

- Milla synes efterhånden, jeg er ret pinlig. Alligevel hjælper hun og har været ved at male noget pu-skum rødt, så det ligner indre organer, fortæller Linea Lundsmand og rækker en spand frem som eksempel, der ligner kød med et par menneskehænder i.

- Det er sjovt at lave, siger hun og forklarer, at hun både køber og finder inspiration over nettet, men også i butikkerne, når tingene hvert år kommer på udsalg i november.

Nu glæder hun sig til 31. oktober. Her deltager 10 venner traditionen tro i festen. På aftenen vil husets elektriske lys blive udskiftet med blåt lys og huset vil være fyldt med stearinlys. Alle er udklædt, ligesom planen er, at der skal indtages tematiseret mad.

Annonce

Stikker fastelavn og jul

- Sidste år serverede jeg stegt kranie, altså et rundt farsbrød med bacon, mandler som tænder og æg som øjne. Men jeg har endnu ikke fundet ud af, hvad jeg skal servere i år, og jeg er slet ikke er færdig med at pynte op, siger hun  og tilføjer.

- Heldigvis.

Hun tager 300 udklippede flagermus til stuens ene væg frem, hvor også skeletbilleder af såkaldte "familiemedlemmer", er hængt op.

Også husets havestue bevidner, at den 48-årige kvinde endnu er nogle timer fra at have pyntet hus og have færdigt og iscenesat det sidste pynt.

I den ene ende af stuen er et heksealter ved at tage form. Foto: Morten Pape

- Til forskel fra halloween har jeg kun tre kasser julepynt på loftet, siger hun, hvis store ønske er at komme til selve arnestedet for halloween-fejring.

- Det kunne være så fedt at opleve USA på den her tid af året. Men måske skulle jeg holde mig fra det. For jeg risikerer at komme hjem med virkelig meget pynt, siger Linea Lundsmand.

Intet er for gyseligt for Linea Lundsmand, der fra år til år flytter rundt på sit halloweenpynt for at skabe en ny eller anden effekt i hjemmet, fortæller hun. Foto: Morten Pape
Rædslerne begynder allerede ved indkørslen og husets fordør. Foto: Morten Pape
Billeder og malerier er udskiftet med Linea Lundsmanns halloween-familiemedlemmer. Foto: Morten Pape

Sådan skaber du hurtigt halloween-stemning derhjemme.

Linea Lundsmann giver fire råd til, hvordan man let kan skabe en sjov halloween-stemning:

1.  Hæng kunstigt spindelvæv i buske, krukker og i hækken. Det sætter rammen om en uhyggelig aften.

2. Lav et kors af to træpinde og stik det i græsplænen. Skriv eventuelt på korset og pynt med små plastik-skeletter og spindelvæv. Jo flere kors jo stærkere og mere uhyggelig effekt giver det.

3. Hekse kan laves af sorte affaldsposer. Brug enten et græskar til hoved eller en sort pose med plastikposer som fyld og sæt en heksehat fast på hovedet. Stik heksene på rundstokke og sæt dem fast i græsplænen.

4. Lav indvolde af pu-skum og rød maling og placer indvoldene rund på borde, på gulvet, badeværelset eller i reoler.


Jeg finder hele tiden på nye ting eller rettere opdager nye ting, man kan lave. Mine bekendte ved, at jeg gerne aftager træ, paller og rekvisitter.

Linea Lundsmann
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce